Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Έρευνα: Η σημασία του να έχεις ευλυγισία για υγεία και μακροζωία

Share

Πολλές έρευνες έχουν γίνει που επιβεβαιώνουν την αξία της άσκησης και της γυμναστικής για την υγεία και την ευεξία μας. Τι γίνεται όμως με την ευλυγισία; Έχει σημασία να είμαστε ευλύγιστοι;

Η άσκηση και η κίνηση έχει μεγάλη σημασία για την υγεία μας. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη καθώς και κάποιων μορφών καρκίνου, τονώνει και την πνευματική υγεία, ενώ βοηθά και στη μακροζωία. Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται από πολλές έρευνες, ωστόσο δεν υπήρχαν αρκετές μελέτες που να εξετάζουν την σημασία που έχει ο παράγοντας ευλυγισία για τον οργανισμό μας.
Πώς θα διατηρήσεις και θα βελτιώσεις την ευλυγισία σου καθώς μεγαλώνεις

Ευλυγισία και υγεία

Αυτόν τον τομέα της ευλυγισίας μελέτησαν ερευνητές από το CLINIMEX – Clínica de Medicina do Exercício του Ρίο ντι Τζανέιρο της Βραζιλίας προκειμένου να διαπιστώσουν αν σχετίζεται με τη μακροζωία. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν τα δεδομένα περισσοτέρων από 3 χιλιάδων ατόμων ηλικίας 46-65 ετών επί 28 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα άτομα με υψηλότερο εύρος ευελιξίας έτειναν να ζουν περισσότερο από αυτά με χαμηλότερο.
Οι λόγοι που δεν μπορείς να ισορροπήσεις στο ένα πόδι

Το τεστ της ευελιξίας

Οι ερευνητές, που ήταν και κλινικοί γιατροί, χορήγησαν ένα τεστ ευελιξίας που ονομάζεται «Flexitest» και έλεγξαν πόσο ευέλικτοι ήταν οι συμμετέχοντες σε 20 κινήσεις των αρθρώσεων του σώματος: 

  • Αστράγαλοι (2)
  • Ώμοι (2)
  • Γόνατα (2)
  • Καρποί (2)
  • Κορμός (3) 
  • Ισχία (4)
  • Αγκώνες (2)

Επίσης αξιολόγησαν την ευελιξία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για να δουν πόσο μακριά μπορούσαν να τεντώσουν τους αγκώνες τους, τον έλεγχο της κάμψης του κορμού τους καθώς και πόσο καλά περιστρέφονταν οι ώμοι τους.
Πώς θα αναπτύξεις την 6η αίσθηση που θα σου χαρίσει καλύτερη ισορροπία

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλότερων βαθμολογιών στα τεστ ευλυγισίας (Flexindex) και χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Τα πιο ευλύγιστα άτομα είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης για θανάτους που σχετίζονται με φυσικά αίτια. 
  • Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είχαν 35% υψηλότερη βαθμολογία στο Flexindex σε σχέση με τους άνδρες. 
  • Οι γυναίκες με χαμηλότερη βαθμολογία ευελιξίας είχαν 4,78 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι αυτές με υψηλότερη.
  • Οι άντρες πάλι με χαμηλότερη βαθμολογία ευελιξίας είναι 1,87 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς με υψηλότερη. 

Η έρευνα τονίζει τη σημασία της φυσικής κατάστασης, ειδικά όσον αφορά την ευλυγισία και την υγεία μακροπρόθεσμα. Αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι -ιδιαίτερα οι μεσήλικες- πρέπει καθημερινά να εκτελούν διατάσεις, αλλά και οι γιατροί θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην ευλυγισία για την υγεία των ασθενών τους.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *