Type to search

Slider Special News Υγεία

Και όμως, υπάρχουν γονίδια ομορφιάς λένε οι ειδικοί!

Share

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομορφιά ανοίγει δρόμους σε αυτή τη ζωή! Γιατί όμως κάποιοι να είναι πιο όμορφοι και άλλοι λιγότερο; Αυτή η… αδικία φαίνεται να απασχόλησε τους επιστήμονες και άρχισαν να ψάχνουν το γονίδιο της ομορφιάς. Και ξέρεις κάτι; Ίσως υπάρχει!

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτοί που θεωρούνται όμορφοι (άντρες και γυναίκες) έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν πιο εύκολα δουλειά, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να κρίνονται πιο ευνοϊκά από τους άλλους, να θεωρούνται ότι έχουν πιο ευχάριστη προσωπικότητα, ακόμα και να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στο δικαστήριο αν είναι κατηγορούμενοι. Φυσικά το τι θεωρείται όμορφο και το τι όχι αλλάζει ανάλογα με την εποχή, την κουλτούρα και τους λαούς. Πάντως η αλήθεια είναι ότι αντικειμενικά κάποιοι άνθρωποι είναι πιο όμορφοι από τους άλλους και αυτό μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Αυτό φαίνεται ότι απασχόλησε τους ερευνητές που αποφάσισαν να ψάξουν να βρουν γενετικά τι κάνει κάποιον όμορφο, υπάρχει γονίδιο ομορφιάς;

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Αυτή τη στιγμή πολύ λίγα γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με το γιατί είναι κάποιος όμορφος οπότε ερευνητές του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison διεξήγαγαν έρευνα προκειμένου να αποκαλύψουν τα γονίδια πίσω από την ομορφιά! Ανέλυσαν ένα δείγμα 4383 ατόμων αναζητώντας γενετικές πληροφορίες και βρήκαν «μια χούφτα υποψήφιων γονιδίων» όπως τα χαρακτήρισαν οι ίδιοι, τα οποία γονίδια μάλιστα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Στις γυναίκες φαίνεται ότι οι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την ελκυστικότητα του προσώπου συνδέονται περισσότερο με τα γονίδια που επηρεάζουν το μέτρο του βάρους και του ύψους τους. Στους άντρες από την άλλη μεριά, οι γενετικές παραλλαγές συνδέονται με γονίδια που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Και επειδή και εσύ, όπως και εγώ, θα έχεις απορία τι σχέση έχει η χοληστερόλη με την ομορφιά, οι ερευνητές βιάστηκαν να μας εξηγήσουν: «Φαίνεται ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα παίζουν ρόλο στη σύνθεση της τεστοστερόνης (της βασικής αντρικής ορμόνης) και άλλων στεροειδών ορμονών».

Υπάρχει γονίδιο ομορφιάς; Για τις γυναίκες η ελκυστικότητα συνδέεται με το ύψος και το βάρος, ενώ ακόμα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος που παίζει η ηλικία, το πρόσωπο, το μέικ απ.

Γυναίκες και ομορφιά, δύσκολο ζήτημα

Οι άντρες ήταν σχετικά ευκολάκι για τους ερευνητές, τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν ακόμα το ρόλο που παίζει η ηλικία, η φιγούρα του σώματος, οι σωματικές εκφράσεις και το μέικ απ (αυτό πια!) στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη γυναικεία ομορφιά. Ο επικεφαλής της έρευνας Qiongshi Lu δήλωσε: «Όπως και με άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει ένα “βασικό γονίδιο” που να καθορίζει την ελκυστικότητα του ατόμου».

Μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια της ομορφιάς;

Η μεγαλύτερη αδυναμία της έρευνας θεωρείται ότι είναι το ότι βασίστηκε σε μόλις 4383 άτομα, αριθμός πολύ μικρός για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Φαίνεται πάντως ότι μόνο τα γονίδια δεν αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα για το τι σημαίνει ομορφιά και ελκυστικότητα. Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Dr. Charlie Chen, με εμπειρία στην έρευνα γενετικής θεραπείας αυτό που έχει πολύ μεγάλο ρόλο είναι ο τρόπος ζωής: «Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το αν ζούμε σε μολυσμένο περιβάλλον, αν καπνίζουμε ή ο τρόπος διατροφής μπορούν να αλλάξουν την όψη μας καθώς και την υφή της επιδερμίδας του προσώπου μας» λέει. Τελικά όμως μπορούμε να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε κάποια γονίδια προκειμένου να μεγαλώσουμε τις πιθανότητες να είμαστε όμορφοι; Ίσως, σύμφωνα με τον Chen, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. «Υπάρχει βέβαιος κίνδυνος ότι θα μπορέσουμε να επέμβουμε στα γονίδια, ίσως ακόμα και να επιλέξουμε συγκεκριμένα γονίδια του εμβρύου πριν τη γέννηση. Αυτό βέβαια βρίσκεται ακόμα μακριά, ίσως και δεκαετίες, αλλά σίγουρα απαιτείται προσοχή καθώς προχωράμε προκειμένου να αντιληφθούμε την ομορφιά επιστημονικά».

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *