Type to search

Υγεία

Έτσι θα εκμεταλλευτείς τη θεραπευτική δύναμη της φύσης

Share

Η ζεστασιά του ήλιου ενώ σου χαϊδεύει το πρόσωπο, το κελάηδημα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων των δέντρων μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να νιώσει καλύτερα. Όμως εκτός από την ψυχή μας η επαφή μας με τη φύση κάνει καλό και στην υγεία μας. Δες πώς μας ωφελεί η θεραπευτική δύναμη της φύσης!

Βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Άτομα με μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη είδαν μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κηπουρικής. Σύμφωνα με την Marianne Thorsen Gonzalez, PhD και συγγραφέα της σχετικής νορβηγικής έρευνας: «Η απασχόληση των ανθρώπων με τη φύση είναι έμφυτη.  Κάτι που καθιστά την κηπουρική ιδανική απασχόληση για να αποσπά το μυαλό τους από τις καταθλιπτικές σκέψεις».  

Η γυμναστική γίνεται πιο ευχάριστη και αποδοτική

Η άσκηση σε υπαίθριο χώρο είναι πολύ πιο ευχάριστη για τους ασκούμενους σύμφωνα με έρευνα. Συγκεκριμένα βαδίζουν με πιο έντονο βήμα, νιώθουν λιγότερη κούραση και βιώνουν πολύ πιο ωραία και θετικά συναισθήματα από αυτούς που ασκούνται σε διάδρομο σε εσωτερικό χώρο. Μάλιστα αυτοί που περπατούν στο ύπαιθρο είναι πολύ πιο αισιόδοξοι ότι θα τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις της ημέρας από αυτούς που περπατούν στους δρόμους της πόλης. 

Νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι

Μόνο και μόνο το να κοιτάς το φυσικό τοπίο διεγείρει τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη χαρά και την ισορροπία. Και μόνο το να βλέπουμε φωτογραφίες από βουνά, δέντρα, δάση και παρόμοια τοπία μας κάνει αυτομάτως να νιώθουμε καλύτερα. 

Η θεραπευτική δύναμη της φύσης υπάρχει ακόμα και στη θάλασσα! Τα αρνητικά ιόντα βοηθούν στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και στην αύξηση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό

Δίπλα στο νερό -όπως π.χ. σε καταρράκτες, στην παραλία εκεί που σκάει το κύμα, στα ποτάμια- υπάρχουν αρνητικά ιόντα. Είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που όμως όταν τα εισπνέουμε και μόλις περάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας παράγουν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη της χαράς). Το αποτέλεσμα; Βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και στην αύξηση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τον όρο Shinrin-yoku ή Forest Bathing για τους Αγγλοσάξωνες ή Λουτρό Δάσους. Με τον όρο αυτό περιγράφουν τα τονωτικά και καθαριστικά αποτελέσματα που έχει το να περνάς χρόνο στο δάσος και στο ύπαιθρο. Μεγάλη έρευνα που έλαβε στοιχεία από 290 εκατομμύρια ανθρώπους αποκάλυψε ότι η έκθεσή μας στο πράσινο της φύσης συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της κορτιζόλης, των καρδιακών παλμών, του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη καθώς και της θνησιμότητας εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου.
Δες εδώ παράξενες θεραπείες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *