Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: Η διατροφή αυτή επιταχύνει τη βιολογική γήρανση

Share

Νέα έρευνα συσχετίζει το είδος αυτό της διατροφής με την σύμπτυξη των τελομερών και την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.

Τι είναι τα τελομερή

Τα τελομερή είναι είναι μια περιοχή του DNA που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Έχουν τέτοια δομή που επιτρέπουν την προσκόλληση  πρωτεΐνων που «δένουν» την διπλή έλικα του DNA στην κάθε άκρη της, κάτι που έχει παρομοιαστεί από τους ειδικούς σαν το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών το οποίο δεν αφήνει τα κορδόνια να ξεφτίζουν με τη χρήση. 

Ποια η σχέση των τελομερών με την υγεία

Τα τελομερή γίνονται βραχύτερα και λιγότερο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αν το τελομερές δεν αποκαθίσταται σε μήκος, με κάποιο μηχανισμό επιδιόρθωσης, η κάθε κυτταρική διαίρεση το καταναλώνει και στο τέλος το κύτταρο καθίσταται βιολογικά ανενεργό. Το μειωμένο μήκος των τελομερών στα υγιή κύτταρα σχετίζεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, η πνευμονική ίνωση, η παχυσαρκία. 

Νέα έρευνα δείχνει τη σχέση κατεργασμένων τροφίμων και σύμπτυξης τελομερών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάμπλονα της Ισπανίας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σχετικά με τη σχέση των κατεργασμένων τροφίμων και της βιολογικής γήρανσης. Η επικεφαλής της έρευνας Lucia Alonso-Pedrero και οι συνάδελφοί της δήλωσαν ότι:
«Σε αυτή την συγκριτική μελέτη ατόμων από την Ισπανία δείξαμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης υψηλά κατεργασμένων τροφίμων και τελομερών». Άτομα που κατανάλωναν 3 μερίδες κατεργασμένων τροφίμων την ημέρα ήταν μάλιστα πιο πιθανό:

  • Να έχουν διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών και λίπους.
  • Να καταναλώνουν σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Κατανάλωναν λιγότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, υδατάνθρακες και μικροστοιχεία. 
  • Δεν ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα έτρωγαν πολλά κορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά, νάτριο, ζαχαρώδη ποτά, φαστ φουντ και επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. αλλαντικά). 
  • Συνήθως είναι πιο παχιοί, έχουν υπέρταση και 
  • Τέλος σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, ιδιαίτερα αυτοί που δεν ήταν σωματικά ενεργοί.
    (Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να μείνεις υγιής και ακμαία ως τα βαθιά γεράματα δες εδώ).
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *