Type to search

Slider Special News Υγεία

Η βιταμίνη αυτή σε βοηθά να είσαι αδύνατη και υγιής

Share

Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυτής της βιταμίνης και των επιπέδων λεπτίνης στον οργανισμό. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους.

Μια βιταμίνη πολύ σημαντική

Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνης και άλλα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να αναπτύσσεται κανονικά. Μία από αυτές είναι και η βιταμίνη D. Όταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα θεωρήθηκε βιταμίνη, σήμερα ωστόσο μετά από συνεχείς έρευνες θεωρείται ουσιαστικά ορμόνη που παράγεται στο δέρμα με την επίδραση του ήλιου και φαίνεται ότι επηρεάζει την έκφραση πολλών γονιδίων πάνω από 200. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της χρόνιας κόπωσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου καθώς επίσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και άνοιας, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση δυνατών οστών. Κυρίως την συνθέτει το ίδιο μας το σώμα με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, γι’ αυτό και ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου».

Η σχέση βιταμίνης D και αδυνατίσματος

Η βιταμίνη D έχει πολύ σημαντικό ρόλο και όσον αφορά την απώλεια περιττών κιλών και την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Θεωρείται ότι βελτιώνει την λειτουργία του μεταβολισμού καθώς και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Σε έρευνα που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, βρέθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της D 3 σε άτομα που έκαναν δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια λίπους γύρω από την κοιλιά. Καναδοί ερευνητές μάλιστα έχουν ερευνήσει τη σχέση της βιταμίνης D με την παραγωγή λεπτίνης από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν θα αποθηκευθεί ή θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά. Στα υπέρβαρα άτομα οι τιμές της λεπτίνης είναι αυξημένες ωστόσο το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και παχαίνουν χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν πια (αντίσταση στη λεπτίνη). Σύμφωνα με τους ερευνητές η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συνοδεύεται με μείωση των επιπέδων της λεπτίνης και του όγκου των αποθέσεων του λιπώδους ιστού. Προτείνουν μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, η αντίσταση στη λεπτίνη και κατά συνέπεια τα περιττά κιλά. 

Πώς να αυξήσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σου

Στις χώρες της Μεσογείου συναντάται αυτό που ονομάζεται «Μεσογειακό παράδοξο», δηλαδή παρόλο που υπάρχει ηλιοφάνεια οι κάτοικοι των χωρών έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή έχουν κάποια γονίδια που επηρεάζουν την απορρόφηση της, είτε επειδή φορούν αντηλιακό είτε επειδή έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα. Όσο πιο σκούρα η απόχρωση της επιδερμίδας μας τόσο μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο χρειάζεται. Αν θέλεις να αυξήσεις τα επίπεδα της D χρειάζεται να εκθέσεις το 40% του σώματός σου στον ήλιο για 10-15 λεπτά χωρίς αντηλιακό και τις ώρες που η ακτινοβολία είναι κάθετη, 10 π.μ.- 3 μ.μ. Το καλοκαίρι πέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο με μαγιό και χωρίς αντηλιακό είναι αρκετά. Δεν βρίσκεται παρά σε ελάχιστα τρόφιμα όπως στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά.), στον κρόκο των αβγών, στο βοδινό συκώτι, στο μουρουνέλαιο. Επίσης υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής σε μορφή D3 που μπορείς να παίρνεις καθημερινά.

Η σημαντική σχέση της βιταμίνης D και του μαγνήσιου

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ σημαντικό η βιταμίνη D δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό ικανοποιητικά αν υπάρχει ανεπάρκεια μαγνησίου. Το μαγνήσιο χρειάζεται για την ενεργοποίηση της αποθηκευμένης βιταμίνης D. Όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά τότε η D αποθηκεύεται αλλά σε ανενεργή μορφή. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τόσο υψηλές δόσεις βιταμίνης D προκειμένου να βελτιώσουν τα επίπεδά της στον οργανισμό τους.
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το μαγνήσιο δες εδώ.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *