Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Μη φοβάσαι τον ιδρώτα! Έτσι θα μείνεις φρέσκια & καθαρή όλη μέρα

Share

Έρχεσαι συχνά σε δύσκολη θέση γιατί ιδρώνεις πολύ; Αποφεύγεις να πλησιάζεις τους άλλους γιατί νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά; Δυστυχώς αν και ο ιδρώτας είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού συχνά γίνεται πρόβλημα. Ένα πρόβλημα όμως που έχει τη λύση του!

Γιατί ιδρώνουμε; Το ερώτημα αυτό σίγουρα έχει απασχολήσει όλες μας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας ή μετά από ένα πρόγραμμα fitness. Και όμως η εφίδρωση όχι απλώς είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά είναι απαραίτητη και αναγκαία προκειμένου να προλάβουμε την υπερθέρμανση του σώματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η σωματική άσκηση, το άγχος αλλά και ο πυρετός ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, η ροή του αίματος γίνεται πιο έντονη και οι πόροι του δέρματος απελευθερώνουν ιδρώτα. Στη συνέχεια ο ιδρώτας θα εξατμιστεί προσφέροντας στο σώμα ένα αίσθημα δροσιάς και μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του.

Κακοσμία ο μεγαλύτερος εχθρός

Ο ιδρώτας μας αποτελείται κατά 99% περίπου από νερό, το υπόλοιπο 1% είναι διάφορα στοιχεία όπως μέταλλα και άλατα π.χ. ουρία, μαγγάνιο, χαλκός, αμμωνία, κάλιο κ.ά. Δύο είναι οι τύποι ιδρωτοποιών αδένων που υπάρχουν στο σώμα μας: οι εκκριτικοί και οι απεκκριτικοί. Ο ιδρώτας που αποβάλλεται από τους εκκριτικούς αδένες είναι άχρωμος και άοσμος και η κύρια λειτουργία του είναι η θερμορύθμιση του οργανισμού. Μέσω του ιδρώτα αποβάλλονται πολλά βακτήρια από το σώμα μας, αν λοιπόν αυτά δεν απομακρυνθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα με νερό και σαπούνι τότε ο ιδρώτας μας παίρνει άσχημη οσμή. Μάλιστα, όσο περισσότερα βακτήρια υπάρχουν στο δέρμα μας τόσο πιο έντονη θα είναι η δυσοσμία. Οι απεκκριτικοί αδένες που βρίσκονται κυρίως γύρω από τις θηλές, τις μασχάλες και την περιγεννητική χώρα εκλύουν ιδρώτα γλοιώδη, ελαφρά γαλακτώδη ο οποίος ενώ είναι αρχικά άοσμος εντούτοις αποκτά μυρωδιά εξαιτίας της επαφής του με τα βακτήρια του δέρματος. Η λειτουργία των αδένων αυτών ενεργοποιείται κυρίως εξαιτίας ψυχολογικών αιτιών όπως άγχος, στενοχώρια, φόβος ή ορμονικών μεταβολών.

7 Βήματα για απόλυτη φρεσκάδα

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη δυσοσμία του ιδρώτα ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές:

  1. Το καθημερινό ντους με σφουγγάρι και σαπούνι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά τη γυμναστική απομακρύνει τα βακτήρια από την επιφάνεια του δέρματος αφήνοντας τον ιδρώτα καθαρό.
  2. Επέλεξε υφάσματα από φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι που επιτρέπουν στο δέρμα σου να αναπνέει καλύτερα.
  3. Να αλλάζεις καθημερινά -ακόμα και δύο φορές τη μέρα, αν ιδρώνεις υπερβολικά- κάλτσες και εσώρουχα.
  4. Χρησιμοποίησε μετά το ντους αποσμητικό ή αντιιδρωτικό προϊόν σε στεγνή επιδερμίδα. Το αποσμητικό καταπολεμά την οσμή εξουδετερώνοντας τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα. Το αντιιδρωτικό φράσσει τους πόρους εμποδίζοντας έτσι την έκλυση ιδρώτα και προτείνεται για όσους υποφέρουν από υπερέκκριση ιδρώτα. Εάν μοιράζεστε το ντεόντοραντ με άλλα μέλη της οικογένειας σας προτιμήστε για λόγους υγιεινής κάποιο σε μορφή σπρέι ή σκόνη.
  5. Μην ξεχνάς να κάνεις αποτρίχωση στις μασχάλες. Τα βακτήρια δύσκολα απομακρύνονται από τις τρίχες.
  6. Δώσε έμφαση και στα πόδια σου. Μετά το ντους να σκουπίζεις προσεκτικά τα πέλματά σου -ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα όπου αναπτύσσονται πιο εύκολα οι μύκητες. Στη συνέχεια ψέκασε τα πόδια και τα παπούτσια με ειδικό προϊόν που καταπολεμά την κακοσμία. 
  7. Εάν ιδρώνεις υπερβολικά ενημερώσου από το γιατρό σου σχετικά  με τη θεραπεία της υπεριδρωσίας με botox (αλλαντική τοξίνη τύπου Α), η οποία αναστέλλει την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνει την εφίδρωση για διάστημα 5 έως 9 μηνών. 

Να έχεις υπόψη σου:

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που εντείνουν τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα:
* Η παχυσαρκία
* Η κατανάλωση μπαχαρικών
* Ορισμένες παθήσεις π.χ. διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός.

Αν ο ιδρώτας σου αλλάξει μυρωδιά, ή αλλάξει σε ποιότητα ή ποσότητα ή είναι ψυχρός ή συνοδεύεται από πόνο ή άλλα συμπτώματα π.χ. εξάψεις, ταχυκαρδίες κ.ά. επικοινώνησε με το γιατρό σου. 

Περισσότερο ιδρώνουν οι άντρες από τις γυναίκες, οι γυμνασμένοι από τους αγύμναστους, όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα σε σχέση με όσους έχουν ξηρή. 

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *