Type to search

Υγεία

Κολλημένη με την τεχνολογία; Δες τι πρέπει να προσέξεις!

Share

Έξυπνα τηλέφωνα, γρήγοροι υπολογιστές, εύχρηστα τάμπλετ έχουν γίνει το δεξί μας (και το αριστερό μας μη σου πω) χέρι. Η τεχνολογία είναι εδώ, σε κάθε μας βήμα και διευκολύνει τη ζωή μας. Ωστόσο η αλόγιστη χρήση εγκυμονεί κινδύνους.

Προσπαθώ να θυμηθώ πώς ήταν η ζωή μου πριν την κυριέψει η τεχνολογία. Πριν να εισβάλουν τα έξυπνα τηλέφωνα, τα εύχρηστα λάπτοπ, τα μέιλ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και πραγματικά δυσκολεύομαι… Έχουν περάσει αιώνες. Θυμάμαι ότι είχα κάποτε μόνο ένα τηλέφωνο και αυτό σταθερό, με έναν τηλεφωνητή που άφηνες το μήνυμά σου αν δεν με έβρισκες. Θυμάμαι ότι στον ηλεκτρικό διάβαζα περιοδικά, βιβλία ή παρατηρούσα το διπλανό μου αντί να τσεκάρω το facebook και το instagram, ότι έδινα ραντεβού να συναντηθώ με φίλους και συναντιόμασταν χωρίς τη χρήση κινητού. Ότι αλληλογραφούσα με φίλους μου στο εξωτερικό και περίμενα με ενθουσιασμό το ταχυδρομείο να έρθει το γράμμα τους. Και καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς τα κατάφερνα, πώς τα καταφέρναμε!

Πώς μεταφράζεται η αγάπη μας στην τεχνολογία;

Πραγματικά δεν μπορώ να υπολογίσω πόσες ώρες κάθε μέρα ξοδεύω μπροστά σε μια οθόνη. Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πάνω από οχτώ, ίσως κάποιες μέρες και πάνω από δέκα. Και δεν είμαι η μόνη… Λίγο πολύ όλοι μας σήμερα κάπως έτσι ζούμε. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Σύμφωνα με έρευνα του Παν/μίου Chiba της Ιαπωνίας η χρήση οθόνης υπολογιστή για περισσότερο από 5 ώρες καθημερινά επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία (μη μου πεις ότι έπεσες από τα σύννεφα!). Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλούνται; Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε; Τι χρειάζεται να κάνουμε; Μην ανησυχείς, δεν θα σου πω «Αποσυνδέσου», αν και είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε όλους μας!

Το «πολυάσχολο» μυαλό

Η ευκολία της πληροφόρησης και η διαρκής αναζήτηση σε ιστοσελίδες προκαλεί στον εγκέφαλο «εκρήξεις» ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την ευφορία, την επιθυμία αλλά και τον εθισμό. Αυτή η υπερδιέργερση όμως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τη μικρότερη διάρκεια προσοχής και τη δυσκολία συγκέντρωσης.
Η λύση: Αποσυνδέουμε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας ενώ εργαζόμαστε όπως π.χ. ειδοποιήσεις από κοινωνικά δίκτυα, μέιλ, μηνύματα στο κινητό κ.ά. και αποφεύγουμε την περιήγηση στο διαδίκτυο όταν αυτή δεν έχει σχέση με το αντικείμενο που ασχολούμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν ξέρω για σένα, εγώ πάντως το βρίσκω δύσκολο, πολύ δύσκολο να αποχωριστώ την τεχνολογία…

Τα «ακίνητα» μάτια

Όταν έχουμε συνεχώς το βλέμμα μας στην οθόνη του υπολογιστή τα μάτια παραμένουν ακίνητα με αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνουν περίπου 30% λιγότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες. Έτσι όμως δεν ενυδατώνεται καλά η επιφάνεια των ματιών -καθώς επιταχύνεται η εξάτμιση των δακρύων-, ούτε απομακρύνονται αποτελεσματικά τα ξένα σωματίδια με αποτέλεσμα να νιώθουμε τα μάτια κουρασμένα, ξηρά και ερεθισμένα.
Η λύση: Εφαρμόζουμε τον κανόνα 20-6-20. Δηλαδή κάθε 20 λεπτά να κοιτάζουμε κάτι που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά μας επί 20 δευτερόλεπτα ενώ ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

Ο «στραβός» λαιμός

Κάθε φορά που σκύβουμε το κεφάλι μας για να τσεκάρουμε το κινητό, να ελέγξουμε το instagram ή το facebook, να στείλουμε μήνυμα ή ακόμη κι όταν γέρνουμε στο πλάι προσπαθώντας να σταθεροποιήσουμε το τηλέφωνό με τον ώμο μας, ο αυχένας δέχεται υπερδιπλάσια πίεση. Σύμφωνα μάλιστα με τον δρ Kenneth Hansraj, διευθυντη χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης του κέντρου New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine «όταν το κεφάλι μας γέρνει κατά 15 μοίρες το βάρος του αυξάνεται στο τριπλάσιο». Έτσι μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Απόρροια αυτών μπορεί να είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι πόνοι στον αυχένα και στην πλάτη.
Η λύση: Κρατάμε το τηλέφωνο μας ψηλά, στο ύψος του προσώπου μας. Το ίδιο κάνουμε με την οθόνη του υπολογιστή μας την οποία θα πρέπει να σηκώσουμε ψηλά ώστε να έρθει στο ύψος της ματιάς μας.

Ο «πονεμένος» αγκώνας

Κρατώντας διαρκώς τα χέρια λυγισμένα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή του κινητού τα νεύρα καταπονούνται με αποτέλεσμα να νιώθουμε μούδιασμα και συνεχή ενόχληση ιδίως όταν λυγίζουμε τους αγκώνες. Μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ωλένια νευρίτιδα ή παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο μετά τον καρπιαίο σωλήνα.
Η λύση: Δεν κάμπτουμε τον αγκώνα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Φροντίζουμε το κάθισμά μας μπροστά στον υπολογιστή να μην είναι χαμηλό και γενικώς δεν στηρίζουμε τους αγκώνες στα μπράτσα του καθίσματος. Μια άσκηση που μπορεί να μας ανακουφίσει είναι η εξής: εκτείνουμε το χέρι μπροστά με τον αγκώνα τεντωμένο, μαζεύουμε τα δάκτυλα και κάμπτουμε τον καρπό μας προς το μέρος μας, κατόπιν τα εκτείνουμε μακριά μας και στη συνέχεια λυγίζουμε τον αγκώνα.

Η «προβληματική» επιδερμίδα

Το κινητό είναι γεμάτο μικρόβια και βακτήρια και τα περισσότερα προέρχονται από τα χέρια και το στόμα μας. Κάθε φορά που το τοποθετούμε στο αυτί μας, ακουμπά στο πρόσωπό μας και προδιαθέτει για την εμφάνιση μολύνσεων ακόμη και σπυράκια στο δέρμα μας. Σίγουρα το δέρμα μας δεν αγαπά την τεχνολογία…
Η λύση: Σκουπίζουμε δύο φορές την ημέρα την οθόνη του κινητού με ειδικά απολυμαντικά μαντηλάκια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας.

Το «παραμορφωμένο» χέρι

Η πολύωρη πληκτρολόγηση στον υπολογιστή και η χρήση του ποντικιού, τα παιχνίδια στο τάμπλετ, το σερφάρισμα με το κινητό απαιτούν τα δάχτυλα των χεριών να βρίσκονται συνεχώς λυγισμένα. Με τον καιρό δημιουργούνται πολλά προβλήματα στα χέρια όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, οι τενοντίτιδες και μυϊκοί πόνοι στους καρπούς και στους ώμους.
Η λύση: Κάθε μία ώρα να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα φέρνοντας τα χέρια μας ενωμένα μπροστά στο στήθος όπως όταν προσευχόμαστε. Τα κρατάμε ενωμένα και προσπαθούμε να τα κατεβάσουμε προς τα κάτω όσο μπορούμε διατηρώντας τα όμως ενωμένα.

Ο «τεμπέλης» γλουτός

Όπως έχεις ήδη καταλάβει η τεχνολογία μας κάνει σίγουρα μαλθακούς και καθόλου φιτ! Όσο περισσότερο καθόμαστε τόσο πιο πολύ αποδυναμώνονται οι μυς των γλουτών με αποτέλεσμα να μην στηρίζεται σωστά το σώμα, να χαλάει η ορθοσωμία και οι γλουτοί να χάνουν το σφιχτό και σφριγηλό τους σχήμα.
Η λύση: Κάνουμε μικρά διαλείμματα ανά 50 λεπτά ώστε να περπατάμε μέσα στο χώρο προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τους μυς του κάτω μέρους του σώματος. Επίσης ενώ καθόμαστε μπορούμε να κάνουμε μια εύκολη άσκηση: Εκτείνουμε το ένα πόδι παράλληλα με το πάτωμα ενώ το άλλο είναι σταθερό και ακουμπά κάτω. Σφίγγουμε τους γλουτούς και τους κάτω κοιλιακούς και κινούμε το τεντωμένο μας πόδι προς τα πάνω για 10 φορές. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο. Καλό είναι να κάνουμε την άσκηση ανά μία ώρα.

Τι να προσέξουμε όταν καθόμαστε στο γραφείο μας:

  • Όταν καθόμαστε τα πόδια μας να αγγίζουν καλά το πάτωμα.
  • Καθόμαστε με ίσια πλάτη μπροστά στον υπολογιστή ώστε το βάρος να κατανέμεται σωστά στους γλουτούς και στα πόδια.
  • Έχουμε πάντα την οθόνη στο ύψος των ματιών μας ώστε να μην αναγκαζόμαστε να σκύβουμε.
  • Οι ωμοπλάτες μας ακουμπούν στο κάθισμα μας και ο αυχένας μας να βρίσκεται στην προέκταση της σπονδυλικής στήλης.
  • Φροντίζουμε το ποντίκι του υπολογιστή να είναι το κατάλληλο για το μέγεθος του χεριού μας.
  • Κάνουμε συχνά διαλείμματα ώστε να κινούμαστε στο χώρο.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *