Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Οι αιτίες που δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος μετά τα 40 και τι να κάνεις 

Share

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία! Οι περισσότερες φτάνουμε στα 45 με 4-5 κιλά παραπάνω από αυτά που είχαμε στα 30, και τα οποία όσο και αν προσπαθούμε δεν καταφέρνουμε να χάσουμε. Ποιες είναι οι αιτίες που συμβαίνει αυτό; Διάβασε να μάθεις!

Ποτέ δεν είχες πρόβλημα να χάσεις βάρος πριν τα 40 αλλά τώρα πια ο δείκτης της ζυγαριάς φαίνεται κολλημένος στη θέση του (στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στην χειρότερη έχει σταθερά ανοδική πορεία). Ναι, έχεις δίκιο να απογοητεύεσαι, αλλά δεν είσαι η μόνη! Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις προσπάθειες απώλειας βάρους και η επιστήμη μπορεί να μας το εξηγήσει. 

Αύξηση βάρους και ηλικία: Αλήθεια τι παίζει εδώ; 

Πρώτα από όλα ηρέμησε! Δεν θα γίνουν όλοι υπέρβαροι καθώς μεγαλώνουν και αυτό για δύο λόγους: 

  1. Πρώτον, επειδή το σωματικό βάρος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική μας σύνθεση. Κάτι που σημαίνει ότι η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο.
  2. Και δεύτερον και σημαντικότερο, επειδή ο τρόπος ζωής μας, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Είμαστε δηλαδή ότι (και όσο) τρώμε και πόσο γυμναζόμαστε. Είναι αρκετά αισιόδοξο να ξέρεις ότι σε μεγάλο βαθμό όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σου προσπάθειες και όχι μόνο από τα γονίδιά σου. Εάν δηλαδή οι γονείς σου είναι παχύσαρκοι δεν σημαίνει ότι θα γίνεις και εσύ, ούτε όμως ότι εάν είναι αδύνατοι θα είσαι και εσύ αδύνατη χωρίς να προσπαθήσεις γι’ αυτό. 

Αυτό που είναι δυσάρεστο όμως είναι ότι όλοι μας θα δυσκολευόμαστε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας κάθε χρόνο που περνάει μετά τα 40. Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

Στην πάροδο του χρόνου χάνουμε μυς, ενώ αυξάνεται ο λιπώδης ιστός

Κάθε χρόνος που περνά μετά τα 30 μειώνεται η ποσότητα του άπαχου μυός που έχουμε κατά 3-8% ανά δεκαετία! Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σαρκοπενία. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Επειδή οι άπαχοι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ακόμα και αν τρώμε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με πρώτα, θα παχαίνουμε αντί να διατηρήσουμε το βάρος μας. 

Υφιστάμεθα ορμονικές αλλαγές 

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες έχουν αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους καθώς πλησιάζουν τα πρώτα -ήντα. Καθώς πλησιάζουμε προς την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) διακυμαίνονται προκαλώντας έτσι στο γυναικείο σώμα μια σειρά αλλαγών όπως μειωμένη πυκνότητα οστών, απώλεια μυϊκού ιστού, πτώση της λίμπιντο, εναλλαγές ψυχολογικής διάθεσης. Μάλιστα η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. 

Το αίσθημα της πείνας είναι πιο έντονο

Η αύξηση του βάρους έχει μία ακόμα αρνητική παράμετρο: Οι ορμόνες γκρελίνη (που μας ειδοποιεί όταν πεινάμε) και λεπτίνη (που μας ενημερώνει όταν έχουμε χορτάσει) δεν λειτουργούν τόσο σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσουμε αντίσταση ως προς αυτές και έτσι πεινάμε συχνότερα και χορταίνουμε δυσκολότερα. 

Ο μεταβολισμός μας γίνεται αργός (πολύ αργός) 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας να γίνεται πιο αργός. Δηλαδή, το παραπάνω λίπος και οι λιγότεροι μύες, οι ορμονικές αλλαγές, η αύξηση του αισθήματος της πείνας, ευθύνονται για μειωμένη καύση θερμίδων. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και το ότι πολλοί άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι με την ηλικία, αντιλαμβάνεσαι ότι επιβραδύνεται περαιτέρω ο αριθμός των θερμίδων που καίμε. 

