Type to search

Υγεία

Οι καλύτερες τροφές για υγιή εγκέφαλο είναι…

Share

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι κάποιες τροφές έχουν θρεπτική σύνθεση που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να είναι υγιής και να διατηρήσει την πνευματική του διαύγεια ως τα βαθιά γεράματα. 

Η γνωστική εξασθένιση είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ότι φαντάζεσαι, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι αφορά τον 1 στους 9 ενήλικες άνω των 65 ετών. Τα καλά νέα όμως είναι ότι η διατροφή μας και η συχνή κατανάλωση κάποιων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Η προτίμησή μας σε τροφές φυσικές και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες μπορεί να μας δώσει το πλεονέκτημα στην υγεία μας και έτσι ο εγκέφαλός μας να διατηρήσει την πνευματική του διαύγεια.
Οι τροφές που μισεί ο εγκέφαλός σου είναι…

Σαρδέλες

Από τα πιο «ταπεινά» ψάρια που όμως αποτελούν διατροφικό θησαυρό, είναι οι σαρδέλες, χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 60% περίπου από λιπαρά και τα ω-3 θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του, προφυλάσσουν από την κατάθλιψη και αποτρέπουν την συχνή εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών. Επίσης οι σαρδέλες περιέχουν βιταμίνη D που σύμφωνα με τους ερευνητές βοηθά στην πρόληψη της άνοιας στους πιο ηλικιωμένους. 

Φράουλες

Η πελαργονιδίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στις φράουλες, μπορεί να σχετίζεται με λιγότερα νευροϊνιδικά μπερδέματα ταυ στον εγκέφαλο. Αυτές οι μη φυσιολογικές αλλαγές στις πρωτεΐνες ταυ θεωρούνται ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. 

Μαύρες φακές (φακές μπελούγκα)

Ίσως δεν είναι όλες οι φακές ίδιες για την προστασία του εγκεφάλου μας. Σύμφωνα με έρευνα όσο πιο πλούσιες οι τροφές σε φλαβονοειδή τόσο το καλύτερο για την προστασία του εγκεφάλου μας από την γνωστική εξασθένιση. Οι μαύρες φακές (γνωστές και ως μπελούγκα) είναι εξαιρετικές πηγές φλαβονοειδών και φυτικών ινών, ενώ αποτελούν πεντανόστιμη προσθήκη σε σαλάτες.
Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σου μετά από 10 λεπτά τρέξιμο

Αυγά

Όταν πρόκειται για τον εγκέφαλό μας, η χολίνη, είναι ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο δεν θέλουμε να λείπει από τη διατροφή μας. Πρόκειται για ένα δομικό στοιχείο για μια ειδική κατηγορία λιπών που ονομάζονται φωσφολιπίδια που βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες και τη χημική ουσία των νεύρων ακετυλοχολίνη, η οποία ρυθμίζει τη μνήμη. Η μεγαλύτερη πρόσληψη χολίνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια και βελτιωμένη γνωστική απόδοση. Επίσης είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα έμβρυα.  

Σπανάκι

Είχε δίκιο ο Ποπάι που έτρωγε σπανάκι για να γίνει πιο δυνατός; Φαίνεται λοιπόν ότι όλα τα λαχανικά είναι εξαιρετικά, ωστόσο το σπανάκι είναι καλύτερο για τον εγκέφαλο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη. Τα συγκεκριμένα θεωρούνται ότι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μέτριας ή κακής γνωστικής λειτουργίας στις γυναίκες καθώς γερνούν. Μην μένεις μόνο στο σπανάκι όμως! Φτιάξε ένα… ουράνιο τόξο στο πιάτο σου εντάσσοντας στη διατροφή σου όλα τα λαχανικά.

Αβοκάντο 

Αν αναζητάς έναν τρόπο να δυναμώσεις την εργασιακή σου μνήμη και να γίνεις πιο αποτελεσματική στην επίλυση προβλημάτων, τότε χρειάζεσαι αβοκάντο καθημερινά, συμβουλεύει μια έρευνα. Οι ερευνητές απέδωσαν το όφελος στα υψηλά επίπεδα της αντιοξειδωτικής λουτεΐνης που περιέχει. Συμβουλή: Πρόσεχε τις θερμίδες!

Πράσινο τσάι μάτσα

Το μάτσα δεν είναι απλώς ένα πράσινο τσάι… Είναι ο υπερήρωας του πράσινου τσαγιού. Και αυτό γιατί είναι φτιαγμένο από ολόκληρα τα φύλλα του τσαγιού που αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Έτσι περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο – συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών και φαινολικών. Επίσης (όπως και το απλό πράσινο τσάι) περιέχει ένα μοναδικό αμινοξύ την L-θεανίνη, που σε υψηλές προσλήψεις σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία της μνήμης, αλλά και μειωμένα επίπεδα άγχους.
Συμβουλή: απόλαυσέ το σκέτο ή με γάλα (τύπου λάτε). Όπως και νά’χει μην προσθέτεις ζάχαρη!
Αυτές οι συνήθειες βλάπτουν την υγεία του εγκεφάλου σου

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Επόμενο