Έρευνα: Με την άσκηση μπορεί να αντιστραφεί η γήρανση!
Share
Πολλά ακούμε για τα εκπληκτικά οφέλη που έχει στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή μας, ωστόσο λίγοι δεσμεύονται καθημερινά. Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και τα συμπεράσματα νέας έρευνας σύμφωνα με την οποία όχι απλώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών καθώς επίσης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, αλλά επιπλέον μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση.
Ποιο είναι το πιο εύκολο, σύντομο, οικονομικό, αποτελεσματικό «φάρμακο» που σου έρχεται στο μυαλό; Για να σε βοηθήσω, δεν εννοώ την ασπιρίνη. Όσο και αν δεν το σκέφτεσαι ως τέτοιο, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι η άσκηση, μη διστάζοντας μάλιστα να την χαρακτηρίσουν «πολυχάπι» (polypill). Από που προκύπτει αυτό; Μα από τα εκπληκτικά οφέλη που έχει για την υγεία μας.
Νέα έρευνα για το πώς επιδρά η άσκηση στη γήρανση
Παλιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς επίσης και του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον σε ηλικιωμένους. Επίσης γνωρίζουμε ότι η μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης με την πάροδο του χρόνου συνδέονται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής και υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά όχι μόνο δυναμώνουν τους μυς τους αλλά βελτιώνουν και τη γενική τους υγεία, ανεξάρτητα από το πόσο αργά άρχισαν να ασκούνται στη ζωή τους.
Άσκηση το καλύτερο φάρμακο
Ως αποτέλεσμα της αποδεδειγμένης ικανότητας της άσκησης να προλαμβάνει και να θεραπεύει πολλές χρόνιες ασθένειες με χαμηλό κόστος, οι γιατροί αποκαλούν την άσκηση «πολυχάπι» χωρίς φάρμακα που μπορεί να ωφελήσει σχεδόν όλους. «Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό φάρμακο που έχουμε», υποστηρίζει ο Δρ. Kevin Murach, επίκουρος καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης Άσκησης, Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και επικεφαλής της έρευνας.
Πώς η άσκηση μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Ο Δρ Murach πιστεύει ότι η άσκηση θα πρέπει να θεωρείται θεραπεία που ενισχύει την υγεία και επιμηκύνει δυνητικά τη ζωή παράλληλα βέβαια με μια υγιεινή διατροφή και τα φάρμακα εάν χρειάζονται. Η άσκηση μπορεί να γυρίσει πίσω το ρολόι στις μυϊκές ίνες προάγοντας τον «επιγενετικό επαναπρογραμματισμό» των χρωμοσωμάτων στους πυρήνες των κυττάρων. Ο Δρ Murach και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις επιδράσεις στη γονιδιακή έκφραση στις μυϊκές ίνες ποντικών που είχαν πρόσβαση σε τροχό άσκησης και ποντικών που δεν είχαν πρόσβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση επαναπρογραμματίζει τις μυϊκές ίνες σε μια πιο νεανική κατάσταση μέσω της αυξημένης έκφρασης των γονιδίων.
Τίποτα δεν αντικαθιστά την άσκηση
Ο Δρ Murach υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί μια μέρα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων που αυξάνουν την απόκριση της εξάσκησης των μυών σε άτομα που είναι κατάκοιτα ή των μυών των αστροναυτών οι οποίοι βρίσκονται σε μηδενική βαρύτητα. Αλλά ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα ενός χαπιού που να αντικαθιστά πάντα την άσκηση, κυρίως επειδή η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον οργανισμό, όχι μόνο στους μυς.