Type to search

Υγεία

Έρευνα: Αυτά είναι τα καλύτερα νέα για τον μεταβολισμό μας

Share

Νέα διεθνής έρευνα έρχεται να ανατρέψει ότι πιστεύαμε μέχρι στιγμής για τον μεταβολισμό μας και το αδυνάτισμα.

Τέρμα στις δικαιολογίες ότι η ηλικία μας φταίει για τα εξτρά κιλάκια μας έρχεται να βάλει νέα διεθνής έρευνα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση journal Science και ερευνά τη σχέση ηλικίας και μεταβολισμού. Αντίθετα λοιπόν με ότι πιστεύεται ο μεταβολισμός μας δεν επιβραδύνεται κατά τη μέση ηλικία. 

Ο μεταβολισμός και τα στάδια της ζωής μας

Οι ερευνητές λοιπόν βρήκαν ότι στην ηλικία του 1 έτους ο μεταβολισμός μας βρίσκεται στο πικ του, καθότι τα μωρά καίνε 50% γρηγορότερα θερμίδες από ότι οι ενήλικες. Σταδιακά ο ρυθμός μειώνεται σχεδόν 3% κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 20. Από αυτό το σημείο και μέχρι περίπου τα 60 μένει σταθερός, ενώ μετά τα 60 μειώνεται πάλι περίπου 1% τον χρόνο. 

Τι δήλωσαν οι ερευνητές

«Ο μεταβολικός ρυθμός είναι σταθερός καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας, από τα 20-60» δήλωσε ο Herman Pontzer, βοηθός καθηγητή εξελικτικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke. «Για παράδειγμα, δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην εμμηνόπαυση από ότι βρήκαμε. Και όσον αφορά αυτό που ισχυρίζονται πολλοί: “Όταν έκλεισα τα 30 ο μεταβολισμός μου επιβραδύνθηκε”, δεν έχουμε βρει καμιά απόδειξη γι’ αυτό».

Τα στοιχεία

Ο Pontzer και οι συνάδελφοί του εξέτασαν μια βάση ερευνητικών δεδομένων πάνω από 6400 ατόμων, ηλικίας 8-95, από 29 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της εγκυμοσύνης, όπως συνήθως πιστεύεται, ή ότι υπήρχαν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μετά τον υπολογισμό του μεγέθους και της σύνθεσης του σώματος. Επίσης ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά για τα πρώτα χρόνια της ζωής μας τονίζουν την κρίσιμη σημασία της βρεφικής διατροφής για την ικανοποίηση των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων. Όσον αφορά για το τι συμβαίνει μετά τα 60 η έρευνα υποστηρίζει: «Η παρακμή από την ηλικία των 60 ετών πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στον μεταβολισμό των ιστών, την ενέργεια που δαπανάται για τη συντήρηση. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η αύξηση της συχνότητας μη μεταδοτικών ασθενειών και διαταραχών ξεκινά σε αυτό το ίδιο χρονικό διάστημα».

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *