Type to search

Υγεία

Μην αγνοείς αυτά τα σημάδια που στέλνει το σώμα σου

Share

Όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά ο οργανισμός μας πάντα μας ειδοποιεί. Τα πιο κάτω ανεξήγητα σημάδια δεν θα πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε ειδικά οι γυναίκες.

Ζαλίζεσαι ενώ προσπαθείς να σηκωθείς

Το καλό σενάριο: Σηκώθηκες πολύ γρήγορα ή έχεις ορθοστατική υπόταση που οφείλεται σε κάτι απλό όπως π.χ. σε αφυδάτωση ή σε παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ζεστό μέρος. Θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείς όπως π.χ. φάρμακα για την υψηλή πίεση. Η ζαλάδα προκαλείται επίσης και από αναιμία εξαιτίας έλλειψης σιδήρου.
Γιατί μπορεί να είναι σοβαρό: Η ορθοστατική υπόταση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι διαβήτη ή νευρολογικών ασθενειών όπως π.χ. είναι η Πάρκινσον. Εάν συμβαίνει σπάνια δεν υπάρχει πρόβλημα, εάν όμως σου συμβαίνει όλο και πιο συχνά να ζαλίζεσαι αφού σηκωθείς τότε χρειάζεται να το ψάξεις περισσότερο.

Παθαίνεις διάρροια στη μέση της νύχτας

Το καλό σενάριο: Σε πείραξε κάτι που έφαγες.
Γιατί μπορεί να είναι σοβαρό: Η νυχτερινή διάρροια ειδικά όταν γίνεται χρόνια (κρατάει δηλαδή παραπάνω από 4 εβδομάδες) μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μικροσκοπική κολίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση ένας γαστρεντερολόγος θα μπορούσε να σου προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια.

Έχεις φυσιολογικό κύκλο περιόδου ωστόσο χρειάζεται να αλλάζεις ταμπόν ή σερβιέτα κάθε μία ώρα

Το καλό σενάριο: Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλό σενάριο. Η παρουσία τόσο έντονης ροής που να αναγκάζεσαι να αλλάζεις ταμπόν η σερβιέτα τόσο συχνά δεν είναι καλή.
Γιατί μπορεί να είναι σοβαρό: Όταν η περίοδός σου είναι τακτική αλλά έχεις υπερβολικά πολύ αίμα, η πιο πιθανή αιτία είναι τα ινομυώματα της μήτρας. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι η παρουσία κάποιας πάθησης του θυρεοειδούς. Όπως καταλαβαίνεις χρειάζεται να απευθυνθείς άμεσα στον γυναικολόγο σου προκειμένου να κάνει διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Έχεις χάσει πολύ βάρος χωρίς να προσπαθήσεις

Το καλό σενάριο: Μπορεί να είσαι υπερβολικά αγχωμένη ή στενοχωρημένη, να ξεχνάς να φας και να μην το έχεις προσέξει.
Γιατί μπορεί να είναι σοβαρό: Η απότομη και αθέλητη απώλεια βάρους αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα πολλών ασθενειών όπως π.χ. νόσος Crohn, διαβήτης τύπου 1, ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου όπως στο στομάχι, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες. Εάν έχεις χάσει τουλάχιστον 5 κιλά τους τελευταίους 6-12 μήνες χωρίς καθόλου να προσπαθήσεις και χωρίς να έχεις κάνει κάποια αλλαγή στη διατροφή ή στη δραστηριότητά σου, τότε είναι ώρα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είσαι καπνίστρια.

Μετά την γυμναστική νιώθεις ζαλάδα

Το καλό σενάριο: Έχεις κάποια φλεγμονή στα αυτιά ή ρινική συμφόρηση ή γυμνάστηκες πιο έντονα από ότι συνήθως.
Γιατί μπορεί να είναι σοβαρό: Εάν έχεις πιει αρκετό νερό, έχεις γυμναστεί σε κανονική θερμοκρασία (ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζέστη), και έχεις ξανακάνει αυτή τη μορφή άσκησης χωρίς κανένα πρόβλημα στο παρελθόν, τότε ίσως υπάρχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Εάν σου συμβαίνει συχνά να νιώθεις ζαλάδες μετά από άσκηση είναι ώρα να δεις τον γιατρό σου για να σου πει ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Έχεις προβλήματα στην όραση

Το καλό σενάριο: Στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται πρεσβυωπία μετά τα 40. Μπορεί όμως και να έχουν αλλάξει οι βαθμοί της μυωπίας σου.
Γιατί μπορεί να είναι σοβαρό: Μια ξαφνική, ανώδυνη απώλεια της περιφερειακής όρασης θα μπορούσε να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους άντρες. Εάν το πρόβλημα στην όραση σχετίζεται με φώτα που αναβοσβήνουν και σου συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Όπως καταλαβαίνεις χρειάζεται το συντομότερο να ελέγξεις την όρασή σου σε οφθαλμίατρο.

 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *