Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Έρευνα: Αυτό το φρούτο μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση

Share

Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού -και κυρίως γυναίκες άνω των 50- ενώ οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τρώγοντας καθημερινά αυτό το φρούτο μπορούμε να διατηρήσουμε την οστική πυκνότητα, προλαβάνοντας την οστεοπόρωση.

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που συνεχώς ανανεώνεται. Το αποκορύφωμα της οστικής πυκνότητας είναι περίπου στην ηλικία των 25-30. Μετά από αυτήν την ηλικία τα νέα οστά παράγονται με τον ίδιο ρυθμό που διασπώνται τα παλαιά με άλλα λόγια ο σκελετός μας στην ενήλικη ζωή μας ανανεώνεται πλήρως σε 7-10 χρόνια. Μετά τα 40 τα οστά μας διασπώνται πιο γρήγορα από ότι αντικαθίστανται και αρχίζουν να χάνουν την πυκνότητά τους. Μιλάμε για οστεοπόρωση όταν τα οστά μας γίνουν εύθραυστα και κατά συνέπεια πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Μάλιστα είναι 4 φορές πιο πιθανό να προσβληθεί μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση από ότι ένας άντρας. Ευτυχώς όμως, υπάρχει ένα φρούτο που μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε την οστεοπόρωση.
Έρευνα: Νίκησε την οστεοπόρωση περπατώντας με αυτόν τον τρόπο

Το φρούτο που δρα κατά της οστεοπόρωσης

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι με την καθημερινή κατανάλωση 5-6 δαμάσκηνων μπορούμε να αναχαιτίσουμε την εξέλιξη της οστεοπόρωσης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με αυτές που δεν κατανάλωνουν το συγκεκριμένο φρούτο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η Μαίρη Τζέιν Ντε Σόουζα, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας, και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι: «Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση με τα δαμάσκηνα ιδιαίτερα να κερδίζουν την προσοχή σε προηγούμενες έρευνες». Τα δαμάσκηνα φαίνεται ότι έχουν πολλά θρεπτικά οφέλη, όπως μέταλλα, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών.
Έτσι θα δυναμώσεις τα οστά σου και θα προλάβεις την οστεοπόρωση

Πόσα δαμάσκηνα να τρώμε την ημέρα; 

Οι κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων δαμάσκηνων -περίπου 10 δαμάσκηνα- κάθε μέρα για ένα χρόνο βελτίωσε την οστική πυκνότητα των οστών στο αντιβράχιο και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και μείωσε τα σημάδια οστικής ανανέωσης. Επιπλέον, η κατανάλωση 50 ή 100 γραμμαρίων δαμάσκηνων (περίπου 5-10 δαμάσκηνα) την ημέρα για έξι μήνες απέτρεψε την απώλεια της συνολικής οστικής πυκνότητας και μείωσε το TRAP-5b – δείκτη οστικής απορρόφησης – σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα.
Η στάση του σώματος αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε-Πώς θα την διορθώσεις

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *