Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Οι τροφές που χρειάζεται το σώμα σου μετά τα 40

Share

Η νεανική εμφάνιση, το όμορφο δέρμα και η καλή λειτουργία του οργανισμού μας και μετά τα 40 εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο το φροντίζουμε εξωτερικά αλλά και από το τι τρώμε. 

Η διατροφή μας για να είναι θρεπτική χρειάζεται κυρίως χρώματα και αρώματα ή αλλιώς άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Στη συνέχεια ο οργανισμός μας έχει ανάγκη ωφέλιμα λιπαρά, νερό και άπαχες πρωτεΐνες. Δες ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία και την ομορφιά μας μετά τα 40.

Κόκκινη πιπεριά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά κυρίως καροτενοειδή και βιταμίνες ιδίως C, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Τα καροτενοειδή έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο και την περιβαλλοντική μόλυνση καθώς και της όρασης. Περιέχει επίσης λυκοπένιο που βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου. 

Μύρτιλα (blueberries)

Θεωρείται ελιξίριο της μακροζωίας καθώς και μία από τις πιο γνωστές υπερτροφές. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτίνη, σάκχαρα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά. Το έντονο μπλε χρώμα τους το ωφείλουν στο αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη η οποία προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, το άγχος, τη μόλυνση προλαμβάνοντας την απώλεια κολλαγόνου. Η κατανάλωσή τους θεωρείται επίσης ότι ενισχύει τη νυχτερινή όραση. 

Νεροκάρδαμο (Watercress)

«Φάε για να καρδαμώσεις» σου έλεγε η γιαγιά σου, το ίδιο υποστηρίζει και η επιστήμη. Το νεροκάρδαμο είναι διαφορετικό από το μπαχαρικό κάρδαμο ή κακουλέ. Είναι αυτοφυές λαχανικό, με δυνατή πικάντικη γεύση ιδανικό για σαλάτες. Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και περιέχει πολλές βιταμίνες (A, C, K, B-1 και B-2) και ανόργανα συστατικά σε πολύ υψηλά ποσοστά. Ανάμεσα στα άλλα ωφέλη του για την υγεία επίσης αποτρέπει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας. 

Μπρόκολο

Ο βασιλιάς της υγιεινής διατροφής χάρη στις πάμπολλες αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στις βιταμίνες (κυρίως C και Κ, αλλά είναι επίσης και μια καλή πηγή βιταμίνης Α), τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει. Θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, στην αντιμετώπιση των βλαβών του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

Σπανάκι

Σούπερ ενυδατικό λαχανικό το σπανάκι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση ολόκληρου του οργανισμού. Περιέχει επίσης βιταμίνες (A, C, E, και K), μαγνήσιο, σίδηρο φυτικής προέλευσης, λουτεΐνη. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου για υγιές και νεανικό δέρμα, χαρίζει πιο πλούσια και στιλπνά μαλλιά, μειώνει τις φλεγμονές.

Ξηροί καρποί

Φυσικά οι ξηροί καρποί θα πρέπει να τρώγονται ωμοί και ανάλατοι. Μόνο έτσι μπορούμε να επωφεληθούμε στο έπακρο από τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του και να επιδιορθώσει τις βλάβες του, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζουν λάμψη.

Αβοκάντο

Έχουν υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι καλή πηγή βιταμινών (ιδίως C και Ε) και σε κάλιο. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα, καταπολεμά την γήρανση, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, προστατεύει την όραση, συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Γλυκοπατάτες

Οφείλουν το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους στη βήτα καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Βοηθούν το δέρμα να ανακτήσει την χαμένη του ελαστικότητα και να διατηρήσει τη νεανικότητά του.  

Ρόδι

Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Πλούσιο σε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονών. Περιέχει επίσης πουνικαλαγίνες, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να μειώσουν στο σώμα τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση παχυντικών φαγητών και πρόχειρων γευμάτων.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *