Type to search

Υγεία

Παράξενα συμπτώματα που δείχνουν ότι το εντερικό σου σύστημα έχει πρόβλημα 

Share

Το εντερικό μας σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο που όταν δεν λειτουργεί καλά μπορεί να μας προξενήσει διάφορα παράξενα συμπτώματα: από αϋπνίες και επιθυμία για γλυκά μέχρι και… μέθη από τα ίδια μας τα γαστρικά υγρά! Απίστευτα αλλά αληθινά!

Κάποτε θεωρούσαμε ότι η λειτουργία του εντερικού μας συστήματος ήταν απλή, μας βοηθούσε να χωνέψουμε το φαγητό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, χρησιμοποιούμε μάλιστα τον όρο «εντερικό μικροβίωμα» προκειμένου να περιγράψουμε όλους τους μικροοργανισμούς που ζουν στα έντερά μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου μας. Η παρουσία των περισσοτέρων από αυτά μάλιστα κρίνεται απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού. Όταν όμως διαταράσσεται η ισορροπία τότε περίεργα πράγματα μπορεί να συμβούν -και όχι, δεν εννοώ μόνο αέρια και δυσκοιλιότητα. 

Άσχημη αναπνοή

Δεν ευθύνονται μόνο το σκόρδο και το κρεμμύδι για την άσχημη αναπνοή. Αν αυξηθεί η παρουσία κάποιων μικροοργανισμών του εντερικού μας μικροβιώματος μπορεί να αλλάξει η μυρωδιά του στόματός μας. Πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) που είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρίτιδας.  

Αϋπνία

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια; Ή μήπως έχεις ανήσυχο ύπνο; Αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στο εντερικό μας μικροβίωμα. Και αυτό γιατί σχετίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό (το 24ωρο εσωτερικό ρολόι μας) που ελέγχει τις αλλαγές στις λειτουργίες του σώματός μας μέσα στη μέρα (Science). Επειδή όμως και το άγχος επηρεάζει το εντερικό μας σύστημα και δημιουργεί φλεγμονές, οι οποίες απορρυθμίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό. Με λίγα λόγια αν το εντερικό σου σύστημα λειτουργεί καλά έχεις περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθείς ήρεμα και βαθιά.

Έντονη επιθυμία για γλυκό

Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς γλυκό; Μπορεί να ευθύνεται το εντερικό σου σύστημα για αυτό! Όταν η διατροφή μας βασίζεται στα έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα και στη ζάχαρη τότε μειώνεται ο πληθυσμός των καλών βακτηριδίων στο έντερο μας. Αυτή η ανισορροπία μας κάνει να επιθυμούμε ακόμα περισσότερη ζάχαρη κάτι που επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Μάλιστα οι «κακοί» μικροοργανισμοί του εντερικού μας συστήματος μπορεί ακόμα και να μας ξεγελάσουν κάνοντας κάποια φαγητά να μας φαίνονται πιο νόστιμα προκειμένου να τα καταναλώσουμε.
Δες πώς το εντερικό μας σύστημα βοηθά στο αδυνάτισμα.

Νιώθεις μελαγχολική ή ανήσυχη

Ότι συμβαίνει στο έντερό μας επηρεάζει και τον εγκέφαλό μας, εξού και ο χαρακτηρισμός του ως «δεύτερος εγκέφαλος». Σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες η σύνδεση μεταξύ του γαστρεντερικού μας συστήματος και της ψυχικής μας υγείας φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή ώστε κάποιοι ερευνητές να ισχυρίζονται ότι κάποια μέρα τα προβιοτικά μπορεί να αντικαταστήσουν τα αντικαταθλιπτικά. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry ακόμη και σοβαρά και χρόνια ψυχικά προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν με τη χορήγηση συγκεκριμένων προβιοτικών. 

Έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα «καλά» βακτήρια στο εντερικό μας σύστημα μπορούν να βοηθήσουν και το ανοσοποιητικό μας να λειτουργεί καλά και να μας προστατεύει από εξωτερικές «επιθέσεις». Όταν όμως οι ισορροπίες του μικροβιώματος διαταράσσονται τότε γίνεται και ο οργανισμός μας πιο ευάλωτος στις ασθένειες. 

Αντιμετωπίζεις δερματικά προβλήματα

Για όμορφη, υγιή επιδερμίδα ίσως θα πρέπει να αναζητήσεις περισσότερα από μια καλή κρέμα. Το δέρμα μας είναι το πρώτο το οποίο αντανακλά τα προβλήματα και τις ανισορροπίες που μπορεί να συμβαίνουν σε άλλα σημεία του σώματός μας, και στο έντερό μας. Φαίνεται ότι οι ανισορροπίες που εμφανίζονται στο εντερικό μας σύστημα προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να πυροδοτήσουν δερματικές αντιδράσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή. 

Σύνδρομο αυτο-ζύμωσης

Τελευταίο και πιο περίεργο από όλα είναι το σύνδρομο αυτο-ζύμωσης (auto-brewery syndrome), γνωστό και ως σύνδρομο ζύμωσης εντέρου (gut fermentation syndrome). Πρόκειται για μια σπάνια ιατρική συνθήκη κατά την οποία μεθυστικές ποσότητες αιθανόλης παράγονται μέσω ενδογενούς ζύμωσης, μέσα στο πεπτικό σύστημα. Όσο τρελό και αν ακούγεται έχει συμβεί στα αλήθεια. Υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση ασθενούς ο οποίος μέθυσε από τα ίδια του τα γαστρικά υγρά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος είχε αναγκαστεί να πάρει αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο πιστεύεται ότι επηρέασε το μικροβίωμά του. 

Τι να προσέξεις για υγιές γαστρεντερικό σύστημα

  • Απέφυγε τη λήψη αντιβιοτικών χωρίς τη συμβουλή γιατρού.
  • Ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που να περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά. 
  • Να καταναλώνεις τακτικά «ζωντανά» γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι και το κεφίρ. 
  • Εξαιρετικά επίσης για την υγεία του εντερικού συστήματος είναι και τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως π.χ. λάχανο, μελιτζάνα, αγγουράκι, βολβοί, καρότα, ντομάτα.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *