Και μετά την εμμηνόπαυση, τι; Δες τι να περιμένεις & τι να προσέξεις
Share
Η κάθε γυναίκα βιώνει τα συμπτώματα της περιόδου της εμμηνόπαυσης διαφορετικά. Άλλες τις επηρεάζουν περισσότερο, άλλες πάλι λιγότερο, ωστόσο όλες νιώθουν ότι σιγά σιγά αλλάζει τόσο το σώμα τους όσο και ο ψυχικός τους κόσμος.
Κάπου γύρω στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές των 50 οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης. Στη φάση δηλαδή που ο οργανισμός τους δεν παράγει πια άλλα ωάρια, οπότε διακόπτεται και η περίοδος. Όταν για 12 συνεχόμενους μήνες και υπάρχει περίοδος τότε πια μιλάμε για εμμηνόπαυση. Συνήθως αυτό συμβαίνει κάπου γύρω στα 51.
Δες εδώ: 10 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που δεν φαντάζεσαι
Τι να περιμένεις μετά την εμμηνόπαυση
Το ότι η περίοδος… εξαφανίζεται, δεν είναι ωστόσο το μοναδικό από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η χαμηλή παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών μπορεί ακόμα να προκαλέσει:
- Νυχτερινή εφίδρωση και εξάψεις σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πολλά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
- Κολπική ξηρότητα και σεξουαλική δυσφορία
- Κατάθλιψη
- Εναλλαγές στη σεξουαλική διάθεση
- Αϋπνίες
- Κράμπες
- Αφυδατωμένη επιδερμίδα ή ακμή
- Αύξηση βάρους
- Τριχόπτωση
- Ακράτεια ούρων
Τα καλά νέα είναι ότι αν έχεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απολύτως φυσιολογικά και ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να τα αντιμετωπίσεις. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό όμως είναι η κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ξηρότητας του κόλπου μετά το σεξ, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τον γιατρό.
Μήπως βρίσκεσαι σε προεμμηνόπαυση; Κάνε το τεστ!
Τι γίνεται με την ορμονική θεραπεία
Για να ανακουφιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός να προτείνει την Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης (ΟΘΥ) όπου χορηγούνται οιστρογόνα ή/και προγεστερόνη. Η μέθοδος αυτή ωστόσο -αν και τα πρώτα χρόνια είχε θεωρηθεί πανάκεια- κρύβει σύμφωνα με τις έρευνες πολλούς κινδύνους και ιδιαίτερα με κάποιες μορφές καρκίνου, εγκεφαλικού και θρόμβους. Αυτός είναι ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα συνιστά να αποφεύγεται, και να μην προχωράμε σε ορμονική θεραπεία παρά μόνο σε σπάνιες και ιδιαίτερα έντονες διαταραχές.
Τι να προσέξεις με την υγεία σου μετά την εμμηνόπαυση
Από τη στιγμή που το γυναικείο σώμα σταματά να παράγει οιστρογόνα, οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τα παρακάτω:
Καρδιακά νοσήματα
Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι έχουν προστατευτική επίδραση στις αρτηρίες, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Οστεοπόρωση
Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση, μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών που προξενεί αδύναμα πορώδη οστά. Δυστυχώς πρόκειται για μια σιωπηλή πάθηση, την οποία δεν την καταλαβαίνεις παρά μόνο αφού πάθεις κάταγμα. Ο μόνος τρόπος για να την εντοπίσεις είναι να κάνεις μέτρηση οστικής πυκνότητας γύρω στην ηλικία των 45 – 50 ετών, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα ή σε αυτές που η μητέρα τους ή κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει οστεοπόρωση ή έχει υποστεί κάποιο κάταγμα.
Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι για την οστεοπόρωση – Μην τους πιστεύεις!
Προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα
Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να λεπτύνουν τα τοιχώματα της ουρήθρας. Επίσης οι πυελικοί μύες γύρω από την ουρήθρα μπορεί να γίνουν πιο αδύναμοι λόγω γήρανσης ή κολπικού τοκετού. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας, ουρολοιμώξεων και άλλων προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.
