Type to search

Slider Υγεία

Οι αιτίες που σε πονάει η πλάτη σου και πώς να το αντιμετωπίσεις

Share

Καθώς μεγαλώνουμε παράξενοι πόνοι εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Η πλάτη μας είναι ένα από αυτά. Δες τους λόγους.

Όχι, δεν είναι η φαντασία σου! Πράγματι η πλάτη σου σε πονά περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια και… δεν είσαι η μόνη! Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Δες ποιες είναι οι αιτίες που σε πονάει η πλάτη σου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό. 

Οι αιτίες που πονάει η πλάτη μας καθώς μεγαλώνουμε

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ολόκληρη λίστα με τα πιθανά προβλήματα που ευθύνονται για τους πόνους στην πλάτη μας, ωστόσο οι πιο κάτω είναι οι πιο συνηθισμένοι… ύποπτοι.

Φθορά λόγω ηλικίας στη σπονδυλική στήλη

Ο πόνος στην πλάτη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα του χρόνου ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ή 40 ετών. Η σπονδυλική μας στήλη υπόκειται σε μια φυσική διαδικασία γήρανσης συμπεριλαμβανομένων των δίσκων και των αρθρώσεων. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προσθέσουν δυσφορία οπουδήποτε στη σπονδυλική στήλη συμπεριλαμβανομένου του αυχένα με αποτέλεσμα να πονάμε, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της πλάτης που φέρει και το μεγαλύτερο μέρος του βάρους μας.

Υπερβολικό βάρος 

Το υπερβολικό σωματικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στην πλάτη.

Οστεοπόρωση και χρόνιες ασθένειες

Ένα άλλο πρόβλημα που αφορά κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση, όπου τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να καμπουριάζουμε με αποτέλεσμα να μην στεκόμαστε σωστά και να έχουμε πόνους. Εκτός από την οστεοπόρωση υπάρχουν και άλλες χρόνιες παθήσεις που οφείλονται στη φθορά του χρόνου όπως η σπονδυλολίσθηση, η σπονδυλοαρθρίτιδα, η αρθρίτιδα, όπου ο χόνδρος στη σπονδυλική στήλη γίνεται λεπτός και φλεγμονώδης. 

Έλλειψη άσκησης 

Οι αδύναμοι μύες στην πλάτη και την κοιλιά δεν μπορούν να στηρίξουν σωστά την σπονδυλική μας στήλη με αποτέλεσμα να έχουμε πόνους στην πλάτη μας.
Απλές στάσεις γιόγκα για ίσια πλάτη και σωστή στάση σώματος

Απρόσεκτες κινήσεις 

Η λανθασμένη εκτέλεση κινήσεων άρσης βαρών ή οι απότομες κινήσεις (όπως π.χ. απότομες και ξαφνικές στροφές), μπορεί να καταπονήσουν τους μύες ή τους συνδέσμους της πλάτης μας ή ακόμα και να προκαλέσουν επώδυνους σπασμούς σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η οστεοπόρωση είναι πιθανό να προκαλέσει μικροκατάγματα στη σπονδυλική στήλη. Αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ατυχήματος, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν όταν τα οστά στη σπονδυλική στήλη δεν είναι αρκετά γερά ώστε να υποστηρίξουν το βάρος μας ή τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ψυχολογικά προβλήματα 

Τα άτομα που πάσχουν ή είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη ή που είναι υπερβολικά αγχωμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πόνων στην πλάτη. Και αυτό επειδή το άγχος μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη.

Κάπνισμα 

Το κάπνισμα μπορεί να ευθύνεται ακόμα και για τους πόνους στην πλάτη μας σύμφωνα με τους ειδικούς! Αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή η κακή αυτή συνήθεια προκαλεί βήχα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δισκοκήλη. Επίσης το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι ποτέ αργά να το κόψεις!
Αντιμετώπισε τους πόνους στην πλάτη με φυσικό τρόπο

Τι να κάνεις 

  • Να ασκείσαι τακτικά κάνοντας αερόβια γυμναστική αλλά και ασκήσεις με αντιστάσεις. 
  • Να διατηρήσεις ένα σταθερό υγιές βάρος. Εάν έχεις επιπλέον κιλά φρόντισε να τα χάσεις. 
  • Μην καπνίζεις.
  • Να στέκεσαι σωστά διατηρώντας τη λεκάνη σε ουδέτερη θέση και μην καμπουριάζεις. Η καλή στάση του σώματος μπορεί να μειώσει την πίεση στους μύες της πλάτης. Η γιόγκα μπορεί να σε βοηθήσει.
  • Να κάθεσαι σωστά. Επέλεξε ένα κάθισμα με καλή στήριξη στο κάτω μέρος της πλάτης, υποβραχιόνια και περιστρεφόμενη βάση. Τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα ρολό στο κάτω μέρος της πλάτης για να διατηρήσει την καμπύλη της. Κράτα τα γόνατα και τους γοφούς στο ίδιο επίπεδο. Να αλλάζεις συχνά θέση τουλάχιστον κάθε μισή ώρα.
  • Απέφευγε να σηκώνεις βάρη. Εάν χρειαστεί να σηκώσεις κάτι βαρύ, άσε τα πόδια σου να κάνουν τη δουλειά. Κράτα ίσια την πλάτη σου και λύγισε μόνο τα γόνατά σου. Κράτα το φορτίο κοντά στο σώμα σου. ‌
  • Σκέψου τη φυσικοθεραπεία‌. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σου δείξει ειδικές ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης που μπορεί να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς. Μόλις μάθεις τις κινήσεις, μπορείς να τις εκτελείς μόνη σου στο σπίτι.

Τι να προσέξεις εάν έχεις μεγάλο στήθος και σε ενοχλεί η πλάτη σου. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *