Type to search

Slider Special News Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που έχεις περιττά κιλά;

Share

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αυτό το πολύ συνηθισμένο συντηρητικό τροφίμων μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη καθότι διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι τελικά στο αδυνάτισμα δεν έχει τόσο σημασία μόνο το πόσο τρώμε αλλά και το είδος της τροφής μας. Ερευνητές του Sabri Ülker Κέντρου για Μεταβολική έρευνα του Χάρβαρντ Center Chan School (Sabri Ülker Center for Metabolic Research, Harvard T. H. Chan School) δημοσίευσαν έρευνα σύμφωνα με την οποία το propionate, ένα πολύ συνηθισμένο συντηρητικό τροφίμων, μπορεί να είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα υγείας.

Μια διαταραχή στο… πιάτο μας!

Το propionate είναι ένα φυσικό λιπαρό οξύ που χρησιμοποιείται ευρέως για να διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα και να αποτρέπει τη μούχλα. Μερικά από τα τρόφιμα που μπορεί να το περιέχουν είναι:

  • ψωμί και διάφορα αρτοσκευάσματα,
  • γαλακτοκομικά προϊόντα όπως:γάλα ή γιαούρτι με γεύσεις,
  • τυριά και γλυκίσματα,
  • αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα όπως το περίβλημα των λουκάνικων και τα ψάρια κονσέρβα,
  • μπύρες και ενεργειακά ποτά,
  • διαιτητικά τρόφιμα,
  • συσκευασμένες πατατοσαλάτες,
  • φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρα από ξηρούς καρπούς,
  • και τέλος ξύδι.

«Το να κατανοήσουμε το πώς τα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σώματος σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διπλών επιδημιών της παχυσαρκίας και του διαβήτη» δήλωσε ένας συντάκτης της έρευνας Gökhan S. Hotamışlıgil, καθηγητής της γενετικής και μεταβολισμού και διευθυντής του Sabri Ülker Κέντρου για Μεταβολική έρευνα του Χάρβαρντ Center Chan School.

Πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό

Αρχικά παρατηρήθηκε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν καθημερινά την ίδια ποσότητα του συγκεκριμένου συντηρητικού, propionate, που καταναλώνουν και οι άνθρωποι εμφάνιζαν αύξηση των ορμονών τους με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαρακτηριστικό σύμπτωμα διαβήτη. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εμφάνιζαν παχυσαρκία και γινόντουσαν ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Στη συνέχεια οι έρευνες συνεχίστηκαν και σε ανθρώπους και κατέληξαν στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία. «Παχυσαρκία και διαβήτης είναι δυο ιδιαίτερα πολύπλοκες καταστάσεις που οφείλονται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφοριστικούς παράγοντες» δήλωσε ο Δρ Mansur E. Shomali, ενδοκρινολόγος στο MedStar Union Memorial Hospital στη Βαλτιμόρη. «Τα περιστατικά παχυσαρκίας και διαβήτη έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δεδομένου ότι η ανθρώπινη γονιδιακή ομάδα δεν έχει αλλάξει, τώρα οι ερευνητές αναζητούν περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *