Έρευνα: Έτσι θα ελέγξεις την πείνα σου
Share

Οι ορμόνες έχουν μεγάλη σημασία για τον έλεγχο της πείνας και παίζουν σημαντιικό ρόλο στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Τώρα νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει τρόπος να «δαμάσουμε» τις ορμόνες της πείνας και να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Οι ορμόνες γκρελίνη (γνωστή και ως «ορμόνη της πείνας», η οποία ενεργοποιεί την όρεξη) και λεπτίνη (που μας ενημερώνει όταν έχουμε χορτάσει) είναι αυτές που ρυθμίζουν τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Συχνά όμως δεν λειτουργούν σωστά, ιδιαίτερα η γκρελίνη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι πεινάμε συχνότερα και χορταίνουμε δύσκολα. Τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά γκρελίνης δυσκολεύονται ιδιαίτερα να χάσουν βάρος. Μάλιστα σύμφωνα με παλιότερες έρευνες τα επίπεδα γκρελίνης στα άτομα που κάνουν δίαιτα τείνουν να είναι αυξημένα επειδή ο μηχανισμός επιβίωσης του σώματος προσπαθεί να «προστατευτεί» από την ασιτία.
Νέα έρευνα εξηγεί με ποιον τρόπο μπορούμε να θέσουμε σε έλεγχο την πείνα μας
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε κάποιες παθήσεις όπως είναι: η θυρεοειδίτιδα (ή νόσος Χασιμότο), το σύνδρομο Prader-Willi η νευρική ανορεξία και η βουλιμία συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στο Charlottesville, ανακάλυψαν ότι η έντονη άσκηση καταστέλλει την έκκριση γκρελίνης περισσότερο από τη μέτρια άσκηση. Με άλλα λόγια η έντονη άσκηση μας κάνει να πεινάμε λιγότερο από τη μέτριας έντασης άσκηση.
Πώς επιδρά η άσκηση στα επίπεδα γκρελίνης
Η επικεφαλής της έρευνας Kara Anderson, PhD, μεταδιδακτορική στο School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια εξηγεί ότι: «Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το στομάχι και έχει αποδειχθεί ότι διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και αλληλεπιδρά με τον υποθάλαμο, ο οποίος είναι η περιοχή του εγκεφάλου μας που ελέγχει την αντίληψη της πείνας. Διαπιστώσαμε ότι η ένταση της άσκησης μπορεί να επηρεάσει αυτή τη σχέση. Επιπλέον, εντοπίσαμε αρκετά “κενά” στη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων ερευνών που περιελάμβαναν κυρίως άνδρες, και ερευνών που μετρούσαν μόνο μία μορφή γκρελίνης*. Ως εκ τούτου, αυτή η παρούσα έρευνα έλαβε δείγμα όλων των μορφών γκρελίνης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ενώ εστίασε στην ένταση της άσκησης».
Έρευνα: Αυτή είναι η σχέση που έχει ο ήλιος με την πείνα
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας
Στο συμπέρασμα της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα ολικής γκρελίνης* σε σύγκριση με τους άνδρες συμμετέχοντες. «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν ότι η άσκηση υψηλότερης έντασης θα καταστείλει την πείνα περισσότερο από μια άσκηση χαμηλότερης έντασης», είπε η Άντερσον. «Με βάση όσα γνωρίζουμε για το πώς η γκρελίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με το “κέντρο πείνας” του εγκεφάλου – τον υποθάλαμο – αυτά τα αποτελέσματα δεν μας προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη». «Η υψηλής έντασης μπορεί να είναι ανώτερη από τη μέτριας έντασης άσκηση για τη μείωση των επιπέδων γκρελίνης και την τροποποίηση της πείνας, και το φύλο όμως μπορεί να επηρεάσει αυτή την απόκριση».
Οι αιτίες που δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος μετά τα 40 και τι να κάνεις
*Ποιοι οι τύποι γκρελίνης
Υπάρχουν δύο τύποι γκρελίνης: η ακυλιωμένη γκρελίνη (AG) και η αποακυλιωμένη γκρελίνη (DAG). Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η AG είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της πείνας και ορισμένων σωματικών διεργασιών, όπως η ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου και η πρόκληση αντίστασης στην ινσουλίνη. Η DAG αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της γκρελίνης στο σώμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% αυτής της ορμόνης. Αρχικά θεωρούσαν ότι είναι μια ανενεργή μορφή γκρελίνης, αλλά σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι εμπλέκεται σε μια ποικιλία βιολογικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης και της κίνησης του γαστρικού συστήματος.