Type to search

Υγεία

Ενόχληση στα μάτια; Αυτή είναι η αιτία!

Share

Μήπως κάνεις αυτό το λάθος με τα μάτια σου;

Ακόμα και αν προσέχεις πολύ την όρασή σου με τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο για τσεκ απ και φορώντας γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς προκειμένου όχι μόνο να έχεις στιλ αλλά και να προστατέψεις τα μάτια σου, ωστόσο είναι πιθανόν ότι συχνά τα πληγώνεις χωρίς να το θέλεις. Πώς; Δες πιο κάτω ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που τα μάτια μας… απογοητεύονται από τη συμπεριφορά μας.

Ξεχνάς να βγάλεις τους φακούς επαφής σου πριν κοιμηθείς.

Το λες και ποινικά κολάσιμο! Με αυτή σου την κίνηση διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείς από μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα. Οι φακοί επαφής εμποδίζουν τη σωστή οξυγόνωση του κερατοειδούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεδομένου μάλιστα ότι ο κερατοειδής δεν έχει αιμοφόρα αγγεία που θα μπορούσαν να τον προστατέψουν γίνεται ακόμα πιο ευάλωτος στις μολύνσεις. Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα έλκη του κερατοειδούς, δηλαδή ανοιχτές πληγές στην επιφάνεια του ματιού οι οποίες μπορεί να είναι και επώδυνες ενώ θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και βλάβη της όρασης.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιμάσαι το βράδυ χωρίς φακούς. Εάν πάλι δεν έχεις το χρόνο ή τη διάθεση, φόρα τουλάχιστον τους μαλακούς μιας χρήσεως. Εάν κάποια φορά ξεχαστείς τότε αφαίρεσέ τους αμέσως μόλις ξυπνήσεις και ξέπλυνε τα μάτια σου απαλά και προσεκτικά με το ειδικό υγρό για τους φακούς επαφής και καλύτερα απέφυγέ τους την ίδια μέρα δίνοντας την ευκαιρία στα μάτια σου να… αναπνεύσουν ελεύθερα. Φυσικά αν ξυπνώντας την επόμενη μέρα τα μάτια σου πονάνε, είναι ευαίσθητα στο φως, ή οι φακοί δεν ξεκολλάνε από την επιφάνεια των ματιών σου καλύτερα να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρό σου όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τρίβεις συχνά τα μάτια σου

Αυτή σου η συνήθεια μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε μόλυνση. Επίσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση η οποία ονομάζεται κερατόκωνος. Πρόκειται για μια μη φλεγμονώδη πάθηση όπου ο κερατοειδής γίνεται σταδιακά πιο λεπτός και παίρνει κωνικό σχήμα. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και να οδηγήσει σε θολή όραση, ευαισθησία στο φως ακόμα και σε μερική ή και ολική πτώση της όρασης.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι φυσικά να μην τρίβεις τα μάτια σου! Επίσης να πλένεις πολύ συχνά τα χέρια σου καθότι είναι φορείς μικροβίων ειδικά πριν βαφτείς ή φορέσεις τους φακούς επαφής σου.

Κοιτάζεις όλη μέρα μια οθόνη χωρίς να αφήνεις τα μάτια σου να ξεκουραστούν

Και φυσικά δεν εννοούμε μόνο την οθόνη του υπολογιστή αλλά και του κινητού και του τάμπλετ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «Σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης λόγω υπολογιστή» (Computer Vision Syndrome). Τα συμπτώματά του είναι πονοκέφαλοι, αίσθηση ότι τα μάτια είναι πολύ ερεθισμένα, ξηρά, κουρασμένα και καίνε, ακόμα και θολή όραση. Συνήθως τα προβλήματα αυτά είναι προσωρινά και δεν επηρεάζουν τη μακροχρόνια υγεία των ματιών.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκουράζεις τα μάτια σου για 15 λεπτά κάθε δύο ώρες χρήσης μιας οθόνης. Επίσης κάθε 20 λεπτά που περνάς μπροστά στον υπολογιστή σου απομάκρυνε το βλέμμα σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κοιτάζοντας κάτι άλλο μακριά και φρόντιζε να ανοιγοκλείνεις τα βλέφαρά σου όσο πιο συχνά μπορείς προκειμένου να ενυδατώνεται η επιφάνεια των ματιών.

Δεν αφαιρείς το μέικ απ

Το ντεμακιγιάζ πριν το βραδινό ύπνο είναι μια πολύ σημαντική κίνηση όχι μόνο για την υγεία του δέρματος αλλά και των ματιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να απομακρύνουμε προσεκτικά κάθε ίχνος μακιγιάζ πριν κοιμηθούμε και ιδιαίτερα τη μάσκαρα. Ο βασικότερος λόγος γι’ αυτό είναι προκειμένου να αποφύγουμε τη δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων (ή ταρσαίοι αδένες). Αυτοί βρίσκονται στις βλεφαρίδες και εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό, απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν όταν δεν λειτουργούν σωστά είναι η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα, ο χαλαζίας ακόμα και επιπεφυκίτιδα.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις να αφαιρείς προσεκτικά μάσκαρα και μολύβι κάθε βράδυ περνώντας τις βλεφαρίδες μετά το ντεμακιγιάζ με καθαρή μπατονέτα προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι έχεις απομακρύνει και τα τελευταία υπολείμματα.

Ξέρεις ότι έχεις κάποιο πρόβλημα με τα μάτια σου αλλά… που να πηγαίνεις στο γιατρό

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με την όρασή σου ακόμα και πολύ απλοί όπως π.χ. να είσαι κρυωμένη ή να έχεις κάποια αλλεργία. Αλλά αν συνεχώς έχεις πολύ ξηρά ή αντίθετα πολύ υγρά μάτια, αν σε πονάνε, ή αν είναι ερεθισμένα ή έχεις φαγούρα μην καθυστερείς.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας το συντομότερο στο γιατρό και να του πεις όλη την αλήθεια χωρίς να ντρέπεσαι. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχεις μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *