Type to search

Υγεία

Οι αριθμοί που… μιλάνε για την υγεία σου (και δεν είναι το βάρος ή η ηλικία)

Share

Πόσο καλά θα γεράσεις; Θα είσαι υγιής και ακμαία, πολλές δεκαετίες και μετά τα πρώτα -ήντα; Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μας το αποκαλύπτουν 4 αριθμοί που δεν έχουν καμιά σχέση με το βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ή την ηλικία. Ποιοι είναι; 

Σήμερα οι ειδικοί παραδέχονται ότι το βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν προσαρμόζονται στο φύλο ή τον σωματότυπο, ούτε λαμβάνουν υπόψη τη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα και τη συνολική σύσταση του σώματος. Ένας αθλητής του μπόντι μπίλντινγκ για παράδειγμα έχει μεγάλο ποσοστό μυών και ζυγίζει αρκετά. Για την ακρίβεια είναι τόσο βαρύς που εύκολα θα έπεφτε στην κατηγορία του παχύ ή και του παχύσαρκου αν μας ενδιέφερε μόνο το βάρος του ως αριθμός ή ο ΔΜΣ. Από την άλλη μεριά υπάρχουν λιπόσαρκα άτομα, που το βάρος τους είναι κανονικό ή μπορεί ακόμα και να είναι πολύ αδύνατα ωστόσο έχουν μεγάλο ποσοστό λίπους και ελάχιστο μυϊκό ιστό. Έτσι οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτός δεν είναι ένας αριθμός που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, εν αντιθέσει με τους επόμενους 4, που αποκαλύπτουν πολλά για την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Οι αριθμοί που δείχνουν πόσο καλή φυσική κατάσταση έχουμε

1. Η ταχύτητα που βαδίζουμε

Το πόσο γρήγορα βαδίζουμε συνδέεται με το πόσα χρόνια θα ζήσουμε σύμφωνα με παλιότερη έρευνα της Κλινικής Μάγιο. Ίσως επειδή αυτό οφείλεται στο ότι το περπάτημα – σε αντίθεση με το βάρος – συνδυάζει πολλά διαφορετικά. πράγματα, όπως την ισορροπία, τον συντονισμό, τη δύναμη των κάτω άκρων και του πυρήνα, καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία. Ποια είναι η ιδανική ταχύτητα; Σύμφωνα με τους ειδικούς για να την βρεις χρειάζεται να βαδίσεις επί 10 δευτερόλεπτα μετρώντας ταυτόχρονα τα βήματά σου. Τον αριθμό που θα βρεις τον πολλαπλασιάζεις με το 6 και έτσι βρίσκεις πόσα βήματα κάνεις το λεπτό. Για άτομα κάτω των 60 θα πρέπει να είναι 100 βήματα το λεπτό ή περίπου 2,7 μίλια ή 4,3 χιλιόμετρα. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία δεν έχει έχει καθοριστεί ακριβώς.
Πόσα χρόνια θα ζήσεις; Το αποκαλύπτει ο ρυθμός που περπατάς!

2. Πόσα πους-απ μπορούμε να εκτελέσουμε

Υπάρχει όμως ένας απλός τρόπος να ελέγξουμε την φυσική μας κατάσταση σύμφωνα με τον Justin Yang του Harvard’s School of Public Health, κάνοντας πους απ! «Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πιο ισχυρή σύνδεση της ικανότητας εκτέλεσης πους απ με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, από ότι τα αποτελέσματα σε κυλιόμενο τάπητα» δήλωσε ο Yang. Πόσα πους-απ χρειάζονται; Για εξάσκηση καλό είναι να προσπαθείς να κάνεις 50-100 κάθε μέρα. Για να τσεκάρεις την φυσική σου κατάσταση κάνε το πιο κάτω τεστ: Αφού κάνεις προθέρμανση εκτέλεσε όσο το δυνατόν περισσότερα πους-απ μπορείς ώσπου να μην αντέχεις άλλο (μην ξεχάσεις να τα μετρήσεις βέβαια!): 

  • Τα 40 ή περισσότερα είναι το ιδανικό.
  • Τα 15-20 θεωρείται ένα μέτριο αποτέλεσμα, ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάθε πους-απ που μπορείς να κάνεις παραπάνω από τα 10 που θεωρείται η βάση δείχνει ότι διατρέχεις σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος. 
  • Τα 10 ή λιγότερα δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ άσκηση ακόμα και ο κίνδυνος καρδιακού νοσήματος είναι 30 φορές μεγαλύτερος (!) από αυτούς που μπορούν να κάνουν 40 ή περισσότερα.
    Η άσκηση που δείχνει αν κινδυνεύεις από πρόωρο θάνατο σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

3. Η δύναμη της λαβής μας

Θα το βρεις παράξενο, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς η ικανότητά μας να πιέζουμε ένα μετρητή λαβής μπορεί να προβλέψει εάν θα ζήσουμε μέχρι μεγάλη ηλικία. Αν αναρωτιέσαι γιατί, φαίνεται ότι η δύναμη της λαβής μας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μυϊκών και καρδιαγγειακών αδυναμιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το πόσο σφιχτά μπορούμε να πιάσουμε κάτι σχετίζεται τόσο με τη δύναμη του άνω μέρους του σώματός μας όσο και με την ικανότητα της καρδιάς μας να αντλεί το αίμα έναντι μιας υψηλότερης πίεσης, επειδή η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται όταν σφίγγουμε κάτι. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα η δύναμη της λαβής μας συνδέεται με προβλήματα στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα καθώς και με διάφορες μορφές καρκίνου. Για να μετρήσεις τη λαβή σου χρειάζεσαι είτε ένα ειδικό όργανο είτε αυτοσχέδια μια ζυγαριά μπάνιου (αυτές που ζυγίζεσαι). Πιάσε την ζυγαριά και με τα δύο χέρια (ο αντίχειρας μπροστά, τα υπόλοιπα δάχτυλα πίσω) και σφίξε την. Μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα με το ένα χέρι και μετά με το άλλο, αφού συνήθως δεν έχουμε την ίδια δύναμη και στα δύο μέρη του σώματός μας. Ιδανικό αποτέλεσμα είναι περίπου τα 50 κιλά για τους άνδρες και τα 31 για τις γυναίκες. 

4. Η περίμετρος της μέσης μας 

Το κοιλιακό λίπος είναι επικίνδυνο γιατί συνδέεται με καρδιολογικές ασθένειες (υψηλή χοληστερόλη, πίεση και τριγλυκερίδια, στεφανιαία νόσος), και διαβήτη. Ιδανικά η περίμετρος της μέσης πρέπει σύμφωνα με τη Διεθνή ομοσπονδία Διαβήτη να είναι μικρότερη από τα 94 cm για τους άνδρες και μικρότερη από τα 80 cm για τις γυναίκες, ενώ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι μικρότερη από τα 102 cm για τους άνδρες και τα 88 cm για τις γυναίκες.
Έτσι θα μειώσεις την κοιλιά και θα διώξεις λίπος και κιλά

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *