Type to search

Υγεία

Έρευνα: Γιατί είναι τόσο σημαντική η άσκηση για τους ηλικιωμένους

Share

Για λίγα πράγματα μπορεί να είναι κανείς βέβαιος σε αυτήν τη ζωή. Ένα από αυτά είναι η άσκηση και τα οφέλη της ακόμα και στους ηλικιωμένους. Όσοι βρίσκονται σε μεγαλύτερες ηλικίες λοιπόν -υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα- θα βοηθηθούν σημαντικά αν γυμνάζονται τακτικά.

Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για να κινείται. Δεν έχει σημασία η ηλικία, η διάθεση ή η κούραση. Σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, το σώμα μας πρέπει να κινείται συνεχώς ακόμα και αν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα πρώτα -ήντα. Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει πρόσφατη έρευνα, που υποστηρίζει ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τη μακροζωία και μπορεί να βοηθήσει ώστε οι ηλικιωμένοι να ζήσουν όχι απλώς περισσότερο, αλλά και πιο υγιείς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

«Οι άνθρωποι μπορούν όχι μόνο να ζήσουν αρκετές δεκαετίες αφότου παύσει η ικανότητα αναπαραγωγής, αλλά επίσης να είναι μέτρια σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια αυτών των μετα-αναπαραγωγικών χρόνων». Αυτό υποστηρίζει έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτές. Μάλιστα οι ερευνητές της έδωσαν τον συμπαθητικό χαρακτηρισμό: «η υπόθεση του ενεργητικού παππού». Σύμφωνα με αυτήν: «τα παρατεταμένα όρια υγείας και διάρκειας ζωής των ανθρώπων αποτελούν αμφότερα αιτία και αποτέλεσμα της συνήθους φυσικής δραστηριότητας, εξηγώντας γιατί η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας καθόλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας και να μειώσει τη μακροζωία».

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας

Πολύ απλά λοιπόν η έρευνα υποστηρίζει ότι όλοι μας, και οι ηλικιωμένοι, ωφελούμαστε από την τακτική, καθημερινή άσκηση. Είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε συνεχώς ακόμα και αν νομίζουμε ότι η ηλικία μας «απαιτεί» ξεκούραση. Το θέμα είναι να βρούμε το είδος της άσκησης που θα μας αρέσει τόσο, ώστε να μην βαριόμαστε ποτέ. Οι ειδικοί προτείνουν για τους μεγαλύτερους σε ηλικία τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα δηλαδή 30 λεπτά κάθε μέρα ακόμα και αν γυμνάζονται διακεκομμένα π.χ. 10 λεπτά το πρωί, 10 το μεσημέρι και 10 το απόγευμα. Ακόμα καλύτερα αν εναλλάσσεται μέσα στην εβδομάδα η αερόβια άσκηση με γυμναστική με αντιστάσεις. Αερόβια άσκηση είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ, το τρέξιμο, ο χορός, το κολύμπι, η ποδηλασία, το τένις κ.ά. Ασκήσεις με αντιστάσεις δεν είναι μόνο τα βάρη, αλλά και όλες όσες χρειάζεται να σηκώσουμε το βάρος του σώματός μας π.χ. σκουότ, κατακόρυφος, πους απ κ.ά., ασκήσεις με λάστιχα, καλλισθενική γυμναστική κ.ά. Η βινιάσα γιόγκα (ένα είδος έντονης γιόγκα) μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, αφού εκτός από τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, δυναμώνει και το μυϊκό σύστημα αφού πολλές στάσεις απαιτούν σωματική δύναμη. 

Προσοχή!

Να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε είδος άσκησης, ειδικά εάν είσαι αρχάριος/α.
Δες εδώ τι χρειάζεται να αλλάξεις στον τρόπο που γυμνάζεσαι μετά τα 40.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *