Έρευνα: Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα!
Share

Γνωρίζαμε πόσο θρεπτικό είναι το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά, δεν γνωρίζαμε όμως ότι μπορούν να μας προφυλάξουν από κάποιες μορφές καρκίνου. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα έρευνα.
Πολλά μπορεί να έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το γάλα και τα γαλακτοκομικά, ωστόσο οι ωφέλειές τους υπερτερούν των όποιων μειονεκτημάτων τους. Το ασβέστιο που περιέχουν είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού και ιδίως των οστών. Φαίνεται όμως ότι παρέχουν προστατευτική δράση και κατά κάποιων μορφών καρκίνου σύμφωνα με έρευνα.
Η έρευνα του ενός εκατομμυρίου γυναικών
«The Million Women Study» (Η έρευνα του ενός εκατομμυρίου γυναικών) είναι μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του εντέρου που έχουν διεξαχθή ποτέ, ενώ ξεκίνησε το 1996. Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου της Oxford Population Health ανακάλυψαν ότι 300 mg επιπλέον ασβεστίου κάθε μέρα (όσο δηλαδή περιέχει ένα περίπου ποτήρι γάλα) σχετίζεται με μείωση κατά 17% στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου, που όμως οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί με σωστή διατροφή και άσκηση.
Τι έδειξε η έρευνα
Το 2022, περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έλαβαν διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου, καθιστώντας τον τον τρίτο πιο κοινό τύπο καρκίνου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τροφές και ροφήματα πλούσια σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του εντέρου. Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο σε γαλακτοκομικές όσο και σε μη γαλακτοκομικές πηγές, υποδηλώνοντας ότι ήταν ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου.
Ποιες είναι οι τροφές που συνδέονται με εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου
Αν το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι τόσο ωφέλιμα και δρουν προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο του εντέρου, ποιες είναι οι τροφές που σχετίζονται περισσότερο με την εμφάνισή του; Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πρόκειται για τους… συνήθεις ύποπτους, δηλαδή:
- Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως π.χ. τα αλλαντικά, λουκάνικα κ.ά.),
- Το αλκοόλ (20 μόλις γραμμάρια αλκοόλ όσο δηλαδή περιέχει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 15%.
Τι συμβουλεύουν οι ερευνητές
«Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, παράλληλα με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του αλκοόλ και του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου» λέει η Sophia Lowes, ανώτερη υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK.