Type to search

Υγεία

Οι αιτίες που ξεχνάς (και που δεν έχουν σχέση με την ηλικία)

Share

Δεν ευθύνεται μόνο η ηλικία που ξεχνάμε εύκολα, ούτε αυτό σημαίνει ότι απαραίτητα πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια (αν και θα μπορούσε). Πολλές φορές οι αιτίες που ξεχνάς μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές…

Μπήκες στο δωμάτιο και δεν θυμάσαι τον λόγο που το έκανες αυτό. Ψάχνεις μανιωδώς το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, μόνο και μόνο για να το ανακαλύψεις πολύ ώρα αργότερα στο πιο απίθανο μέρος (μια φορά το είχα βάλει στο ψυγείο). Κάπου άφησες την κούπα με τον καφέ σου και τώρα σου είναι αδύνατον να την βρεις. Δεν είσαι σίγουρη αν έκλεισες τον θερμοσίφωνα ή το μάτι της κουζίνας και επιστρέφεις γρήγορα στο σπίτι για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι εντάξει. Μικρά περιστατικά που σου συμβαίνουν συχνά και που σε κάνουν να ανησυχείς για το πόσο αφηρημένη είσαι… Είναι άραγε επειδή μεγάλωσες ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Ποιοι οι λόγοι που ξεχνάς;
Δες εδώ με ποιους τρόπους μπορείς να δυναμώσεις τη μνήμη σου. 

Οι αιτίες που ξεχνάς και είσαι αφηρημένη

Μέχρι ένα σημείο το να ξεχνάμε πράγματα είναι αρκετά συνηθισμένο στην σημερινή κοινωνία. Καθώς οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται συνεχώς και το άγχος μας καθημερινά χτυπάει κόκκινο τείνουμε να αδιαφορούμε για τις ανάγκες του εγκεφάλου μας. 

Είσαι πολύ αγχωμένη

Όταν το μυαλό μας πετάει από το ένα πράγμα στο άλλο είναι πολύ δύσκολο να θυμηθούμε πράγματα. Για να μάθουμε και να θυμόμαστε κάτι χρειάζεται να έχουμε την προσοχή μας επικεντρωμένη, και η διάσπαση του νου  δεν ευνοεί αυτή τη διαδικασία. Εντωμεταξύ τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) θέτουν τον εγκέφαλό μας σε κατάσταση επιβίωσης, κάτι που εμποδίζει την ικανότητά μας να θυμόμαστε. 

Δεν κοιμάσαι αρκετά 

Ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ειδικότερα του εγκεφάλου. Ο καθημερινός καλής ποιότητας ύπνος για 7-8 ώρες δεν μας κάνει απλώς να νιώθουμε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια. Έχει μεγάλη σημασία και για την μετατροπή των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε μακροχρόνιες. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι οι 7-8 ώρες ύπνο (και όχι λιγότερες από 5 ούτε περισσότερες από 9) συνδέονται με μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες ειδικά για τις γυναίκες μέσης ηλικίας. 

Έχεις κατάθλιψη

Άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη αποδίδουν λιγότερο σε τεστ μνήμης και έχουν μειωμένες ικανότητες να ανακαλέσουν πληροφορίες. Η πιθανότερη αιτία που συμβαίνει αυτό είναι τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κορτιζόλης που σχετίζονται με την κατάθλιψη. 

Έχεις κάποιου είδους λοίμωξη

Κάποιες ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, χρόνιο Lyme, ουρολοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης. 

Πάσχεις από θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών από τον οργανισμό καθώς και του μεταβολισμού. Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει και τις εγκεφαλικές λειτουργίες αφού εξαιτίας του ο ιππόκαμπος στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της μνήμης και της μάθησης, μικραίνει.

Έχεις κάποια έλλειψη σε βιταμίνες

Κάθε τύπος αναιμίας που μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12 μπορεί να μας κάνει ξεχασιάρηδες και αφηρημένους. 

Πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό

  • Όταν χάσουμε ξαφνικά τη μνήμη μας. 
  • Εάν η απώλεια της μνήμης συνοδεύεται και από ενδείξεις λοίμωξης όπως π.χ. πυρετό, κρυάδες, ναυτία, εμετό ή εάν έχουμε χτυπήσει το κεφάλι μας.
  • Όταν αρχίσουμε και ξεχνάμε πολύ σοβαρά πράγματα π.χ. το δρόμο για το σπίτι μας, για ποιο λόγο επισκεπτόμαστε κάποιον γνωστό μας, πώς πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στη δουλειά μας.

 Δες εδώ ποιες συνήθειες θα σου χαρίσουν κοφτερό μυαλό ως τα γεράματα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *