Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που πεινάς συνεχώς
Share
Νιώθεις την κοιλιά σου να γουργουρίζει, τη διάθεσή σου να χαλάει, το κεφάλι σου να πονάει… Πεινάς! Το στομάχι σου απαιτεί φαγητό εδώ και τώρα. «Μα πάλι;» αναρωτιέσαι. «Πριν από λίγο έφαγα».
Η πείνα είναι ο τρόπος που επικοινωνεί μαζί μας το σώμα μας για να μας δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερο φαγητό. Κάποιες φορές αυτό είναι πιο σαφές: νιώθουμε το στομάχι μας άδειο, η κοιλιά μας κάνει θορύβους. Κάποιες άλλες πάλι τα σήματα είναι πιο ασαφή: δεν νιώθουμε πολύ καλά, είμαστε ευερέθιστοι, πονάει το κεφάλι μας, δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Συνήθως μεσολαβούν κάποιες ώρες μετά από ένα γεύμα για να νιώσουμε πείνα ξανά. Δυστυχώς αυτή δεν είναι πάντα η περίπτωση (σίγουρα όχι η δική μου!). Κάποιες φορές μοιάζει σα να έχουμε… παντρευτεί την πείνα μας. Μας είναι αδύνατο να την ξεφορτωθούμε, είναι εκεί και υπενθυμίζει συνεχώς την παρουσία της.
Οι αιτίες που πεινάς συνεχώς
Δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες θεωρούνται μια ιδιαίτερα χορταστική τροφή. Η πέψη τους γίνεται με πιο αργό ρυθμό με αποτέλεσμα να νιώθουμε για περισσότερη ώρα χορτάτοι μετά το γεύμα, ενώ θεωρείται ότι μειώνουν τα επίπεδα της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας).
Δεν κοιμάσαι αρκετά
Ο καλής ποιότητας ύπνος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία μας. Η έλλειψη του, ανάμεσα στα άλλα, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης στο αίμα με αποτέλεσμα την συνεχή αίσθηση πείνας. Ο 7ωρος με 8ωρος ύπνος θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην παρουσία επαρκούς ποσότητας λεπτίνης, ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.
Τρως πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες
Οι εξευγενισμένοι (επεξεργασμένοι) υδατάνθρακες είναι αυτοί που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία η οποία έχει εξαλείψει την θρεπτικότητά τους. Τέτοιοι είναι τα γλυκά, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά, οι πάστες, τα λευκά ζυμαρικά, η ζάχαρη, το λευκό ψωμί κ.ά. Απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό δίνοντας άμεσα ενέργεια η οποία όμως εξαντλείται πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι να μην μας χορταίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να πεινάμε γρήγορα και να αυξάνεται η τάση μας για τσιμπολόγημα.
Η διατροφή σου δεν έχει αρκετά καλά λιπαρά
Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Υπάρχουν τα καλά και τα κακά. Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας αφού βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, Κ, Ε, και D, αλλά και στο να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες, εξαιτίας του ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν στο στομάχι. Επίσης βοηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διατηρούνται σταθερά όταν τρώμε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες. Καλά λιπαρά θεωρούνται το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, ο σολομός, τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι, οι ωμοί ξηροί καρποί, τα αβγά.
Δεν πίνεις αρκετό νερό
Η εντολή για την πείνα και τη δίψα προέρχεται από το ίδιο σημείο του εγκεφάλου γι’ αυτό και συχνά το μπερδεύουμε. Εάν νιώθεις συχνά πεινασμένη παρόλο που ξέρεις ότι έχεις φάει αρκετά είναι πολύ πιθανό ότι το σώμα σου σου λέει ότι χρειάζεται επειγόντως νερό και όχι φαγητό.Το συναίσθημα της δίψας πολύ συχνά μπερδεύεται με το αίσθημα της πείνας.
Οι φυτικές ίνες απουσιάζουν από τη διατροφή σου
Οι φυτικές ίνες σχηματίζουν ένα είδος τζελ μέσα στο έντερο μας επιβραδύνοντας την κίνηση του φαγητού καθώς διέρχεται από το πεπτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν πιο αργή την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών διατηρώντας μας πιο χορτάτους για περισσότερες ώρες. Θα τις βρεις στα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και όσπρια.
Δεν είσαι συγκεντρωμένη όταν τρως
Όταν την ώρα του φαγητού κάνεις ταυτόχρονα και άλλα πράγματα όπως π.χ. να βλέπεις τηλεόραση, να εργάζεσαι, να είσαι στον υπολογιστή κ.ά. δεν δίνεις προσοχή στο τι και στο πόσο τρως. Σύντομα λοιπόν «ξεχνάς» ότι έχεις φάει και θέλεις να φας ξανά.
Κάνεις πολύ γυμναστική
Όταν γυμνάζεσαι πολύ, καις πολλές θερμίδες, έχεις πιο γρήγορο μεταβολισμό και όπως είναι λογικό πεινάς περισσότερο. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος και πιστεύεις ότι η έντονη άσκηση σε κάνει να πεινάς, μην κόψεις την άσκηση! Πρόσθεσε στο διαιτολόγιο σου περισσότερες πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και τρόφιμα με φυτικές ίνες.
Πίνεις πολύ αλκοόλ
Σύμφωνα με τις έρευνες η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την έκλυση ορμονών που μειώνουν την όρεξη (όπως της λεπτίνης), ειδικά όταν καταναλώνεται πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Καταναλώνεις πολλές υγρές θερμίδες
Τα σμούθις, οι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές όταν δεν είναι σκέτα (π.χ. με ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, γάλα, αλκοόλ κ.λπ.), οι σούπες πολύ συχνά μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει αφενός μεν γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες και είναι ιδιαίτερα παχυντικά, αφετέρου δε επειδή χωνεύονται πιο εύκολα και γρήγορα από τις στερεές τροφές.
Είσαι πολύ αγχωμένη
Το άγχος όχι απλώς μειώνει τη ζωή, αλλά αυξάνει και την όρεξη. Το στρες αυξάνει την έκκληση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία συνδέεται με την αύξηση της πείνας και της λιγούρας.
Παίρνεις φάρμακα
Κάποια φάρμακα έχουν ως αντένδειξη την αύξηση της όρεξης. Τέτοια είναι κάποια αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά, κορτιζονούχα, φάρμακα αντιμετώπισης του διαβήτη κ.ά.
Τρως πολύ γρήγορα
Όταν τρώμε πολύ γρήγορα ο εγκέφαλός μας αργεί να αναγνωρίζει το συναίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο και να πεινάμε πιο πολύ.
Έχεις κάποια πάθηση
Η συχνή πείνα μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Συχνά μπορεί να είναι ένδειξη διαβήτη, υπερθυρεοειδισμού, υπογλυκαιμίας, κατάθλιψης, νεφρικών προβλημάτων κ.ά.