Type to search

Υγεία

Σταμάτησε το κρυολόγημα με αυτούς τους τρόπους

Share

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Μπορείς ωστόσο να κάνεις μερικά πράγματα προκειμένου να απαλύνεις τα συμπτώματα και να αισθανθείς καλύτερα. Θα σε βοηθήσουν επίσης να μειώσεις την διάρκειά του.

Τα κρυολογήματα συμβαίνουν λόγω κάποιας ιογενούς λοίμωξης που συνήθως προκαλούνται από ρινοϊούς (ευθύνονται για το 30-50% όλων των κρυολογημάτων). Μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ωστόσο πιο συχνά είναι το χειμώνα. Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα όμως μπορείς να απαλύνεις τα συμπτώματα και να μειώσεις τη διάρκειά του. Δες λοιπόν τι πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις ότι μάλλον κρύωσες.

Να πίνεις άφθονα υγρά

Ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό για να εκτελέσει τις λειτουργίες του και σίγουρα μία από αυτές είναι και η καταπολέμηση του κρυολογήματος. Έστω και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα και του πιο απλού κρυολογήματος. Χυμοί, νερό, ροφήματα βοτάνων, ελαφριές σούπες λαχανικών είναι απαραίτητα.
Δες εδώ 5 ροφήματα που θα σε ανακουφίσουν από το κρυολόγημα.

Ξεκουράσου

Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι τα πιο σημαντικά, ιδίως όταν δεν νιώθεις καλά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα προκειμένου να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Όσοι κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κρυολογήσουν από όσους κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες.

Μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά το άγχος σου

Το χρόνιο στρες βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάνει πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και κρυολογήματα. Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

Να τρέφεσαι ισορροπημένα και υγιεινά

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών είναι πολύ σημαντική για να διατηρείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να είναι… πολύχρωμη! Να περιέχει άφθονα λαχανικά τόσο πράσινα φυλλώδη, όσο και κόκκινα και πορτοκαλιά. Επίσης φρούτα όλων των αποχρώσεων, όσπρια, ωμούς ξηρούς καρπούς, αβγά, σπόρους, σόγια. Εάν τρως κρέας να προτιμήσεις άπαχο κοτόπουλο και ψάρι.

Βάλε μέλι!

Το μέλι έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σου να αντιμετωπίσει το  κρυολόγημα. Επίσης δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στους βλεννογόνους, που ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τη φλεγμονή. Γι’ αυτό άλλωστε συνιστούν στο κρυολόγημα και ζεστό τσάι με μια κουταλιά της σούπας μέλι.

Χρειάζεσαι περισσότερη βιταμίνη D

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες όσοι έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κρυολογούν πιο δύσκολα από αυτούς που έχουν χαμηλότερα. Το καλύτερο είναι να εκτιθέμεθα στον ήλιο προκειμένου ο οργανισμός μας να συνθέτει ο ίδιος τη βιταμίνη D που χρειάζεται. Εάν όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Να πάρεις περισσότερο ψευδάργυρο

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η λήψη συμπληρώματος διατροφής με ψευδάργυρο όταν έχουμε κρυολογήσει, μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της ασθένειας. Περιττό ωστόσο να αναφέρουμε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές.

Και φυσικά μην παραλείπεις τη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μειώνει την σοβαρότητα, τη διάρκεια και τις επιπτώσεις του κρυολογήματος στον οργανισμό. Θα πρέπει ωστόσο να διασαφηνίσουμε ότι η C δεν δρα προληπτικά, δηλαδή δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να κρυολογήσουμε. Όμως απαλύνει τα συμπτώματα της ασθένειας αφού αυτή εκδηλωθεί.

Πότε να δεις γιατρό

Εάν έχεις πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, γαστροεντερικά προβλήματα π.χ. διάρροια ή εμετούς καλό είναι να δεις αμέσως γιατρό αφού αυτά είναι συμπτώματα του COVID-19.
Δες εδώ πώς θα προφυλαχτείς από τη γρίπη.

 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *