Type to search

Υγεία

Μελισσοθεραπεία: Πώς θα σε βοηθήσει-Τι να προσέξεις

Share

Η μελισσοθεραπεία κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Όλα τα προϊόντα της μέλισσας -μέλι, πρόπολη, κερί, δηλητήριο μέλισσας- μπορούν να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο και μάλιστα με επιβεβαιωμένα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η μελισσοθεραπεία (η αντιμετώπιση δηλαδή των ασθενειών με μελισσοκομικά προϊόντα όπως μέλι, πρόπολη, κερί, δηλητήριο μέλισσας) δεν είναι κάτι καινούριο. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την τεχνική του τσιμπήματος με το δηλητήριο της μέλισσας, για να ανακουφίζει τους πάσχοντες από ρευματισμούς, τεχνική που ήταν γνωστή και στα Αιγυπτιακά Ιερατεία για την θεραπεία των Φαραώ. Επίσης, συνιστούσε την χρήση της πρόπολης για την επούλωση των πληγών, τη χρήση του κεριού για καταπλάσματα στο λαιμό και για πλύσεις στις φλεγμονές του λάρυγγα και του στόματος, καθώς και την χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας σε περιπτώσεις ρευματοπάθειας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μελισσοθεραπεία έχει πολλά οφέλη

Στις Η.Π.Α ιδρύθηκε η Αμερικάνικη Εταιρεία Μελισσοθεραπείας (American Apitherapy Society) με σκοπό να βοηθήσει στην ανακούφιση ασθενών με προϊόντα μέλισσας, αλλά και να εκπαιδεύσει τους ασθενείς ώστε να την εφαρμόζουν μόνοι τους. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το δηλητήριο μπορεί να έχει αποτελέσματα σε ασθένειες όπως το έκζεμα, η οστεοαρθρίτιδα, η αρτηριοσκλήρυνση, οι χρόνιοι πόνοι, αλλά και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένειες δηλαδή, όπου δυστυχώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες της συμβατικής ιατρικής. Έρευνα από Πανεπιστήμιο της Νοτίου Κορέας υποστηρίζει ότι το δηλητήριο της μέλισσας είχε θεαματικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις προχωρημένης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι έρευνες φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι όλα τα προϊόντα της μέλισσας έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελούν πραγματικές ασπίδες υγείας!

Πώς ωφελούν τα προϊόντα της μέλισσας στη μελισσοθεραπεία

Μέλι

Η συχνή του κατανάλωση, βελτιώνει την πέψη των τροφών, ελαττώνει τον αριθμό μικροβίων του εντερικού σωλήνα, και βοηθά στην θεραπεία και στην ανάρρωση ασθενών από έλκος του δωδεκαδακτύλου και έλκος στομάχου. Οι αντιβηχικές, αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες το κάνουν ιδιαίτερα ανακουφιστικό σε περιπτώσεις πονόλαιμου, βήχα, βραχνάδας ή ακόμα και αφωνίας. Θα πρέπει ακόμα να αναφέρουμε την ευεργετική του επίδραση, σε οποιασδήποτε προέλευσης και αιτιολογίας πληγή όπως εκδορές, κοψίματα, αποστήματα, πληγές κατάκλισης, εγκαύματα κ.α. εξαιτίας της αναλγητικής, επουλωτικής και αντιφλεγμονώδης δράσης του. Η διαπιστωμένη δραστικότητα του κατά των εγκαυμάτων, οδήγησε στην παρασκευή και κυκλοφορία θεραπευτικού σκευάσματος με βάση το μέλι στην Αυστραλία, και ακολούθησε η Ολλανδία.  

Πρόπολις

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να καλύψουν τυχόν τρύπες και κενά που μπορεί να έχει η κυψέλη, για να καθυστερήσουν την εξέλιξη ασθενειών, ή ακόμα και για να ταριχεύσουν με αυτή ζώα – εισβολείς που πέθαναν μέσα, και δεν έχουν τρόπο να τα βγάλουν. Έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, και όταν χορηγείται μαζί με τα αντιβιοτικά, μειώνεται η βλάβη που αυτά προκαλούν στον οργανισμό, ενώ λόγω των αντιικών της ιδιοτήτων δρα προφυλακτικά στη γρίπη, την ηπατίτιδα Β και στον έρπη ζωστήρα. Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, αναλγητικές και ασπασμολυτικές ιδιότητες.

Κερί

Εκτός από τη χρήση του κεριού στην κηροπλαστική και στη ζωγραφική, χρησιμοποιείται ακόμα και για την θεραπεία της αρθρίτιδας, ωτίτιδας, δερματοπαθειών και βρογχικού άσθματος, αλλά και ως βασικό συστατικό καλλυντικών, όπως κραγιόν, κρέμες προσώπου – σώματος, γαλακτώματα καθαρισμού, καθότι καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα.

Γύρη

Περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και αντιοξειδωτικά σε μορφή απόλυτα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας. Η ποιότητά της είναι καλύτερη όσο πιο φρέσκια είναι. Αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα. Βοηθά στην ρύθμιση της όρεξης, μειώνει τις αλλεργίες και αυξάνει την ενέργεια. Τονώνει τον οργανισμό σε περίοδο ανάρρωσηςαπό ασθένεια, σε ιώσεις και κρυολογήματα. Πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βασιλικός πολτός

Είναι η τροφή της βασίλισσας – μέλισσας, η οποία μπορεί να ζήσει μέχρι και 5 χρόνια, ενώ μια εργάτρια μόνο 4 – 6 εβδομάδες. Πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων ασβεστίου, σιδήρου, και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα Β5 (είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή) και Β12, καθώς και C, υπάρχουν όλες οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Έχει ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικέςκαι αντιγηραντικές ιδιότητες, δρα εναντίον των μυκήτων και ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων, έχει οιστρογονική και αντιοιστρογονική δράση.

Δηλητήριο της μέλισσας

Ίσως το πιο αξιοπερίεργο είναι η χρήση του δηλητήριου της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς σε περιπτώσεις ασθενειών όπως αρθρίτιδας, νόσων του νευρικού συστήματος, χρόνιων πόνων, τραυμάτων που δεν επουλώνονται, προβλήματα των πνευμόνων, ακόμα καισκλήρυνσης κατά πλάκας. Το δηλητήριο περιέχει ουσίες που δρουν στην υπόφυση, τον θυρεοειδή και τα επινεφρίδια, βελτιώνουν το ιζώδες του δέρματος και την διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μειονεκτήματα της μελισσοθεραπείας

Το μοναδικό μειονέκτημα που ίσως παρουσιάζει η μελισσοθεραπεία είναι ότι επειδή τα προϊόντα της δεν είναι βιομηχανικά, αλλά η ποιότητά τους εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των πρώτων υλών απ’ όπου τα προμηθεύονται οι μέλισσες, επηρεάζονται από τους διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι τα διάφορα μελισσοκομικά προϊόντα όχι μόνο διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο συλλογής τους αλλά η ποιότητά τους μπορεί να διαφέρει και από χρονιά σε χρονιά. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τα προμηθευόμαστε από αξιόπιστες πηγές, ιδιαίτερα αν τα προορίζουμε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Προσοχή!

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα αλλεργικά στο δηλητήριο της μέλισσας άτομα, γιατί μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος από το τσίμπημα της. Όποιος υποβάλλεται σε τέτοιου είδους θεραπεία πρέπει να είναι διαπιστωμένα μη αλλεργικός.

Δυο προϊόντα που έχω ξεχωρίσει για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες

Βιολογικό Διάλυμα Πρόπολης – Συμπλήρωμα Διατροφής

Το βιολογικό διάλυμα πρόπολης της APIVITA παράγεται με διαβροχή της πρόπολης σε νερό και βιολογική αλκοόλη, εξασφαλίζοντας σύνθεση πλούσια σε συστατικά όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και αιθέρια έλαια, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και προστατευτικές ιδιότητες τους. Είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την ενίσχυση του οργανισμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είτε για να συμβάλει στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.

 

 

Korres Αρωματικό Σιρόπι Με Μέλι Μάραθο Γλυκάνισο & Θυμάρι Νάξου 200 ml

Το Korres Αρωματικό σιρόπι με μέλι, μάραθο, γλυκάνισο και θυμάρι Νάξου μαλακώνει τον λαιμό, διευκολύνει την αναπνοή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι συμβατό με την ομοιοπαθητική.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *