Οι αιτίες που έχεις κατακράτηση υγρών και πώς θα την αποφύγεις
Share
Όσο πιο συχνά ζυγίζεται κανείς τόσο πιο πολλές αυξομειώσεις βάρους παρατηρεί ότι έχει. Αιτία τις περισσότερες φορές η περιβόητη κατακράτηση υγρών που φαίνεται να προτιμά περισσότερο τις γυναίκες.
Και εκεί που πίστευες ότι όλα τα είχες ρυθμίσει και ότι η ζυγαριά σου είχε κατασταλάξει πια σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, τσουπ, βλέπεις ξαφνικά τον δείκτη να ανεβαίνει 1-2 κιλά προς τα πάνω. Λίγες μέρες αργότερα επιστρέφει ξανά στη συνηθισμένη του θέση, λες και το έκανε μόνο και μόνο για να σου σπάσει τα νευράκια. Στην αρχή στενοχωρήθηκες, μετά απόρησες, στη συνέχεια θύμωσες με τον εαυτό σου και τα γονίδιά σου και τέλος έμαθες ότι είναι κάτι συνηθισμένο πρόκειται για την περιβόητη «κατακράτηση υγρών». Με το πέρασμα των χρόνων το συνήθισες και το πήρες απόφαση ότι έτσι θα συνεχίσεις τη ζωή σου. Όμως τα ερωτήματα σε βασανίζουν και πολύ θα ήθελες μερικές απαντήσεις: Ποιες οι αιτίες της κατακράτησης υγρών; Μπορείς να την αποφύγεις;
Ενεργειακό ισοζύγιο
Όταν τρως πολύ παχαίνεις! Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια δεν μιλάμε για την περίπτωση της κατακράτησης υγρών αλλά για την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες έχουμε ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός να τις αποθηκεύει σε μορφή λίπους και το βάρος μας να αυξάνει.
Οι αιτίες της κατακράτησης υγρών
Το βάρος του σώματος ενός συνηθισμένου ενήλικα μπορεί να αυξομειωθεί 1-2 κιλά μέσα σε μερικές μέρες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες κάποιοι από τους οποίους είναι εντελώς εκτός από τον έλεγχό του όπως π.χ. είναι το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα. Εκτός όμως από τους αστάθμητους παράγοντες υπάρχουν και κάποιες αιτίες που οφείλονται στον τρόπο ζωής μας. Καθότι το σωματικό μας βάρος αποτελείται κατά 60% περίπου από νερό, καταλαβαίνεις ότι τα επιπλέον υγρά που κατακρατούνται στο σώμα μας οδηγούν σε φούσκωμα, αίσθηση πρηξίματος και αλλαγές στο βάρος. Οι βασικές αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών είναι:
Αφυδάτωση
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό προκαλούμε στο σώμα μας κατακράτηση. Είναι λες και ο οργανισμός μας σκέφτεται: «Μμμ! Για να μην πίνω αρκετό νερό μάλλον θα είναι σε έλλειψη. Για να μην πάθω λοιπόν αφυδάτωση ας αποθηκεύσω λίγα παραπάνω υγρά στους ιστούς μου».
Μεγάλη πρόσληψη νατρίου (ιδέ αλάτι)
Το νάτριο (που αποτελεί και το βασικό στοιχείο στο αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο) είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό. Βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, εξισορροπεί την περιεκτικότητα σε νερό στο σώμα. Ωστόσο όταν λαμβάνουμε περισσότερο από όσο έχουμε ανάγκη, αυτό οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και αύξηση του σωματικού βάρους.
Αποθήκευση γλυκογόνου
Το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες από το φαγητό σε μόρια γλυκογόνου, τα οποία παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα. Όταν υπάρχει υπερβολικό γλυκογόνο τότε το αποθηκεύει στους μυς, στο συκώτι και στα λιποκύτταρα.
Ούρα και κόπρανα
Όταν πίνουμε πολλά υγρά ή τρώμε ένα πλούσιο γεύμα τότε το βάρος μας αυξάνει. Ωστόσο σε κανονικές συνθήκες αφού επισκεφτούμε την τουαλέτα το βάρος μας θα επανέλθει ξανά στο φυσιολογικό.
Γυμναστική
Τον πρώτο καιρό που αρχίζουμε να γυμναζόμαστε μπορεί ο δείκτης της ζυγαριάς μας να ανεβεί λιγάκι. Είναι φυσιολογικό γιατί το σώμα μας αρχίζει να χτίζει μυς και προσπαθεί να προσαρμόσει την παραγωγή του νερού για να καλύψει τις νέες του ανάγκες.
Λήψη φαρμάκων
Αντισυλληπτικά, κορτιζόνη, αγχολυτικά, οπιούχα είναι μερικά φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το ισοζύγιο νερού στον οργανισμό.
Ορμονικές αλλαγές
Η έμμυνη ρύση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση προκαλούν διάφορες ορμονολογικές διαταραχές στον γυναικείο οργανισμό με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών.
Διάφορες παθήσεις
Όσοι έχουν πρόβλημα με θυρεοειδή, επινεφρίδια ή έχουν πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να παρουσιάσουν κατακράτηση.
Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ όταν δεν γίνεται με μέτρο αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να προκαλεί αφυδάτωση. Ένα ποτηράκι κρασί με το γεύμα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες, ή ένα ποτήρι μπύρα είναι υπεραρκετό.
Άλλοι παράγοντες
Ορθοστασία, κακή καθιστική στάση, πολύωρη οδήγηση και ακινησία, χρόνια έλλειψη μαγνησίου μπορούν να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και σε κατακράτηση.
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατακράτηση υγρών
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η σωστή διατροφή. Το πιο σημαντικό είναι να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολύ νάτριο και δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Να προτιμάς τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως π.χ. μπανάνες, πατάτες, παντζάρια, σταφίδες, γλυκοπατάτες καθώς και σε μαγνήσιο όπως φρούτα, πράσινα λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης. Υπάρχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά με φυσική διουρητική δράση όπως είναι το καρπούζι, αγγούρι, φράουλες, σέλινο. Απέφυγε το κρέας και προτίμησε ψάρι. Φυσικά να πίνεις άφθονο νερό και αφεψήματα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα την ημέρα ώστε να μην αφήσεις τα επίπεδα νερού του οργανισμού σου να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα.
Τελικά κάθε πότε πρέπει να ζυγιζόμαστε;
Το ιδανικό είναι να ζυγιζόμαστε μία με δύο φορές την εβδομάδα την ίδια ώρα κάθε φορά και φορώντας τα ίδια ρούχα. Για τους περισσότερους αυτό είναι το πρωί μόλις ξυπνήσουν και αφού πάνε στην τουαλέτα. Φυσικά δεν θα πρέπει να έχουν φάει τίποτα ούτε και να έχουν πιεί.