Κολπικά και σεξουαλικά προβλήματα
Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της κολπικής λίπανσης. Τα μειωμένα οιστρογόνα κατά την μετεμμηνόπαυση ευθύνονται για την ξηρότητα του κόλπου, τον ερεθισμό και τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Σύμφωνα με την Barb DePree, MD, διευθύντρια στην υπηρεσία για γυναίκες μέσης ηλικίας στο Νοσοκομείο Holland στο Μίσιγκαν και ιδρύτρια του MiddlesexMD.com. «Ειδικά στην εμμηνόπαυση ο κόλπος βρίσκεται στη φάση: “Ή το χρησιμοποιείς ή το χάνεις”. Μόλις ο κόλπος γίνει πιο ξηρός, στενός και κοντός, η διαδικασία αποκατάστασης μπορεί να απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια». Γι’ αυτό και συμβουλεύει τα εξής:
- Χρησιμοποίησε έναν δονητή για τον κόλπο. Ενθαρρύνει την παροχή αίματος στα γεννητικά όργανα και προάγει την υγεία σε αυτά.
- Οι διαστολείς κόλπου μπορούν να επαναφέρουν την ελαστικότητα στην περιοχή.
- Να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη. Περίπου το 17% των γυναικών ηλικίας 18-50 ετών εμφανίζουν κολπική ξηρότητα, ακόμη και πριν από την εμμηνόπαυση. Ενώ περισσότερες από τις μισές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αναφέρουν κολπική ξηρότητα. Διατήρησε την υγρασία στον κόλπο με τη συνεπή χρήση μιας κολπικής ενυδατικής κρέμας. Εάν ο κόλπος στεγνώσει, οι ενυδατικές κρέμες μπορεί να μην είναι σε θέση να επαναφέρουν τα πράγματα όπως ήταν κάποτε.
- Μην ντρέπεσαι! Ο γυναικολόγος σου μπορεί να σε βοηθήσει και να σου προσφέρει λύσεις.
Συναισθηματική υγεία
Πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αναφέρουν πως βιώνουν κυκλοθυμία, άγχος και κατάθλιψη. Αυτά τα αισθήματα μπορεί να προκληθούν από το άγχος ή από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, μπορεί όμως γι’ αυτά να ευθύνονται και τα μειωμένα επίπεδα ορμονών.
Προβλήματα στον ύπνο
Πολλές εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα να κοιμηθούν τη νύχτα. Συχνά παραπονιούνται για δυσκολίες στην έναρξη και/ή στη διατήρηση του ύπνου με συχνά ξυπνήματα είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε πολύ νωρίς το πρωί. Παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτόν τον τύπο αϋπνίας περιλαμβάνουν αγγειοκινητικά συμπτώματα, μεταβαλλόμενα επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών, ανωμαλίες στον κιρκάδιο ρυθμό, διαταραχές διάθεσης, συνυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις και τρόπο ζωής. Άλλα κοινά προβλήματα ύπνου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ποιότητα του ύπνου.
Πώς θα μείνεις υγιής και δραστήρια μετά την εμμηνόπαυση
Παρόλο που η… χημεία του σώματος παίζει βασικό ρόλο και σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας, ωστόσο οι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν κατά πολύ να επηρεάσουν και να απαλύνουν τα συμπτώματα.
- Ακολούθησε ένα υγιεινό διατροφικό μενού. Αυτό σημαίνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψάρι και τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα (φυτικές πηγές οιστρογόνων). Αυτά περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λιναρόσπορο και όσπρια. Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των εξάψεων και των δυσκολιών στον ύπνο.
- Παρακολούθησε την καθημερινή σου πρόσληψη σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται 1.000 έως 1.500 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 800 έως 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D κάθε μέρα για την υγεία των οστών.
- Τακτική άσκηση. Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση όπως π.χ. είναι το περπάτημα για 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους. Ιδανικά κάνε και ασκήσεις με αντιστάσεις (π.χ. βάρη) δύο φορές την εβδομάδα.
- Μην καπνίζεις.
- Έλεγξε το άγχος σου! Οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να σε βοηθήσουν.
- Χρησιμοποίησε κολπικά λιπαντικά.
- Μην αμελείς το τσεκ απ και τις επισκέψεις στο γιατρό και στον γυναικολόγο σου.