Type to search

Slider Υγεία

Έρευνα: Πόνοι περιόδου & διατροφή-Ποια η σχέση τους

Share

Μια νέα έρευνα εξετάζει την σχέση που έχουν διατροφή και πόνοι της περιόδου και εξηγεί ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε για να ανακουφιστούμε μακροπρόθεσμα. 

Οι πόνοι περιόδου (ή δυσμηνόρροια) βασανίζουν πολλές γυναίκες ήδη από την εφηβική κιόλας ηλικία. Συνήθως συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, της κοιλιάς, των μηρών, ναυτία και εμετός, πονοκέφαλος, διάρροια ή αντίθετα δυσκοιλιότητα, ζαλάδα και τάσης λιποθυμίας, πρήξιμο, ανεξήγητος ιδρώτας. Μπορεί τα παυσίπονα ή η θεραπεία με αντισυλληπτικά να προσφέρουν μια κάποια ανακούφιση σε κάποιες γυναίκες, ωστόσο δεν ισχύει για όλες ενώ μακροπρόθεσμα δεν είναι ότι καλύτερο. 

Ποια σχέση έχουν διατροφή και πόνοι περιόδου

Οι ειδικοί εδώ και χρόνια έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει ως ένα βαθμό τον κύκλο μας. Η τακτικά άσκηση, η αποφυγή άγχους και η διακοπή του καπνίσματος έχουν μεγάλη σημασία για να έχουμε καλύτερη και λιγότερο επώδυνη περίοδο. Μια νέα έρευνα ωστόσο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της North American Menopause Society (NAMS) υποστηρίζει ότι οι διατροφικές αλλαγές επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο για την απάλυνση των συμπτωμάτων. Η Δρ Monica Christmas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NAMS και διευθύντρια του Κέντρου για την Ολοκληρωμένη Υγεία των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είπε: «Αυτή η έρευνα εφήβων με δυσμηνόρροια διαπίστωσε ότι η τήρηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής σχετίζεται με μειωμένη δυσμηνόρροια. Η ενθάρρυνση των νέων να υιοθετήσουν πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής σε νεαρή ηλικία θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας σε όλη τη μέση ηλικία και μετά και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης».

Ποιες τροφές να αποφεύγουμε

Είναι γνωστό ότι κάποιες τροφές προκαλούν φλεγμονή ενώ άλλες την ανακουφίζουν. Αυτή η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι τροφές που ανακουφίζουν από τη φλεγμονή μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τις κράμπες της περιόδου. Σύμφωνα με την Μόνικα Κρίστμας: «Η ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα κοινά μαγειρικά έλαια, τα τρανς λιπαρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά και το αλκοόλ θεωρούνται τρόφιμα με υψηλή φλεγμονή. Θεωρείται ότι αυτές οι “φλεγμονώδεις τροφές” προκαλούν αυξημένη απελευθέρωση προσταγλανδινών. Η αυξημένη απελευθέρωση προσταγλανδινών σχετίζεται με δυσμηνόρροια λόγω αυξημένης αγγειοσυστολής των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν το μυϊκό σύστημα της μήτρας, με αποτέλεσμα κράμπες της μήτρας λόγω μειωμένης ροής αίματος στη μήτρα. Η τήρηση μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας θεωρείται ότι μετριάζει την αύξηση των προσταγλανδινών».

Ποιες τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας 

Η έρευνα σημειώνει ότι τα ω-6 λιπαρά οξέα αυξάνουν τις φλεγμονές, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα τις μειώνουν. Τα πρώτα τα βρίσκουμε σε τροφές όπως κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα π.χ. τηγανιτές πατάτες, ζάχαρη, καφές και το αλάτι, και θεωρούνται φλεγμονώδη τρόφιμα. Οι τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούντα αντιφλεγμονώδεις. Τέτοιες είναι: ο σολομός, οι σαρδέλες, οι λιναρόσποροι και οι ξηροί καρποί. Επίσης τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν βασικό μέρος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας. Τέλος η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια βίγκαν ή χωρίς κρέας διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στην εμμηνόρροια.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *