Type to search

Υγεία

Οι λόγοι που η περίοδός σου έχει σύντομη διάρκεια

Share

Αν έχεις θορυβηθεί επειδή τον τελευταίο καιρό η περίοδός σου έχει σύντομη διάρκεια ίσως και να έχεις δίκιο. Δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Δες τι μπορεί να σημαίνει.

Η περίοδος στις ενήλικες γυναίκες κρατά από δύο εώς εφτά ημέρες. Εάν η δική σου είναι πιο σύντομη τότε αυτό ίσως είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να σημαίνει ότι είσαι έγκυος, ότι δεν είχες ωορρηξία στον κύκλο σου ή κάτι άλλο. Κάθε περίοδος έχει διαφορετική διάρκεια για την κάθε γυναίκα, διαφορετική από αυτήν της φίλης, της αδερφής ή της μητέρας της και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ως κανονική μπορεί να χαρακτηριστεί η περίοδος που κρατά τουλάχιστον δύο ημέρες. Εάν έχει μικρότερη διάρκεια, σταματήσει απότομα ή συνοδεύεται από έντονο πόνο τότε καλύτερα να επισκεφτείς γιατρό. 

Τι θα πρέπει να έχεις υπόψη σου

Μήπως είσαι έγκυος;

Πολλές γυναίκες έχουν αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων το 15-25% των εγκύων έχουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ μπορεί να εμφανιστούν λεκέδες αίματος 1-2 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση. Όπως και νά ‘χει χρειάζεται να συμβουλευτείς το γιατρό σου το συντομότερο. Συχνά μπορεί να είναι ένδειξη αποβολής, οπότε μόνο αυτός μπορεί να κρίνει και να εκτιμήσει την κατάστασή σου. 

Είναι ίσως ένδειξη ανωορρηξίας;

Ο γυναικείος κύκλος περιλαμβάνει έναν χορό ορμονών στο σώμα μας. Τα επίπεδα των ορμονών πρέπει να αυξηθούν και να μειωθούν σε ορισμένες χρονικές στιγμές για να επιτευχθεί η ωορρηξία, όταν δηλαδή μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο. Σε κάποιους κύκλους ένα ωάριο δεν ωριμάζει και έτσι ο οργανισμός δεν προχωρά σε ωοθυλακιορρηξία. Αυτό είναι γνωστό ως ανωορρηξία, που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους εμμηνορρυσίας ή και καθόλου περιόδους. Κάποιες φορές αυτό είναι κάτι τυχαίο, κάποιες άλλες όμως είναι χρόνιο πρόβλημα και σημαίνει ότι η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Αν αυτό συμβεί κατά την εμμηνόπαυση ή λίγο πριν τότε είναι φυσιολογικό, αν όμως εμφανιστεί στην ηλικία τεκνοποίησης τότε χρειάζεται επειγόντως διερεύνηση από το γιατρό. 

Μήπως έχεις μπει σε περιεμμηνόπαυση;

Δεν μπαίνει απότομα μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Συνήθως αυτό ξεκινάει χρόνια πριν. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν από την αρχή της 4ης δεκαετίας της ζωής της, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, μέσα δηλαδή στη δεκαετία των 30. Ανάμεσα στα άλλα χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι οι διαταραχές του κύκλου τόσο όσον αφορά τη συχνότητα όσο και την ποσότητα του αποβαλλόμενου αίματος. Αρχικά ο κύκλος γίνεται μικρότερος, η διάρκεια του γίνεται μικρότερη ή μεγαλύτερη ή παίρνει τη μορφή της σταγονοειδούς αιμόρροιας. Προς το τέλος οι κύκλοι αραιώνουν, παρ’ όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και φυσιολογικές περίοδοι. Κάθε σχήμα είναι δυνατό να παρουσιαστεί. Άλλες διαταραχές αυτής της περιόδου αποτελούν οι εξάψεις, η κακή ποιότητα ύπνου, η νυχτερινή εφίδρωση, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, αύξηση βάρους με τάση συσσώρευσης του λίπους στην κοιλιά. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθούμε στον γυναικολόγο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Έχεις πολυκυστικές ωοθήκες;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αφορά μία στις δέκα γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης. Οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν εξαιτίας του διαταραχές της περιόδου, των ορμονικών επιπέδων καθώς και του βάρους τους. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ασταθής εμμηνόρροια. Τι σημαίνει αυτό; Ο κύκλος της δηλαδή μπορεί να είναι μεγαλύτερος -να έχει 8 ή λιγότερες φορές το χρόνο ή να μην έχει καθόλου για 4 μήνες ή περισσότερο- να έχει πιο μεγάλη διάρκεια περιόδου με ελάχιστη ή μεγάλη απώλεια αίματος. Για την αντιμετώπισή του μόνος αρμόδιος είναι ο γιατρός. 

Ίσως είναι ενδομητρίωση;

Ενδομητρίωση ονομάζεται όταν υπάρχουν κύτταρα-ιστός έξω από το εσωτερικό της μήτρας σε άλλα όργανα όπως στο περιτόνεο, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη. Είναι καλοήθης νόσος που όμως συνδέεται με έντονους πόνους στην κοιλιά ενώ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για υπογονιμότητα. Συχνά μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία ή κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους γι’ αυτό και κάποιες γυναίκες μπορεί να το θεωρήσουν ως περίοδο. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. 

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *