Type to search

Υγεία

Έρευνα: Μόλις 7-9 λεπτά αρκούν για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Share

Καλά τα σταυρόλεξα, τα παζλ και τα σουντόκου που βοηθούν να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας. Ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά σύμφωνα με έρευνα. Ο εγκέφαλός μας δεν παύει να είναι όργανο του σώματός μας -και όπως και αυτό- έχει μεγάλη ανάγκη άσκησης. 

Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην υγεία του εγκεφάλου και στη διατήρηση των γνωστικών μας ικανοτήτων σε μεγάλη ηλικία εξετάζοντας παράγοντες όπως η διατροφή, η επίλυση παζλ, σταυρόλεξων, σουντόκου και βιντεοπαιχνιδιών, η ξεκούραση και οι επαρκείς ώρες ύπνου. Ποιος όμως ο ρόλος της άσκησης; Πώς μπορεί η γυμναστική και η σωματική δραστηριότητα να τονώσει τον εγκέφαλό μας; Και κυρίως μπορεί; Άλλωστε όταν ασκούμαστε γυμνάζουμε μόνο το σώμα μας… Σωστά; Ε, λοιπόν φαίνεται πώς όχι!
Οι καλύτερες τροφές για υγιή εγκέφαλο είναι…

Άσκηση, απαραίτητη για υγιή εγκέφαλο 

Παλιότερη συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης και τα χαμηλά καθιστικής ζωής συνδέονται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους. Πρόσφατη έρευνα θέλησε να εξετάσει πόσος χρόνος σωματικής δραστηριότητας απαιτείται προκειμένου να επωφεληθούμε. Συγκεκριμένα οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της απόδοσης των συμμετεχόντων σε γνωστικά τεστ και της σωματικής τους δραστηριότητας μέσα στο 24ωρο. «Εντοπίσαμε» δήλωσε ο John Mitchell, διδακτορικός φοιτητής του MRC, UCL και επικεφαλής της έρευνας «ότι τα άτομα που περνούσαν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα -περίπου 6-9 λεπτά- σε πιο έντονες δραστηριότητες σε σχέση με την παραμονή σε καρέκλα, τον ύπνο ή ήπιες δραστηριότητες είχαν υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής ικανότητας».
Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σου μετά από 10 λεπτά τρέξιμο

Χρειάζεται έντονη δραστηριότητα 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια και η έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) σχετίζεται θετικά με τις γνωστικές λειτουργίες. Επίσης ο χρόνος που περνούσαν κάνοντας ελαφριάς έντασης άσκηση ή ο ύπνος ήταν αντιστρόφως συνδεδεμένος με τις γνωστικές λειτουργίες. Βρήκαν λοιπόν ότι τα αποτελέσματα στα γνωσιακά τεστ βελτιώνονταν ύστερα από την αντικατάσταση 9 λεπτών καθίσματος με μέτρια ή υψηλή έντασης σωματική άσκηση, ενώ η μείωση της (της MVPA) και η αντικατάστασή της με κάποια άλλη συμπεριφορά (κάθισμα, ήπιας έντασης άσκηση, ύπνος) επιδρούσε αρνητικά στη γνωστική λειτουργία. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα φάνηκαν μετά από 8 λεπτά που η MVPA αντικαταστάθηκε από καθιστική συμπεριφορά, 6 λεπτά από ελαφριά σωματική δραστηριότητα και 7 λεπτά από ύπνο.
6 απλές συμβουλές για να γεράσεις καλύτερα

Γιατί η άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες

«Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή αυξητικών παραγόντων, όπως ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), οι οποίοι προάγουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη πλαστικότητα του εγκεφάλου και γνωστική λειτουργία. Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός είναι ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα οδηγεί στο σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση. Αυτό είναι γνωστό ως νευρογένεση» δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Dr. Achillefs Ntranos, νευρολόγος.
Αυτές οι συνήθειες βλάπτουν την υγεία του εγκεφάλου σου

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *