Και τα πιο ευγενικά κορίτσια έχουν αέρια! Αυτές είναι οι αιτίες
Share
Μπορεί να μας έχουν φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση, ωστόσο τα «αέρια» είναι κάτι φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες… οικογένειες, ακόμα και στις πιο προσωπικές μας στιγμές (ιδέ σεξ). Αν λοιπόν έχεις αέρια δες ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες.
Ότι είναι υγιεινό, δεν είναι πάντα ευγενικό και ότι είναι ευγενικό, δεν είναι πάντα υγιές. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την σχέση μας με τα αέρια που παράγει το εντερικό μας σύστημα. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό αφού πρόκειται για παράγωγα της πέψης του φαγητού μας, δεν παύει ωστόσο να είναι ιδιαίτερα δύσοσμο και… αγενές. Αν λοιπόν σε βασανίζουν τα αέρια, αυτές μπορεί να είναι οι αιτίες.
Τι είναι τα αέρια και γιατί τα έχουμε;
Οι… πορδίτσες είναι αέρας που τον έχουμε καταπιεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (όπως π.χ. όταν πίνουμε υγρά με το καλαμάκι) αναμειγμένος με άζωτο, υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Το παράδοξο είναι πώς αντίθετα με τις φήμες για την αποκρουστική οσμή τους στο 99% των περιπτώσεων είναι άοσμες! Για το υπόλοιπο… αρωματικό 1% ευθύνεται το υδρόθειο ένα εξαιρετικά δύσοσμο αέριο που συναντάται στα κλούβια αβγά και τα αέρια του στομάχου. Και πριν βιαστείς να κάνεις μπλιάχ, έχω να σου πω ότι η εισπνοή του υδρόθειου μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σύμφωνα με έρευνα. Ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μικρές, σαν αυτές που παράγουμε όταν αεριζόμαστε, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως εγκεφαλικό, καρδιά, άνοια ή διαβήτη! (Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την… πίσω σου πλευρά, δες εδώ).
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν αέρια
Αλλαγή διατροφής
Εάν από μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και με πολλές πρωτεΐνες περάσουμε σε μια βασισμένη σε φυτικές τροφές, είναι αναμενόμενο να έχουμε περισσότερα αέρια (και αυτό είναι πολύ καλό). Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων εφοδιάζει τον οργανισμό με άφθονες φυτικές ίνες που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη το πεπτικό μας σύστημα για να λειτουργήσει σωστά.
Τροφική δυσανεξία
Μπορεί να απειλούν τη ζωή σου (όπως οι αλλεργίες) ωστόσο οι τροφικές δυσανεξίες επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα δυσχεραίνοντας το έργο της πέψης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πεπτικές διαταραχές, φούσκωμα, αέρια, διάρροια.
Άγχος
Όταν έχουμε άγχος και στρες δεν αναπνέουμε σωστά με αποτέλεσμα να καταπίνουμε πολύ αέρα, ενώ έχουμε προβλήματα και με το πεπτικό μας σύστημα.
Περιμένεις περίοδο
Λες και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο δεν μας ταλαιπωρεί αρκετά πρέπει να έχουμε πρόβλημα και με τα αέρια. Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες προκαλούν διάφορα προβλήματα στο έντερό μας με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένα αέρια.
Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οργανισμός παράγει περισσότερη προγεστερόνη, μια ορμόνη που βοηθά τους μυς του σώματος να χαλαρώσουν, ανάμεσά τους και τους εντερικούς μυς. Όταν οι εντερικοί μύες χαλαρώνουν, επιβραδύνεται η πέψη και αυξάνονται τα αέρια στο έντερο με αποτέλεσμα περισσότερο φούσκωμα, αέρια και ρέψιμο.
Σεξ
Είναι αυτό που δεν θα ήθελε ποτέ καμιά να της συμβεί όμως δυστυχώς… συμβαίνει. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic δεν είναι ασυνήθιστο για μια γυναίκα να έχει αέρια κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών του σεξ. Ο πρωκτός βρίσκεται πολύ κοντά στον κόλπο και η επαναλαμβανόμενη κίνηση του πέους ή του σεξουαλικού παιχνιδιού ή του δάχτυλου μπορεί να προκαλέσει αέρια.
Εντερικό μικροβίωμα
Τα αέρια είναι δείγμα υγιούς εντερικής χλωρίδας και ένδειξη ότι το πεπτικό σύστημα δουλεύει στην… εντέλεια. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από καλά βακτήρια προκειμένου το έντερο να είναι υγιές. Η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα είναι ένδειξη ότι ο πληθυσμός των καλών βακτηρίων έχει μειωθεί, κάτι που είναι ανθυγιεινό και δείχνει ότι το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί καλά.
Μπορεί να συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο
Όταν τα αέρια είναι υπερβολικά πολλά και συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε αυτό ίσως να είναι ένδειξη διαβήτη, σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου, ή σε ακραία περίπτωση ακόμα και καρκίνου του παχέως εντέρου. Όπως καταλαβαίνεις όταν το πρόβλημα είναι έντονο και τείνει να γίνει χρόνιο το λόγο έχει ο γιατρός.