Έχουμε πολύ δουλειά 

Οι δεκαετίες των 40 και των 50 είναι ιδιαίτερα απαιτητικές στην εργασία, κάτι που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα… κιλά μας! Πρόχειρα γεύματα, έλλειψη άσκησης, καθιστικό περιβάλλον εργασίας, όλα αυτά επιβαρύνουν την υγεία και τη ζυγαριά μας. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και το άγχος έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη του τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό μας. Γιατί το στρες… παχαίνει! Όταν είμαστε αγχωμένοι, τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) αυξάνονται και αυτό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα μας, ενώ επίσης ευνοεί την αύξηση βάρους ειδικά γύρω από τη μέση. 

Τι να κάνεις για να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου μετά τα 40

Προτίμησε τα υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα 

Φρόντισε η διατροφή σου να είναι ισορροπημένη και απέφευγε τους απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, ζάχαρη, λευκό αλεύρι, συσκευασμένους χυμούς, αναψυκτικά κ.ά.). Προτίμησε τους σύνθετους όπως στα δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και χωνεύονται πιο αργά από τον οργανισμό. Οι πρωτεΐνες και τα υγιή λιπαρά (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο κ.ά.) θα σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα και θα αποφύγεις τις λιγούρες.
Οι τροφές που χρειάζεται το σώμα σου μετά τα 40

Μείωσε τις μερίδες σου 

Μην μπερδεύεις τη λιγούρα με την πείνα. Προσπάθησε να τρως μόνο όταν νιώθεις αληθινή πείνα και όχι όταν αισθάνεσαι ανία, κούραση, λύπη, μοναξιά, χαρά κ.ο.κ. Επίσης χρειάζεται να μάθεις να προσαρμόζεις τη διατροφή σου στις λιγότερες θερμιδικές ανάγκες του σώματός σου. Αυτή θα πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ξεκίνα μειώνοντας τη θερμιδική σου πρόσληψη κατά 100 με 200 θερμίδες κάθε μέρα και βλέπεις. Ενδεχομένως θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός επαγγελματία διατροφολόγου για να σε κατευθύνει.

Να ενυδατώνεσαι!

Πολύ συχνά συγχέουμε την αίσθηση της δίψας με την πείνα. Φρόντισε να πίνεις συχνά νερό και να αποφεύγεις ροφήματα και ποτά πλούσια σε θερμίδες όπως αναψυκτικά, φανταχτερά ροφήματα καφέ (με σαντιγί, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, σιρόπια κ.ά. καθώς και χυμούς φρούτων. Η ενυδάτωση με νερό βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού αυξάνοντας τη διάσπαση του λίπους. 

Η αεροβική άσκηση θα γίνει η καλύτερη φίλη σου 

Να γυμνάζεσαι όσο περισσότερο μπορείς, όσο πιο συχνά μπορείς. Βρες κάτι που σου αρέσει: χορός, περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, ζούμπα, ποδήλατο… οτιδήποτε θα σε αναγκάσει να σηκωθείς από τον καναπέ και να κινηθείς. Το όφελος θα είναι διπλό, όχι μόνο δεν θα πάρεις βάρος αλλά θα ανεβεί και η διάθεσή σου. Με την άσκηση εκλύονται ενδορφίνες, οι ορμόνες που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ομορφαίνουν την επιδερμίδα μας. 

Και οι ασκήσεις με αντιστάσεις είναι must 

Όμως εκτός από την αερόβια άσκηση θα πρέπει 2-3 φορές την εβδομάδα να γυμνάζεσαι για 20-30 λεπτά κάνοντας ασκήσεις με αντιστάσεις: άρση βαρών, λάστιχα, βάρη χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σου, καλλισθενική, δυναμική γιόγκα που να περιλαμβάνει στάσεις στήριξης και δύναμης. Θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μυς και να υποστηρίξεις το μυοσκελετικό σου σύστημα.
5 εύκολοι τρόποι για αδυνάτισμα ή διατήρηση βάρους μετά τα 40

Προσπάθησε να κοιμάσαι καλά 7-9 ώρες κάθε μέρα 

Φτιάξε μια ρουτίνα ύπνου και ακολούθησέ την. Φρόντισε να κοιμάσαι την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάς την ίδια κάθε πρωί. Περιόρισε την έκθεσή σου σε υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά, τηλεόραση τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Εάν έχεις εξάψεις ή ξυπνάς ιδρωμένη το βράδυ κάνε ένα χλιαρό ντους πριν κοιμηθείς και απέφυγε το πολύ ζεστό περιβάλλον ύπνου. Ο απογευματινός καφές και η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο είναι βέβαια λέξεις απαγορευμένες.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *