Εντερικό σύστημα, το κλειδί για μόνιμο αδυνάτισμα
Share
Η καλλιέργεια των σωστών βακτηρίων στο εντερικό μας σύστημα (γνωστό ως εντερικό μικροβίωμα) μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ή και να αποκτήσουμε το ιδανικό μας βάρος.
Γυμνάζεσαι, προσέχεις τις μερίδες σου, έχεις ελαχιστοποιήσει την πρόσληψη ζάχαρης αλλά και πάλι είναι δύσκολο να ελέγξεις το βάρος σου; Νομίζεις ότι τα έχεις κάνει όλα; Μήπως όμως δεν έχεις βοηθήσει το εντερικό σου μικροβίωμα να είναι υγιές; Σύμφωνα με τον Gerard E. Mullin, MD, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο διάσημο νοσοκομείο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης και το βιβλίο του: «The Gut Balance Revolution: Boost your metabolism, Restore your inner ecology and lose the weight for good» (Η Επανάσταση της Εντερικής Ισορροπίας: Δώσε ώθηση στο μεταβολισμό σου, Αποκατέστησε την εσωτερική σου οικολογία και χάσε το βάρος για πάντα): «Έχουμε ανακαλύψει ότι η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος είναι καθοριστικός παράγοντας στο αν κάποιος θα χάσει ή θα πάρει βάρος».
Ο άγνωστος κόσμος του εντερικού μικροβιώματος
Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του «προσωπικό» εντερικό μικροβίωμα, το οποίο είναι μοναδικό και περιέχει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, ενώ μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και δύο κιλά. Το 1/3 αυτού είναι κοινό για όλους μας ενώ τα υπόλοιπα 2/3 διαφέρουν στον καθένα μας. Το μεγαλύτερο μέρος του εντερικού μας μικροβιώματος ή αλλιώς εντερική χλωρίδα, κυριαρχείται από δύο ειδών βακτήρια: τα firmicutes και τα bacteroidetes. Σύμφωνα με τις έρευνες στα παχύσαρκα άτομα κυριαρχούν τα πρώτα, κάτι που είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε το ρόλο τους: μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια και προάγουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Ο William DePaolo, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Microbiome Sciences & Therapeutics (Μικροβιωματικών Επιστημών και Θεραπευτικής) στο Πανεπιστήμιο Washington Medical Center στο Σιάτλ υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που μας κάνει να νιώθουμε καλά και χαρούμενοι. Με άλλα λόγια: Όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύουμε και τόσο μεγαλύτερο ποσοστό από τον συγκεκριμένο τύπο βακτηρίου (firmicutes) έχουμε, το οποίο βακτήριο βοηθά στην ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή σεροτονίης, ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Μιλάμε δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο όπου το φαγητό μας κάνει να νιώθουμε καλά με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμα παραπάνω! Τα βακτήρια bacteroidetes πάλι σύμφωνα με τον DePaolo έχουν μια εντελώς διαφορετική λειτουργία. Αυτά ειδικεύονται στη διάσπαση των φυτικών άμυλων και των ινών και τη μετατροπή τους σε ενέργεια προκειμένου το σώμα να την χρησιμοποιήσει άμεσα, δηλαδή να μην την αποθηκεύσει ως λίπος.
Είμαστε ότι τρώμε
Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς αλλάζοντας κάποιος τη διατροφή του, μακροπρόθεσμα αλλάζει και το εντερικό του μικροβίωμα, μα αποτέλεσμα το σώμα του να αποκτήσει άλλες συνήθειες και να λειτουργεί διαφορετικά. Ο Mullin στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι εάν θέλεις να αποκτήσεις και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος πρέπει να βοηθήσεις το εντερικό σου σύστημα με τους εξής τρόπους:
- Στήριξε τη διατροφή σου στα φυτοφαγικά τρόφιμα
Σύμφωνα με τις έρευνες οι Μεσογειακού τύπου διατροφή αυξάνει την παρουσία των bacteroidetes ενώ μια άλλη διατροφή βασισμένη στο κρέας τους μειώνει. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι προσθέτοντας στη διατροφή μας 14 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα μπορούμε να χάσουμε μέχρι και 2 κιλά σε διάστημα 4 μηνών. - Πρόσθεσε προβιοτικά στη δίαιτά σου
Εντάξει δεν πρόκειται για μαγικά χάπια που θα σε αδυνατίσουμε σε χρόνο ρεκόρ, όπως υποστηρίζουν πολλές δίαιτες. Ωστόσο κάποιοι τύποι προβιοτικών (ο Mullin συμπεριλαμβάνει σε αυτούς τους Lactobacillus gasseri, L. plantarum και) L. Paracasei), προάγουν το αδυνάτισμα επειδή αποτρέπουν την απορρόφηση λίπους. Αυτά τα προβιοτικά κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής και θεωρούνται γενικά ασφαλή για τους υγιείς ανθρώπους. - Απέφυγε τη λήψη αντιβιοτικών χωρίς λόγο
Τα αντιβιοτικά εξοντώνουν όλα τα βακτήρια του εντερικού συστήματος χωρίς διακρίσεις, κακά και καλά. Οπότε καλό είναι να μην τα παίρνεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος και φυσικά ποτέ χωρίς συνταγή γιατρού. Εκτός όμως από αυτό χρειάζεται προσοχή και η διατροφή. Οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες χορηγούν στα ζώα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα τόσο το κρέας τους όσο και τα άλλα παράγωγά τους (γαλακτοκομικά, αβγά, βούτυρο) να τα περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια ιχθυοτροφείου και για τα πουλερικά. Καλύτερα να τα αποφεύγεις ή να προτιμάς βιολογικής καλλιέργειας. Υποψιάζομαι ότι τελικά είναι πολύ τρέντι το δέμα από το χωριό!
Ο Mullin υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την υγεία του πεπτικού μας συστήματος -ιδιαίτερα δε, αν πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά- είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα ζύμωσης όπως είναι το κεφίρ, το ελληνικό γιαούρτι, το sauerkraut (ξινολάχανο), το kimchi (είδος κορεάτικου ορεκτικού) και το τέμπε (προϊόν σόγιας).