Type to search

Υγεία

Οι 4 βασικές αιτίες που αποκτούμε «κοιλιά» καθώς μεγαλώνουμε

Share

Δεν είναι τυχαίο που η «κοιλίτσα» μας γίνεται «κοιλιά» καθώς μεγαλώνουμε. Πίσω από αυτήν την αλλαγή κρύβονται 3 βασικές αιτίες, που αν προσπαθήσουμε μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Λίγο μετά τα 40 αρχίζουμε να παρατηρούμε τις πρώτες αλλαγές στο σώμα μας. Ακόμα και αν δεν έχουμε παχύνει και η ζυγαριά μας δείχνει το βάρος μας σταθερό, εντούτοις τα ρούχα μας τείνουν να μας στενεύουν γύρω από τη μέση και στην κοιλιά. Ναι, μπορεί η τάση του σώματός μας να είναι να συσσωρεύει λίπος γύρω από την κοιλιακή χώρα, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το αποδεχτούμε ως αναπόφευκτο.
Αυτές οι τροφές καταπολεμούν το λίπος στην κοιλιά

Οι βασικές αιτίες που τείνουμε να αποκτούμε «κοιλιά»

Μειωμένη δραστηριότητα

Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να παχαίνουμε. Συγκεκριμένα οι άντρες τείνουν να προσθέτουν 3,4% στο σωματικό τους βάρος κάθε 10 χρόνια μεταξύ 22 και 45 ετών, ενώ οι γυναίκες περίπου 5% κάθε δεκαετία. Δεν σου φαίνεται πολύ; Είναι το αποτέλεσμα μόλις 150 επιπλέον θερμίδων την ημέρα. Η καθημερινή αυτή κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίμε ευθύνεται κυρίως για την αύξηση του βάρους μας αλλά και τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
Οι καλύτερες ασκήσεις γυμναστικής για κοιλιά «πλάκα» (videos)

Μειώνεται ο μεταβολισμός μας

Όμως και ο μεταβολισμός μας τείνει να πέφτει, πράγμα που σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Γι’ αυτό ευθύνεται και η ποσότητα της μυϊκής μας μάζας που τείνει να μειώνεται στην πάροδο του χρόνου ιδιαίτερα μάλιστα εάν δεν κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις (βάρη). Αυτή η απώλεια μυών μειώνει επίσης τον μεταβολικό μας ρυθμό, καθώς το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσει τους μυς από ότι το λιπώδη ιστό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να τρώμε το ίδιο όπως στα 30 μας, ωστόσο καίμε λιγότερες θερμίδες με αποτέλεσμα να παχαίνουμε.
Έτσι θα μειώσεις την κοιλιά και θα διώξεις λίπος και κιλά

Κάνουμε περισσότερες διατροφικές ατασθαλίες

Μπορεί όταν είμαστε στα 20 ο οργανισμός μας να μας συγχωρούσε τις μικρές διατροφικές μας ατασθαλίες (ιδέ χάμπουργκερ, τηγανιτές πατάτες, τυρόπιτες κ.λπ.), ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει και μετά τα 40 μας. Δυστυχώς σε αυτήν την ηλικία το τι τρώμε αποτυπώνεται στη διάμετρο της μέσης μας. Κύρια αιτία συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά και παχυσαρκίας αποτελούν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Τέτοια παραδείγματα είναι π.χ. το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, καθώς επίσης και τα πατατάκια, οι καραμέλες, τα γλυκά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και το αλκοόλ. Αυτές οι τροφές προκαλούν απότομη άνοδο στο σάκχαρο του αίματος και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση.
Τα λάθη που σε εμποδίζουν να αποκτήσεις κοιλιά «πλάκα»

Ορμονικές ανισορροπίες 

Οι γυναίκες, καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση και μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, τείνουν να αποθηκεύσουν το λίπος στην κοιλιά. Σύμφωνα με μελέτη οι ορμονικές αλλαγές που ξεκινούν ακόμη και πριν από την εμμηνόπαυση συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας. Ομοίως τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο σωματικό λίπος και ειδικά στην κοιλιά.
Τι να αποφύγεις για να επιτύχεις απώλεια λίπους από την κοιλιά

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *