Έρευνα: Το κόκκινο κρασί είναι εχθρός της τερηδόνας των δοντιών
Share

Το κόκκινο κρασί κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα δε, με έρευνες αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για τα δόντια και τη στοματική μας κοιλότητα.
Οι πολυφαινολες που «κρύβονται» στο κόκκινο κρασί έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση ευεργετώντας και προστατεύοντας την υγεία και τον οργανισμό μας από καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Spanish National Research Council της Μαδρίτηςείναι ότι καλύτερο και για τα δόντια μας.
Κόκκινο κρασί, ο εχθρός της τερηδόνας
Μπορεί το κόκκινο κρασί να λεκιάζει τα δόντια, ωστόσο φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει καθώς και τα αποστάγματα από κόκκινο κρασί και κουκούτσι σταφυλιών μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των «κακών» βακτηρίων να κολλούν στα δόντια. Αυτά τα βακτήρια είναι η βασική αιτία δημιουργίας πλάκας, τερηδόνας και ασθενειών των ούλων. Το στόμα μας έχει ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο αποτελεί την ασπίδα μας ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια. Ωστόσο μερικά βακτήρια καταφέρνουν να διεισδύσουν και να μολύνουν τα δόντια και τα ούλα μας. Σύμφωνα με την Victoria Moreno-Arribas ερευνήτρια στο Spanish National Research Council της Μαδρίτης και συντάκτρια της έρευνας: «Εξετάσαμε συγκεντρώσεις πολυφαινόλων που συνήθως βρίσκονται στο κρασί. Βρήκαμε ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μειώνουν την ικανότητα των βακτηρίων να “κολλάνε” στα κύτταρα. Τα παρασύρουν και τα απομακρύνουν». Μήπως είναι ώρα για ένα ποτηράκι;