Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Έρευνα: Ο αναπάντεχος λόγος για να κάνεις σεξ σε κάθε ηλικία -και στη μεγάλη

Share

Τελικά το σεξ δεν είναι μόνο για τους νέους. Είναι για όλους και όλες τις ηλικίες. Μην σε βλέπω να χαμογελάς ειρωνικά. Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει την αναπάντεχη ωφέλεια του σεξ και για τους ηλικιωμένους. Από ότι φαίνεται το σύνθημα τώρα πια είναι: «Make love, not chamomile»!

Είχα έναν φίλο που υποστήριζε ότι το μυστικό του γάμου των γονιών του ήταν ότι έκαναν σεξ κάθε βράδυ, ακόμα και πολύ μετά τα 80. Τότε μας φαινόταν παράξενο, αλλά μάλλον η ενεργή σεξουαλική τους ζωή επηρέαζε και τη μεταξύ τους σχέση αλλά και την υγεία και ψυχολογία τους. Βλέπεις, οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ -οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη- μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να νιώθουμε καλύτερα. Τα άγχη, οι ανησυχίες, ακόμη και ο θυμός απομακρύνονται από το μυαλό μας, νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι πέφτουμε θύματα του μύθου ότι το σεξ αφορά μόνο τους νέους και με τα χρόνια το ξεχνάμε. Πρόσφατη έρευνα πάντως βάζει τα πράγματα στη θέση τους αποκαλύπτοντας πόσο πολύ ευεργετεί το σεξ και τους ηλικιωμένους. Μήπως τελικά το σύνθημα θα γίνει «Make love, not chamomile» (κάντε έρωτα και όχι χαμομήλι); Ας ελπίσουμε!
Aναπάντεχοι λόγοι για να κάνεις πιο συχνά σεξ σύμφωνα με την επιστήμη

Συχνότητα ή ποιότητα στο σεξ; Εξαρτάται από την ηλικία

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει πώς η σεξουαλική ζωή των μεγαλύτερων σε ηλικία σχετίζεται με την μετέπειτα γνωστική τους λειτουργία. «Βρήκαμε ότι για τους ηλικιωμένους που είναι 75 με 90 ετών, το συχνό σεξ δηλαδή μια φορά την εβδομάδα ή συχνότερα, σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάνουν σεξ» λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Shannon Shen, PhD. Ωστόσο δεν ισχύει αυτό για όλες τις ηλικίες σύμφωνα με την ίδια: «Για τους νεότερους ηλικιωμένους της έρευνας στις ηλικίες 62 με 74, η σεξουαλική συχνότητα δεν είχε επιρροή (στη γνωστική λειτουργία). Αντίθετα η σεξουαλική ποιότητα – τόσο η σωματική ευχαρίστηση όσο και συναισθηματική ικανοποίηση – σχετιζόταν με την καλύτερη γνωστική τους λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα».
Ποια είδη άσκησης θα σου χαρίσουν… ακαταμάχητο σεξ

Άντρες και γυναίκες ωφελούνται διαφορετικά από τη σεξουαλική πράξη

Για την έρευνα ως σεξ ορίστηκε οποιαδήποτε «αμοιβαία εθελοντική δραστηριότητα με άλλο άτομο που περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει συνουσία ή οργασμός». Επίσης αναλύθηκε μόνο το σεξ με σύντροφο, και όχι ο αυνανισμός. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση πέντε χρόνια αργότερα, σε σχέση με τους άνδρες που δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η σεξουαλική συχνότητα δεν σχετίζεται με τη γνωστική κατάσταση των γυναικών. Επίσης τα αισθήματα σωματικής ευχαρίστησης σχετίζονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία για τους άνδρες, όχι όμως για τις γυναίκες.
6 λόγοι που θα σε πείσουν να… υποκύψεις στο πρωινό σεξ

Πόσο συχνά να κάνουμε σεξ;

Τελικά χρειάζεται να αυξήσουμε τη συχνότητα του σεξ για καλύτερη γνωστική λειτουργία; Όχι ακριβώς, υποστηρίζει η Shen, δεν είναι απαραίτητα ευεργετικό το συχνό σεξ για όλους. Και εξηγεί: «Τα ευρήματά μας στην πραγματικότητα υπογραμμίζουν ότι τα διαφορετικά στάδια της μετέπειτα ζωής είναι σημαντικά για τις ωφέλειες που αντλεί κάποιος από τη σεξουαλική του σχέση. Για τους νεότερους ηλικιωμένους, είναι σημαντική η ποιότητα που έχουν με τον σεξουαλικό τους σύντροφο για τη μετέπειτα γνωστική τους λειτουργία, και όχι απλώς το συχνότερο σεξ. Ακόμη και οι ενήλικες που έχουν χαμηλή λίμπιντο μπορούν να απολαμβάνουν υψηλή σεξουαλική ποιότητα, και ο ευρύς ορισμός του σεξ στην έρευνα θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν είναι μόνο η συνουσία που πρέπει να συμβεί προκειμένου να δούμε αυτά τα γνωστικά οφέλη».
Έρευνα: Το μυστικό για καλύτερη σεξουαλική υγεία

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *