Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: Μια άγουρη μπανάνα την ημέρα τον… καρκίνο κάνει πέρα

Share

Τι κοινό έχουν τα φασόλια, η βρώμη, το ρύζι, τα μαγειρεμένα και κρύα ζυμαρικά, τα μπιζέλια και οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες; Και για να μην σπαζοκεφαλιάζεις θα στο αποκαλύψω άμεσα: Είναι τροφές πλούσιες σε ανθεκτικά άμυλα, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ενδεχομένως προστατεύουν από διάφορες μορφές κληρονομικού καρκίνου.

Για άλλη μια φορά η πρόληψη στη μάχη εναντίον του καρκίνου έρχεται από τις τροφές φυτικής προέλευσης και πιο συγκεκριμένα από αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικά άμυλα. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Νιούκαστλ και του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ώριμα ή άγουρα να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά; Δες γιατί

Ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διεθνή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα με σύνδρομο Lynch (LS). Πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (10-47%), του ενδομητρίου (27-71%), των ωοθηκών (3-20%), του στομάχου (11-19%), των χοληφόρων (2-7%), του ουροποιητικού συστήματος (4-5%) και, σπανιότερα, του δέρματος, του εγκεφάλου και του λεπτού εντέρου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια δόση 30g ανθεκτικού αμύλου για δύο χρόνια. Το συμπλήρωμα δεν επηρέασε τόσο τον καρκίνου παχέος εντέρου όπως αναμενόταν, ωστόσο η προστατευτική του δράση ήταν πιο εμφανής στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, όπου οι καρκίνοι είναι επιθετικοί και συνήθως δεν διαγιγνώσκονται νωρίς.

Η δόση που χρειάζεται καθημερινά

Η δόση που χρησιμοποιήθηκε ήταν ίση με την κατανάλωση μιας ελαφρώς άγουρης μπανάνας καθημερινά. Οι μπανάνες σε αυτό το στάδιο αντιστέκονται στη διάσπαση στο λεπτό έντερο, φτάνοντας στο παχύ έντερο και τροφοδοτώντας το μικροβίωμα εκεί. Η έρευνα καταλήγει: «Η μείωση των καρκίνων του μη παχέος εντέρου LS ήταν ανιχνεύσιμη τα πρώτα 10 χρόνια και συνεχίστηκε την επόμενη δεκαετία».
Αυτοί είναι οι «καλοί» και οι «κακοί» υδατάνθρακες στη δίαιτα

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο 

Το ανθεκτικό άμυλο (resistant starch) είναι ένα είδος υδατάνθρακα που παραλείπει τη «στάση» στο λεπτό έντερο και αποστέλλεται κατευθείαν στο παχύ. Η αργή πέψη του ανθεκτικού αμύλου βελτιώνει το μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ένα κόλπο είναι το μαγείρεμα και στη συνέχεια ψύξη της πατάτας ή του ρυζιού ή των ζυμαρικών ή των οσπρίων προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου που περιέχουν. Μεγάλη ποσότητα ανθεκτικού αμύλου περιέχουν και οι μπανάνες, η οποία όμως μειώνεται όσο περισσότερο ωριμάζουν.
Με αυτές τις τροφές μπορείς να τρως πολύ χωρίς να παχαίνεις

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *