Type to search

Υγεία

Είναι το ανοσοποιητικό σου σε φόρμα; Αυτά τα σημάδια λένε όχι

Share

Όταν ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, πάντα μας στέλνει σημάδια για να μας αναγκάσει να προσέξουμε περισσότερο. Όταν λοιπόν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο, πάντα μας ειδοποιεί προκειμένου να το φροντίσουμε. Το θέμα είναι εμείς καταλαβαίνουμε τι θέλει να μας πει;

Κανείς δεν ξέρει το σώμα μας καλύτερα από εμάς. Μόνο εμείς οι ίδιοι νιώθουμε τα μικρά μηνύματα που μας στέλνει προκειμένου να μας ειδοποιήσει ότι κάτι τρέχει: «Πρόσεξε, κουράστηκες σήμερα», «Σταμάτα, θα τραυματίσεις τον ώμο σου»… Αυτά βέβαια είναι εύκολο να τα καταλάβεις και να τα ακολουθήσεις. Συχνά όμως ο οργανισμός μας μας στέλνει και σημάδια… κρυπτογραφημένα, που δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι εννοεί. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το ανοσοποιητικό μας. Όταν είναι πεσμένο συνήθως μας στέλνει τα πιο κάτω σημάδια.

Πεσμένο ανοσοποιητικό; Ποια σημάδια το φανερώνουν

Αν έχεις κάποια από τα πιο κάτω σημάδια είναι πολύ πιθανόν το ανοσοποιητικό σου να είναι πεσμένο. Καιρός να σε φροντίσεις…

Οι πληγές σου αργούν να επουλωθούν

Πρώτη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας εάν έχουμε οποιαδήποτε πληγή -από μια απλή γρατζουνιά ως κάτι πολύ σοβαρό- είναι να την βοηθήσει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματός μας βοηθούν να μην μολυνθεί ενώ τα ερυθρά βοηθούν στην επιδιόρθωση και στην ανάπλαση των ιστών. Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο όλη αυτή η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο και οι πληγές αργούν να κλείσουν.

Σε έχει κυριεύσει το άγχος

Το άγχος θέτει ολόκληρο τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού αυξάνοντας έτσι τις φλεγμονές στο σώμα. Όταν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στο στρες και η κατάσταση αυτή έχει γίνει χρόνια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει, καθώς οι φλεγμονές καταστέλλουν τα κύτταρα που προστατεύουν το σώμα μας από τις εισβολές. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση και οι βόλτες στην εξοχή θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε καλύτερα το άγχος μας και να μην το αφήνουμε να μας κυριεύει.

Παθαίνεις πολύ συχνά μολύνσεις στα αυτιά ή στα ιγμόρεια

Οι συχνές μολύνσεις στα αυτιά (περισσότερες από τέσσερις το χρόνο) ή στα ιγμόρεια (πάνω από τρεις το χρόνο) δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα (American Academy of Allergy Asthma and Immunology). Το ίδιο ισχύει και για την πνευμονία. Εάν έχεις τέτοια προβλήματα χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

Κρυολογείς συχνά

Στην περίπτωση που έχεις παιδί σε σχολική ή προσχολική ηλικία, είναι λογικό να κρυολογείς συχνά αφού κολλάς από αυτό. Το ίδιο ισχύει και αν είσαι δασκάλα ή νηπιαγωγός αφού είσαι πιο εκτεθειμένη σε ιούς και μικρόβια. Εάν όμως κρυολογείς συχνά και δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω τότε μάλλον είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πεσμένο και χρειάζεται να το δυναμώσεις. Οι ειδικοί συνιστούν εκτός από συμπλήρωμα βιταμίνης C, να παίρνουμε και βιταμίνης D αφού η έλλειψή της συνδέεται πολύ συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό.

Είσαι συνεχώς κουρασμένη

Η αδικαιολόγητη κούραση συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, είναι όμως και σημάδι πεσμένου ανοσοποιητικού. Και αυτό γιατί όταν υποβόσκουν άλλες ασθένειες τις οποίες δεν τις έχουμε διαγνώσει, το ανοσοποιητικό μας κάνει υπερπροσπάθεια προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσει και να είμαστε υγιείς, με αποτέλεσμα να μας παίρνει ενέργεια. Μπορεί επίσης να μην κοιμόμαστε καλά, και η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Έχεις πρόβλημα με την τουαλέτα

Η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα είναι σημάδια πεσμένου ανοσοποιητικού. Ή και χρόνιου στρες το οποίο πάλι συνδέεται με το ανοσοποιητικό. Μια υγιής διατροφή χωρίς τρανς λιπαρά και ζαχαρώδη φαγητά και ποτά βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και την ανάπτυξη υγιούς εντερικής χλωρίδας που επίσης υποστηρίζει το δυνατό και γερό ανοσοποιητικό. Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε.
Μάθε περισσότερα για το εντερικό μας σύστημα και πώς αυτό μας επηρεάζει εδώ και εδώ.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *