Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Αυτό είναι το σωστό πλύσιμο για φρούτα και λαχανικά

Share

Ο πιο εύκολος και υγιεινός τρόπος να προμηθευτούμε τις απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μεταλλικά άλατα είναι μέσω της κατανάλωσης καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα πλένεις.

Αναμφισβήτητα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χρειάζονται προσεκτικό πλύσιμο πριν την κατανάλωσή τους προκειμένου να απομακρυνθούν σκόνες, ρύποι, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων. Δεδομένου όμως του πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 πολλοί αναρωτιώνται μήπως το πλύσιμο με σκέτο νερό (όσο προσεκτικό και αν είναι) δεν είναι αρκετό. Άλλωστε μέχρι να φτάσουν στο ψυγείο μας έχουν περάσει από τα χέρια τόσων ανθρώπων που μπορεί να φταρνίστηκαν, να έβηξαν ή ακόμα και να πετάχτηκαν σταγονίδια ενώ ανέπνεαν. Μήπως λοιπόν το απλό νερό δεν είναι αρκετό;

Οι λανθασμένοι τρόποι πλυσίματος φρούτων και λαχανικών

Εξαιτίας του φόβου που έχει σπείρει η πανδημία πολύς κόσμος θεωρεί ότι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών χρειάζεται ενίσχυση. Έτσι εκτός από το νερό με το ξύδι με το οποίο παραδοσιακά στην Ελλάδα πλένουμε τα φυλλώδη λαχανικά, χρησιμοποιούν επίσης νερό με λεμόνι, σαπούνι, ή ακόμα και χλωρίνη (!).  Ωστόσο οι επιστήμονες δηλώνουν αντίθετοι σε αυτές τις υπερβολές. Ισχυρίζονται ότι ακόμα και η χρήση ξυδιού ή λεμονιού δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στο απλό πλύσιμο με νερό εφόσον αυτό γίνεται προσεκτικά. Όσον αφορά την χρήση σαπουνιού και χλωρίνης θεωρούν ότι μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία.  

Οι καλύτερες μέθοδοι για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το πλύσιμο των φρούτων μέσα σε νερό που έχουμε διαλύσει μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την απομάκρυνση υπολειμμάτων εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων από την επιφάνεια τους (μπορείς να το δεις εδώ).  Για τους ειδικούς πάντως η σωστή διαδικασία είναι να πλένουμε πρώτα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, και στη συνέχεια τα φρούτα και λαχανικα με σκέτο νερό τρίβοντας τη φλούδα τους με μια μαλακιά βούρτσα ή σφουγγάρι. Τονίζουν βέβαια ότι θα πρέπει να πλένονται πριν ακριβώς την κατανάλωσή τους και όχι να μένουν πλυμένα στην φρουτιέρα ή στο ψυγείο γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια. 

Πώς πλένεται κάθε είδος φρούτου και λαχανικού

  • Όσα έχουν σκληρή φλούδα όπως π.χ. μήλα, αχλάδια, λεμόνια καθώς και τα ριζώδη λαχανικά π.χ. πατάτες, καρότα θα πρέπει να τρίβονται με μια βούρτσα ή συρματάκι όπως αυτό για τις κατσαρόλες. 
  • Όσα έχουν φλούδα που αφαιρείται π.χ. πορτοκάλια, μανταρίνια, καρπούζια κ.ά. θα πρέπει να πλένονται πρώτα με σκέτο νερό και μετά να τα ξεφλουδίσουμε.
  • Στα φυλλώδη λαχανικά όπως π.χ. σπανάκι, μαρούλι κ.ά. καθώς και τα σταυρανθή όπως π.χ. λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κινέζικο λάχανο κ.ά. θα πρέπει να απομακρύνονται πρώτα τα εξωτερικά τους φύλλα και μετά να πλένονται καλά σε ένα λεκανάκι με νερό, να σκουπίζονται και να ξεπλένονται καλά με φρέσκο νερό. 
  • Τα ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ. φράουλες, μούρα, μανιτάρια να πλένονται σε τρεχούμενο νερό βρύσης, ενώ τα τρίβουμε με τα δάχτυλα προκειμένου να απομακρύνουμε τις βρωμιές.
    Αφού τα πλύνουμε καλά, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα. Τα ευαίσθητα τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα χωρίς να τα τρίψουμε.
Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *