Type to search

Celebrities Υγεία

Κρις Πρατ: Η καλή συνήθεια του που μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη 

Share

Ο Κρις Πρατ θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους και δημοφιλείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, που δεν έκρυψε ποτέ τη συνεχή μάχη του με τα παραπανίσια κιλά. Και αυτή ακριβώς η μάχη είναι που τον σπρώχνει να υιοθετεί συνήθειες που αν και καλές όταν γίνονται με μέτρο, γίνονται άκρως ανθυγιεινές ή και επικίνδυνες στην υπερβολή τους.

Ο κόσμος του θεάματος και ιδιαίτερα του Χόλιγουντ είναι πολύ απαιτητικός και ειδικά σε ότι αφορά τους ηθοποιούς και τα κιλά τους, ιδιαίτερα μάλιστα εάν προορίζονται για ρόλους πρωταγωνιστικούς. Ο Κρις Πρατ ατένιζε τον κόσμο από το 1,88 ύψος, αλλά τα 150 κιλά του θεωρούνταν υπερβολικά όταν έκανε οντισιόν για το ρόλο του Πίτερ Κουίλ / Star Lord στην ταινία υπερηρώων «Guardians of the Galaxy» (Φύλακες του Γαλαξία). Χρειάστηκε σκληρή καθημερινή τρίωρη προπόνηση και αυστηρή διατροφή με πρωτεΐνούχα ροφήματα και τροφές προκειμένου να χάσει 35 κιλά και να κερδίσει τον ρόλο.

Η «καλή» συνήθεια που τελικά δεν είναι και τόσο καλή

Σε άρθρο του Vanity Fair περιγράφεται λεπτομερώς η έντονη άσκηση και η διατροφή του Κρις Πρατ. Αυτό όμως που προκάλεσε ανησυχία ήταν η υπερβολική ποσότητα νερού που λέγεται ότι έπρεπε να πίνει καθημερινά ο ηθοποιός. Στο άρθρο συγκεκριμένα λέγεται ότι έπινε 200 φλιτζάνια νερό την ημέρα! Λίγο αργότερα ανασκευάστηκε και τελικά φαίνεται ότι σύμφωνα με τις συμβουλές του διατροφολόγου του πίνει περίπου 5,6 λίτρα νερό την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για υπερβολική ποσότητα κατανάλωσης νερού, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε δηλητηρίαση. Γιατί υπάρχει και αυτό!

Τι είναι η δηλητηρίαση από νερό

Οι υπερβολές δεν είναι ποτέ καλές είτε μιλάμε για αφυδάτωση εξαιτίας μικρής κατανάλωσης υγρών, είτε για δηλητηρίαση από νερό. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Πρόκειται για μία ηλεκτρολυτική διαταραχή που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα. Αυτή διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα με αποτέλεσμα την δημιουργία μίας ασταθούς κατάστασης που να γίνει απειλητική ακόμα και τη ζωή. Τα συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να περιλαμβάνουν σε ήπιες περιπτώσεις ναυτία χωρίς εμετούς, ταχυκαρδία και κεφαλαλγία, ως εμετούς, έντονη υπνηλία, απώλεια συνείδησης, σπασμούς σε πιο σοβαρές, μέχρι κώμα ή και θάνατο στα ακραία περιστατικά. Η υπερβολική πρόσληψη υγρών μπορεί να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ούρηση καθότι ασκείται υπερβολική πίεση στα νεφρά. Όταν πίνουμε περισσότερο νερό από αυτό που μπορούν να επεξεργαστούν τα νεφρά μας, το επιπλέον θα πρέπει να πάει κάπου, έτσι θα διανεμηθεί στους ιστούς αραιώνοντας τους ηλεκτρολύτες.
Αλήθειες και μύθοι για το νερό και την ενυδάτωση του σώματος

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα; 

Πιθανότατα θα έχεις ακούσει ότι χρειάζεται να πίνουμε 8 ποτήρια ή 2 λίτρα νερό την ημέρα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανόνας. Εξαρτάται από το άτομο, το φύλο, την υγεία και τον τρόπο ζωής μας: τι τρώμε, πόσο γυμναζόμαστε, πόσο κοιμόμαστε κ.ά. Για κάποιους μπορεί λιγότερο από 8 ποτήρια την ημέρα να είναι αρκετά, κάποιοι άλλοι να χρειάζονται πολύ παραπάνω. Υπάρχουν ειδικοί που συμβουλεύουν οι άντρες να πίνουν μέχρι και 15 ποτήρια υγρών την ημέρα (από όλες τις πηγές και τα φρούτα, λαχανικά, χυμούς, αφεψήματα) και οι γυναίκες 11.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *