Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Έρευνα: Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας δείχνουν αν κινδυνεύουμε από άνοια 

Share

Νέα έρευνα δείχνει ότι η μείωση του κινδύνου άνοιας μειώνεται για τα άτομα με που η προσωπικότητά τους έχει κάποια από τα πιο κάτω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Μια νέα έρευνα/μετα-ανάλυση (δηλαδή στατιστική ανάλυση δεδομένων που συνδυάζει τα αποτελέσματα διαφόρων επιστημονικών μελετών) από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis (UC–Davis) διερευνά την επίδραση που έχει η προσωπικότητα κάποιου στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Συγκεκριμένα, η μελέτη διερευνά πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των 5 Μεγάλων Παραγόντων της Προσωπικότητας (Big Five Personality Model) και της ενδεχόμενης μελλοντικής άνοιας.
Έρευνα: Ο αναπάντεχος λόγος για να κάνεις σεξ σε κάθε ηλικία -και στη μεγάλη

Ποιοι είναι οι 5 Μεγάλοι Παράγοντες της Προσωπικότητας 

Πολλοί σύγχρονοι ψυχολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν 5 βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας γνωστό και ως μοντέλο των 5 παραγόντων, ή ως μεγάλη πεντάδα ή ως μοντέλο OCEAN.  Οι πέντε αυτοί παράγοντες είναι:

  • Διαθεσιμότητα σε εμπειρίες (δηλαδή προσωπικότητα ανοιχτή σε νέες εμπειρίες)
  • Ευσυνειδησία (μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από παρακινημένη, τελειομανή εργασιακή ηθική)
  • Εξωστρέφεια (μια κοινωνική, εξωστρεφής προσωπικότητα)
  • Συνεργατικότητα (μια προσωπικότητα που έχει προτεραιότητα να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους)
  • Νευρωτισμός (μια προσωπικότητα που είναι ανασφαλής και συχνά υπερβολικά συναισθηματική).

Ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας

Στην συγκεκριμένη μετα-ανάλυση βρέθηκε ότι τα άτομα των οποίων η προσωπικότητα κλίνει προς την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια και το θετικό συναίσθημα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια. Αντίθετα, τα άτομα που η προσωπικότητά τους χαρακτηρίζεται περισσότερο από νευρωτισμό και αρνητικό συναίσθημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τελικά άνοια. Η συγκεκριμένη έρευνα περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων από οκτώ δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 44.531 άτομα. Κάθε άτομο μετρήθηκε για τον/τους τύπο/ους προσωπικότητας και όλα υποβλήθηκαν σε εξέταση παθολογίας εγκεφάλου μετά θάνατον κατά τη διάρκεια αυτοψίας.
Έρευνα: Αυτή η αγαπημένη ελληνική συνήθεια διατηρεί τον εγκέφαλο μας νέο

Ποια η σχέση προσωπικότητας και γνωστικής υγείας

Η Dr. Emorie Beck, πρώτη συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι «τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου δεν σχετίζονται με το αν αναπτύσσει τη φυσική παθολογία που είναι χαρακτηριστική της άνοιας, αλλά ότι σχετίζεται με αυτές τις κλινικές εκδηλώσεις και τον διαγνωστικό κίνδυνο. Και αυτά είναι καλά νέα. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε απαραίτητα να προλάβουμε την ίδια την ασθένεια, μπορούμε ενδεχομένως να μετριάσουμε τα κλινικά σημάδια της νόσου και να μειώσουμε τις πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης». Σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα με υψηλή ευσυνειδησία, εξωστρέφεια και θετικό συναίσθημα είναι «ιδανικά για να υιοθετήσουν αυτά που γνωρίζουμε ως μέτρα κοινής λογικής για την υγιή γήρανση. Δηλαδή τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, καλό ύπνο, χαμηλό στρες, κοινωνικές και γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες».
Πώς θα δείξεις στον εαυτό σου ότι τον αγαπάς σαν Γαλλίδα

Τι συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε

Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι καθώς περνούν τα χρόνια και μεγαλώνουμε γίνεται ισχυρότερη η σχέση προσωπικότητας και άνοιας. Η Δρ Beck εικάζει ότι: «οι άνθρωποι με υψηλότερη ευσυνειδησία έχουν πιθανώς υψηλό επίπεδο ευσυνειδησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως όσο μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο αυτές οι θετικές συμπεριφορές υγείας συσσωρεύονται. Η οργάνωση, η εργατικότητα και ο προγραμματισμός που χαρακτηρίζουν τα άτομα με υψηλή ευσυνειδητότητα μπορεί να τους βοηθούν να συνεχίσουν να περιηγούνται στο περιβάλλον τους, ακόμη και όταν η γνωστική τους λειτουργία μπορεί να μειώνεται».
Έρευνα: Τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που δείχνουν αν θα είσαι ευτυχισμένος

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *