Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Και όμως, μπορούμε να γίνουμε πιο έξυπνοι. Αυτοί είναι οι τρόποι

Share

 Έξυπνος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι η ευφυΐα είναι μια ευέλικτη ικανότητα μάθησης του εγκεφάλου μας, η οποία μάλιστα μπορεί να βελτιωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Άρα μάλλον μπορούμε να γίνουμε πιο έξυπνοι…

Τελικά φαίνεται ότι η πάροδος του χρόνου δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό όσον αφορά την ευφυΐα μας τουλάχιστον. Και αυτό γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να γίνουμε πιο έξυπνοι αυξάνοντας τις ικανότητες του εγκεφάλου μας. Η ευφυΐα δεν έχει να κάνει μόνο με το να γνωρίζουμε περισσότερα από τους άλλους, αλλά με το να διεγείρουμε συνεχώς το μυαλό μας προκειμένου να επιλύουμε προβλήματα και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Το μυστικό για να το επιτύχουμε αυτό είναι να ακολουθήσουμε έναν τρόπο ζωής, ο οποίος να υποστηρίζει και να προστατεύει τον εγκέφαλό μας, αλλά και να διατηρούμε συνεχώς την παιδική μας περιέργεια και διάθεση εξερεύνησης και εκμάθησης. Έτοιμη λοιπόν να γίνεις πιο έξυπνη; Δες τι πρέπει να κάνεις!

10 τρόποι για να γίνεις πιο έξυπνη

Να ασκείσαι τακτικά

Τίποτα καλύτερο για την λειτουργία του εγκεφάλου από την τακτική άσκηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Φαίνεται ότι η αεροβική άσκηση προάγει την ανάπτυξη των νευρώνων, η οποία ενισχύει τη δομή και τη λειτουργία του, ενώ επίσης βελτιώνει τη μνήμη.

Να κοιμάσαι αρκετά

Ακόμα και η ήπια έλλειψη ύπνου, λένε οι ειδικοί, επηρεάζει αρνητικά την λειτουργική μνήμη.

Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός συνδέεται με καλύτερη ικανότητα προσοχής και αναγνώρισης καθώς επίσης και με καλύτερη μνήμη εργασίας. Επίσης βελτιώνονται η διάθεσή μας και ελέγχουμε καλύτερα το άγχος μας. Και δεν χρειάζεται να είναι πολύωρος! 13 μόλις λεπτά κάθε μέρα είναι αρκετά. 

Πιες ένα καφεδάκι

Η καφεΐνη, που περιέχει ο καφές, αυξάνει την ικανότητα προσοχής μας. Αυτό μας βοηθά ώστε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε αλλά και να επεξεργαζόμαστε καλύτερα νέες πληροφορίες. Μην το παρακάνεις ωστόσο! Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μας κάνει πιο αγχώδεις και απρόσεχτους.

Το πράσινο τσάι σου κάνει καλό

Εκτός από γευστικό και διεγερτικό το πράσινο τσάι τονώνει επίσης τις εγκεφαλικές λειτουργίες, αυξάνει την προσοχή και τη μνήμη. 

Επέλεξε τις τροφές που σου κάνουν καλό

Ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί καλά και συγκεκριμένα από ω-3 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και βιταμίνη Κ. Που θα τα βρεις; Στις παρακάτω τροφές…
Τα ω-3 λιπαρά οξέα σε: ψάρια και θαλασσινά (σολομός, σκουμπρί, στρείδια, σαρδέλες, κ.ά.), σπόροι τσία (chia), λιναρόσπορος, καρύδια, ενταμάμε κ.ά.
Φλαβονοειδή: Τα φλαβονειδή είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Θα τα βρούμε σε: Μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, μπρόκολα, κρεμμύδια, σόγια, κακάο, όλων των ειδών τα μούρα, τσάι κ.ά.
Βιταμίνη Κ: Παίζει μεγάλο ρόλο για την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη γνωστική απόδοση. Θα την βρούμε κυρίως σε πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, κόλιανδρο, λαχανίδες, μπρόκολο κ.ά.

Μάθε ένα μουσικό όργανο

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι ένας από τους πιο ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους για να αυξήσουμε την ευφυΐα μας και να γίνουμε πιο έξυπνοι. Εάν παίζεις ήδη κάποιο όργανο μην μένεις συνέχεια στα ίδια και στα ίδια. Άρχισε να μελετάς νέα μουσικά κομμάτια και τραγούδια. 

Διάβασε

Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους αφού διεγείρεται κάθε τμήμα του εγκεφάλου μας καθώς και οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ τους. Και αυτό επειδή απαιτούνται πολλαπλές γνωστικές λειτουργίες: προσοχή, μνήμη (μακρά και εργασίας), αφηρημένη λογική, κατανόηση κ.ά.
Δες εδώ τους αναπάντεχους τρόπους που σε ωφελεί το διάβασμα.

Γίνε οπαδός της δια βίου μάθησης

Τίποτα δεν είναι καλύτερο για να γίνει κάποιος πιο έξυπνος από το να μείνει για πάντα μαθητής. Η μεγάλη διάρκεια εκπαίδευσης συνδέεται με υψηλότερη ευφυΐα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχώς να σπουδάζεις και να παίρνεις πτυχία. Μπορείς να ακούς πόντκαστς, να παρακολουθείς TED ομιλίες, να παρακολουθείς σεμινάρια ή διαλέξεις, να μάθεις μια καινούρια γλώσσα, να διαβάζεις βιβλία ή άρθρα για ένα καινούριο θέμα, να ασχοληθείς με ένα καινούριο χόμπι.

Γίνε κοινωνική

Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και το να παραμείνει κοινωνικός κάνει καλό στον εγκέφαλό του. Και αυτό γιατί η κοινωνικότητα διεγείρει τις γνωστικές του δυνατότητες και διεγείρει το μυαλό του. Εάν νιώθεις απομονωμένη και δεν ξέρεις πώς να βρεις παρέες δοκίμασε να γραφτείς σε κάποιον σύλλογο που προσφέρει εθελοντική εργασία, ή σε κάποιο γυμναστήριο ή σύλλογο ή λέσχη ανάγνωσης, επικοινώνησε με παλιούς σου φίλους. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *