Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Πριν αγοράσεις γυαλιά ηλίου δες τι να προσέξεις!

Share

Τα γυαλιά ηλίου δεν τα φοράμε επειδή έτσι επιτάσσει η μόδα ή το στυλ (εντάξει, και γι’ αυτό). Τα φοράμε επειδή είναι ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας, αρκεί να τηρήσουμε όλες τις προϋποθέσεις!

Η ηλιακή ακτινοβολία δεν απειλεί μόνο την υγεία του δέρματος αλλά και των ματιών σου αφού μπορεί να προκαλέσει καρκινώματα του βλεφάρου, καταρράκτη, στεάτιο, ηλιακή ωχροπάθεια, πτερύγιο, φωτοκερατίτιδα, καθώς και για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο. Σε τρόμαξα; Και όμως μπορείς να τα αποφύγεις!

Πώς θα προφυλαχθείς

Το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις την καλή υγεία των ματιών σου είναι να επενδύσεις σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία να έχουν ειδικά απορροφητικά φίλτρα που να αποκλείουν σε ποσοστό 100% την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό είναι κάτι που αντίθετα με ό,τι πιστεύεται δεν είναι ανάγκη να είναι πανάκριβο. Όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται στα καταστήματα οπτικών προστατεύουν εγγυημένα από την ακτινοβολία και οι τιμές τους αρχίζουν από 30 ευρώ. Ιδανικά βέβαια, εκτός από τα γυαλιά κατά την έκθεσή σου στον ήλιο θα πρέπει να έχεις απαραίτητα ένα πλατύγυρο καπέλο, καθώς και ειδικό αντηλιακό για την περιοχή των ματιών.

Τι πρέπει να προσέξεις

  1. Για την αγορά γυαλιών ηλίου θα πρέπει να απευθυνθείς μόνο σε πιστοποιημένα οπτικά καταστήματα.
  2. Καλό είναι η απόχρωση του φακού να είναι πιο σκούρα το καλοκαίρι, να είναι ευχάριστη και να μην αλλοιώνει τα χρώματα.
  3. Αν κάνεις θαλάσσια σπορ και τα χρειάζεσαι περισσότερο για χρήση κοντά στο νερό είναι καλύτερα να προτιμήσεις γυαλιά με σφιχτό πλαίσιο και λαβές από καουτσούκ, που να είναι απαραιτήτως πολωτικά.
  4. Εάν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης, π.χ. μυωπία, πρεσβυωπία κ.ά., μπορείς να βάλεις ειδικά απορροφητικά φίλτρα στα γυαλιά οράσεώς σου. Επίσης υπάρχουν και φακοί επαφής με φίλτρο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.
  5. Εάν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα αγοράς νέων γυαλιών, μπορούν να αλλάξεις του φακούς στο παλιό ζευγάρι και να τα χρησιμοποιήσεις ξανά με απόλυτη ασφάλεια.
  6. Πολύ σημαντικό είναι η σωστή εφαρμογή τους στο πρόσωπό σου. Θα πρέπει να μένουν σταθερά στη θέση τους όταν κουνάς το κεφάλι σου, το βάρος τους να είναι ίσα κατανεμημένο στα αυτιά και στη μύτη, να είναι σφιχτά αλλά όχι στενά, και τέλος ο σκελετός να είναι κοντά στο πρόσωπο και στα φρύδια, χωρίς όμως οι βλεφαρίδες να ακουμπούν πάνω του.

Οι «μαϊμούδες» ανήκουν στη ζούγκλα

Δυστυχώς η αγορά έχει κατακλυστεί από γυαλιά ηλίου που είναι αντιγραφές πολλών μοντέρνων επώνυμων. Μπορεί το κόστος τους για την τσέπη μας να είναι μικρό, δυστυχώς όμως το κόστος για την υγεία μας είναι μεγάλο. Τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται είτε από πλανόδιους μικροπωλητές είτε σε περίπτερα όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια, αλλά έχουν και σκελετούς φτιαγμένους από καρκινογόνα υλικά. Έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών διαπίστωσε τη χρήση καδμίου σε σκελετούς γυαλιών οράσεων και ηλίου που προέρχονται από κατασκευαστές εκτός ευρωπαϊκής ζώνης. Επιπλέον δε, η ποιότητα του φακού τους είναι κατώτερη, διαστρεβλώνουν την όραση, μειώνουν την ορατότητα, δημιουργούν ενοχλήσεις στα μάτια, ακόμα και πονοκεφάλους. Επίσης ξεγελούν τις κόρες των ματιών, καθώς προκαλούν τη διαστολή τους και τελικά μπαίνει περισσότερο φως στο μάτι προκαλώντας εσωτερική βλάβη.

Διάλεξε το σωστό σκελετό

Η αλήθεια πάντως είναι τα γυαλιά ηλίου τα θέλεις και για στιλ! Φρόντισε λοιπόν να ταιριάζουν και στο σχήμα του προσώπου σου. Το κλειδί εδώ είναι οι λέξεις αρμονία και ισορροπία!

  • Αν έχεις τετράγωνο πρόσωπο επέλεξε στρογγυλούς σκελετούς που θα απαλύνουν τις σκληρές γραμμές σου.
  • Αν το πρόσωπό σου είναι στρογγυλό ή οβάλ αναζήτησε ένα σκελετό με γωνίες.
  • Τέλος αν το πρόσωπό σου έχει σχήμα καρδιάς, τα γυαλιά τύπου aviator (αεροπόρου) που μιμούνται το σχήμα αυτό θα είναι ιδανικά.
  • Οι στρογγυλοί σκελετοί (τύπου John Lennon) δύσκολα ταιριάζουν στα περισσότερα πρόσωπα, ενώ εξαιτίας του σχήματός τους –που αφήνει μεγάλο μέρος της περιοχής των ματιών ακάλυπτο– δεν θεωρούνται ιδιαίτερα προστατευτικά.
Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *