Type to search

Υγεία

Μην φοβάσαι την ηλικία-Μύθοι που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

Share

Στην εποχή μας οι ασθένειες και η ανημπόρια δεν είναι συνώνυμες της ηλικίας. Ευτυχώς μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να διατηρήσουμε την υγεία και την ευεξία μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γι’ αυτό και οι πιο κάτω ιδιαίτερα διαδεδομένοι μύθοι που αφορούν την ηλικία, καλό είναι να εκλείψουν.  

Μπορεί να μην υπάρχει αιώνια νεότητα -όσο πολύ και αν το θέλαμε- ωστόσο αυτό που σήμερα θεωρούμε «μεγάλη ηλικία» ή ακόμη και «γεράματα» απέχει πολύ από αυτό που πίστευαν οι γονείς μας. Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι η ανημπόρια και οι ασθένειες δεν είναι συνώνυμα της χρονολογικής ηλικίας, και ότι υπό μία έννοια μπορούμε παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δες πιο κάτω ποιοι ιδιαίτερα διαδεδομένοι μύθοι για την ηλικία έχουν καταρριφθεί από την επιστήμη. 

Είναι μύθος ότι: Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να μάθουν νέα πράγματα

Φυσικά και δεν είναι αλήθεια! Μεγαλώνοντας συνεχίζουμε να διατηρούμε την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε. Μάλιστα η μάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες. Τα μαθήματα ψηφιακής φωτογραφίας για παράδειγμα, ή χορού, ή η εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικού οργάνου κ.ά. μπορούν να κρατήσουν τον εγκέφαλο μας ενεργό, και να βελτιώσουν τη μνήμη και τη γνωστική μας υγεία.
Και όμως, μπορούμε να γίνουμε πιο έξυπνοι. Αυτοί είναι οι τρόποι

Είναι μύθος ότι: Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο ύπνο χρειαζόμαστε 

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) σε καμιά φάση της ζωής μας (και παρά τη γενική πεποίθηση) δεν χρειαζόμαστε λιγότερο από 7 ώρες ύπνου. Το National Institute on Aging θεωρεί ότι είναι μύθος ότι χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουμε και συνιστά όλοι οι ενήλικες (και όσοι είναι άνω των 60) να κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
Δες εδώ πόσες ώρες ύπνο χρειαζόμαστε κάθε βράδυ

Είναι μύθος ότι: Οι ηλικιωμένοι  υποφέρουν από κατάθλιψη και μοναξιά

Η αλήθεια είναι ότι συχνά καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι νιώθουν απομονωμένοι. Και αυτό είναι κάτι που τους κάνει να νιώθουν ανασφάλεια, άγχος και λύπη. Διατηρώντας ωστόσο έναν στενό κύκλο φίλων και έχοντας καλές σχέσεις με την οικογένειά μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα και να μην βιώσουμε ποτέ κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα οι έρευνες δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σήμερα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από τους νεότερους. 
Έχεις κατάθλιψη; Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Είναι μύθος ότι: Η άνοια είναι αναπόφευκτη καθώς γερνάμε

Όχι, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η άνοια δεν είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των γηρατειών. Μπορεί πράγματι ο κίνδυνος να αυξάνει με τα χρόνια, αλλά δεν είναι αναπόφευκτη. Ίσως μεγαλώνοντας να είμαστε πιο αφηρημένοι ή να ξεχνάμε πιο εύκολα κάποια πράγματα, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε άνοια. Εάν παρόλα αυτά νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη σου ή βλέπεις αλλαγές και στη συμπεριφορά και την προσωπικότητά σου ίσως χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει. Βρίσκοντας την αιτία αυτών των προβλημάτων είναι πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσεις. 
Οι αιτίες που ξεχνάς (και που δεν έχουν σχέση με την ηλικία)

Αριστερά η άποψη που είχαμε το 1985 για τις γυναίκες που έχουν κλείσει τα 55. Δεξιά η άποψή μας σήμερα. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά τόσο οι ηθοποιοί στην αριστερή φωτογραφία όσο και στη δεξιά έχουν περίπου την ίδια ηλικία.

Είναι μύθος ότι: Καλύτερα να μην γυμναζόμαστε γιατί καθώς μεγαλώνουμε αυξάνεται ο κίνδυνος να τραυματιστούμε.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο μύθο: ότι δηλαδή οι μεγάλες ηλικίες χρειάζονται ξεκούραση και ακινησία. Οι περισσότερες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι κάτι τέτοιο όχι απλώς δεν ισχύει, αλλά και ότι κάνει πολύ κακό. Μπορούμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερα ακολουθώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής και κάνοντας καθημερινά μέτριας έντασης άσκηση παρά το αντίθετο. Συχνά, η αδράνεια ευθύνεται περισσότερο από την ηλικία, για διάφορες παθήσεις των ηλικιωμένων. Το περπάτημα, το τάι-τσι, η γιόγκα, το κολύμπι, οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας και της σταθερότητας προλαμβάνοντας μελλοντικά ατυχήματα και πτώσεις.
Έρευνα: Γιατί είναι τόσο σημαντική η άσκηση για τους ηλικιωμένους

Είναι μύθος ότι: Η οστεοπόρωση αφορά μόνο τις γυναίκες

Μπορεί η οστεοπόρωση να συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες, ωστόσο εμφανίζεται και στους άντρες. Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 άντρες άνω των 50 ετών θα πάθει κάταγμα που οφείλεται στην οστεοπόρωση, ενώ μετά τα 65 άντρες και γυναίκες χάνουν οστική μάζα με τον ίδιο ρυθμό.
6+5 τροφές για να διατηρήσεις το ύψος σου ως τα γεράματα
Το οικογενειακό ιστορικό, η έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης D καθώς και η έλλειψη άσκησης είναι οι κατεξοχήν αιτίες που απειλούν την υγεία των οστών μας. Ακολουθούν το κάπνισμα, κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, το αλκοόλ και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (για τους άντρες).
Έτσι θα δυναμώσεις τα οστά σου και θα προλάβεις την οστεοπόρωση  

Είναι μύθος ότι: Αφού κάποιος από τους γονείς μου είχε Αλτσχάιμερ θα πάθω και εγώ

Πράγματι ως ένα βαθμό αντιμετωπίζει κάποιος περισσότερες πιθανότητες να πάθει Αλτσχάιμερ εάν κάποιος δικός του είχε γιατί υπάρχουν κάποια γονίδια που γνωρίζουμε ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο. Ο τρόπος ζωής μας, η γυμναστική, η υγιεινή διατροφή, η έκθεσή μας σε χημικά και ρύπους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο αν τελικά νοσήσουμε ή όχι. Και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την κληρονομικότητα, μπορούμε ωστόσο να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής και να μειώσουμε τις πιθανότητες.

Είναι μύθος ότι: Είμαι πολύ μεγάλος/η για να κόψω το κάπνισμα

Δεν έχει σημασία η ηλικία ούτε το πόσα χρόνια καπνίζουμε. Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας. Σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουμε, να πάθουμε γρίπη, βρογχίτιδα ή πνευμονία. Επίσης συνδέεται με καλύτερη καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, εγκεφαλικού, ανακοπής και πνευμονικής νόσου. Και μπορούμε να επωφεληθούμε από όλες αυτές τις ωφέλειες άσχετα από την ηλικία που το κόψαμε.
Οι 10 στόχοι που πρέπει να θέσεις για υγεία και ευεξία

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *