Type to search

Slider Υγεία

Ο μεγαλύτερος μύθος για τον ύπνο είναι αυτός…

Share

Η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες του ύπνου μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τι γίνεται όμως με τη διάρκειά του; Πόσες ώρες χρειαζόμαστε κάθε βράδυ;

Περνάμε το 1/3 της ζωής μας κοιμώμενοι ή τουλάχιστον αυτό είναι το σωστό για να είμαστε υγιείς και σε καλή διάθεση. Η αλήθεια όμως είναι ότι λίγοι ενήλικες καταφέρνουν να κοιμούνται τις απαραίτητες 7-8 ώρες κάθε βράδυ που συνιστούν οι ειδικοί. Οι περισσότεροι είτε στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους το βράδυ και δεν μπορούν να κοιμηθούν, είτε δεν προλαβαίνουν εξαιτίας των υποχρεώσεών τους. Κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουμε. Και αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος μύθος…

Πόσες ώρες χρειαζόμαστε ύπνο κάθε μέρα;

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) σε καμιά φάση της ζωής μας (και παρά τη γενική πεποίθηση) δεν χρειαζόμαστε λιγότερο από 7 ώρες ύπνου. Συγκεκριμένα:

Ηλικιακή ομάδα Συνιστώμενες ώρες ύπνου κάθε μέρα
Νεογέννητο  0–3 μηνών 14–17 ώρες
Μωρό  4–12 μηνών 12–16 ώρες μαζί με τους ενδιάμεσους υπνάκους
1–2 ετών 11–14 ώρες μαζί με τους ενδιάμεσους υπνάκους
Νήπιο 3–5 ετών 10–13 ώρες μαζί με τους ενδιάμεσους υπνάκους
Σχολική ηλικία 6–12 ετών 9–12 ώρες
Έφηβος  13–18 ετών 8–10 ώρες
Ενήλικας 18–60 ετών 7 ή περισσότερες ώρες 
61–64 ετών 7–9 ώρες
Άνω των 65 7–8 ώρες

Βέβαια το CDC τονίζει τη σημασία της καλής ποιότητας ύπνου. Ως κακή ποιότητα θεωρείται το να μην νιώθεις ξεκούραστος και αναζωογονημένος την επόμενη μέρα, να ξυπνάς συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, να πάσχεις από ΧΑΠ ή να ροχαλίζεις, να μην μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ.
Δες εδώ πώς θα βρεις την ενέργεια και τη ζωντάνια σου μετά από ξενύχτι.

Οι μύθοι της διάρκειας ύπνου

Το National Institute on Aging θεωρεί ότι είναι μύθος ότι χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουμε και συνιστά όλοι οι ενήλικες να κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Από την άλλη βέβαια ούτε το να κοιμόμαστε περισσότερες από 9 ώρες είναι καλό. Αυτό συνίσταται μόνο σε όσους είναι άρρωστοι ή σε φάση ανάρρωσης από ασθένεια, στα παιδιά και στους εφήβους ή σε όσους έχουν μείνει ξάγρυπνοι και θέλουν να αναπληρώσουν ώρες ύπνου.
Δες εδώ αν κάνει καλό ο μεσημεριανός ύπνος σύμφωνα με τις έρευνες.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *