Έρευνα: Έτσι θα βελτιώσεις χοληστερίνη, σάκχαρο και θα αδυνατίσεις σε μόλις 8 εβδομάδες
Share

Η έρευνα που μελέτησε ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων διαπίστωσε ότι κάνοντας αυτές τις αλλαγές βελτίωσαν τη χοληστερίνη, το σάκχαρο στο αίμα και το σωματικό τους βάρος σε μόλις οκτώ εβδομάδες.
Τι θα έπρεπε να αλλάξεις για να δεις θεαματική βελτίωση σε χοληστερίνη και σάκχαρο, αλλά και αδυνάτισμα; Οι ερευνητές εξέτασαν 22 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων (γυναίκες και άντρες) προκειμένου να δουν εάν οι αλλαγές στη διατροφή θα τους επηρέαζαν και πόσο.
Δες τι θα κερδίσεις αν κόψεις (ή έστω μειώσεις) το κρέας από τη διατροφή σου
Μια μοναδική έρευνα
Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα (44 άτομα συνολικά) ήταν υγιείς και χωρίς καρδιολογικά προβλήματα. Σε κάθε ζευγάρι διδύμων ο ένας ακολουθούσε μια υγιεινή βίγκαν (χορτοφαγική) διατροφή χωρίς τίποτα ζωικό (π.χ. κρέας, θαλασσινά, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά), ενώ ο άλλος μια υγιεινή παμφάγα διατροφή, δηλαδή μπορούσε να τρώει από όλα και κρέας, αυγά, αγελαδινό γάλα και λαχανικά. Καμιά διατροφή δεν περιείχε γλυκά, ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Το πρωτότυπο της έρευνας είναι το ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι, κάτι που σήμαινε και ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν την κληρονομικότητα και να περιορίσουν άλλους εξωτερικούς παράγοντες γιατί οι δίδυμοι μεγάλωσαν και ζουν σε παρόμοια νοικοκυριά ενώ συνήθως έχουν και παρόμοιο τρόπο ζωής.
Οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να αποφύγεις το κρέας
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς συνέβησαν τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες από την αλλαγή της διατροφής. Οι βίγκαν συμμετέχοντες είχαν επίσης περίπου 20% πτώση στην ινσουλίνη νηστείας (το υψηλότερο επίπεδο ινσουλίνης είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη) και έχασαν κατά μέσο όρο 4,2 κιλά περισσότερα από αυτούς που έτρωγαν τα πάντα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής Δρα Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητή Ιατρικής στο Stanford Prevention Research Center της Καλιφόρνια: «Ναι, μερικοί από τους δίδυμους είχαν επιπλέον βάρος ή υψηλή χοληστερόλη αρχικά, αλλά οι περισσότεροι δεν είχαν. Και παρόλα αυτά, η ομάδα των βίγκαν μείωσε την LDL χοληστερόλη της κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό και έχασε βάρος. Ήμασταν έκπληκτοι που συνέβη τόσο γρήγορα και σε μια ομάδα που δεν είχε πραγματικά υψηλή χοληστερόλη LDL αρχικά». Επίσης έγινε περαιτέρω ανάλυση στις βιολογικές ηλικίες των συμμετεχόντων (ποια ηλικία δηλαδή έχει ένα άτομο σωματικά και μεταβολικά και όχι χρονολογικά). Στην ανάλυση αυτή διαπιστώθηκε ότι στο τέλος των 8 εβδομάδων, οι δίδυμοι που ακολούθησαν τη χορτοφαγική διατροφή ήταν βιολογικά «λίγο νεότεροι» από αυτούς που ακολούθησαν την παμφάγα διατροφή.
Η διατροφή που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την αντοχή σου