Type to search

Υγεία

Έτσι θα δυναμώσεις τα οστά σου και θα προλάβεις την οστεοπόρωση

Share

Μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος όσον αφορά την οστεοπόρωση. Σήμερα πια δεν θεωρείται αναπόφευκτη ενώ έχουν γίνει άλματα και όσον αφορά τη θεραπεία της.

Μέχρι τη δεκαετία του 1940 οι γιατροί λίγα γνώριζαν για την οστεοπόρωση και τις αιτίες εμφάνισής της. Συνήθως απλώς συνταγογραφούσαν στους ασθενείς τους κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου και τους έλεγαν ότι είναι αναπόφευκτη λόγω ηλικίας. Ωστόσο από τότε έχουν συμβεί άλματα προόδου στον ιατρικό τομέα και πλέον οι γιατροί την έχουν μελετήσει και την γνωρίζουν καλά. Έτσι λοιπόν πιστεύουν ότι είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της.

Πέντε τρόποι να δυναμώσεις τα οστά σου

Το σημαντικότερο από όλα είναι να φροντίσουμε την υγεία και την καλή κατάσταση των οστών μας. Ο Dr. Bart Clarke, M.D., καθηγητής στην Ιατρική σχολή της Mayo Clinic και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας Metabolic Bone Disease Core Group in the Division of Endocrinology, Diabetes, Metabolism and Nutrition προτείνει τις παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής μας για την ενδυνάμωση των οστών μας: 

Κατανάλωση ασβεστίου

Η συνιστώμενη λήψη ασβεστίου για ενήλικες γυναίκες και άντρες ως 50 ετών είναι 1000 mg την ημέρα. Μετά όμως τα 51 για τις γυναίκες και τα 71 για τους άντρες θα πρέπει να είναι 1200 mg την ημέρα. Φυσικά το καλύτερο είναι να προμηθευόμαστε το ασβέστιο από φυσικές πηγές, αν όμως δεν καταφέρνουμε να καλύψουμε την συνιστώμενη ημερήσια δόση, θα χρειαστούμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού μας. 

Λήψη βιταμίνης D

Το σώμα μας χρειάζεται τη βιταμίνη D προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει το ασβέστιο. Η συνιστώμενη ημερήσια λήψη βιταμίνης D για έναν ενήλικα ως 71 ετών είναι 600 Διεθνείς Μονάδες (IU). Για τους άνω των 71 συνίστανται 800 IU την ημέρα. Παρόλο που το φως του ήλιου συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης D από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα (γι’ αυτό άλλωστε και λέγεται βιταμίνη του ήλιου), αυτό συνήθως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και η λήψη κάποιου ειδικού συμπληρώματος διατροφής για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε αρκετή. 

Περπάτημα και άσκηση

Η γυμναστική είναι σημαντική και για την υγεία των οστών μας! Τριάντα λεπτά καθημερινής άσκησης (ή έστω πέντε φορές την εβδομάδα) όπου χρειάζεται να μεταφέρουμε το βάρος του σώματός μας ή/και γυμναστική με βάρη και αντιστάσεις είναι απαραίτητη. Ο ίδιος ο Dr. Clarke προτείνει το περπάτημα σαν έναν ευχάριστο, απλό, διασκεδαστικό τρόπο γυμναστικής όπου μπορεί να γίνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, παντού και άσχετα φυσικής κατάστασης.

Καθόλου τσιγάρο και ελάχιστη έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Το κάπνισμα όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας. Τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και ευθύνονται για την αποβολή του από τα ούρα. 

Τακτικό τσεκ απ

Στις γυναίκες τα οιστρογόνα προστατεύουν τα οστά. Γύρω όμως στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν απότομα και ο κίνδυνος για τα οστά αυξάνει. Το ίδιο συμβαίνει και αν μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία ή αν αυτή συμβεί τεχνητά π.χ. με αφαίρεση των ωοθηκών. Γι’ αυτό μετά την ηλικία των 50 ή στην εμμηνόπαυση όποτε έρθει θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους προκειμένου να ελέγξουν την υγεία των οστών τους. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *