Type to search

Υγεία

Είναι απλό να προλάβεις τον καρκίνο σύμφωνα με νέα έρευνα

Share

Οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν καθημερινά, οι γιατροί το συνιστούν στους ασθενείς τους, ωστόσο ελάχιστοι το κάνουν. Και είναι τόσο απλό…

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα απλός και εύκολος το τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου, τη μείωση της θνησιμότητας και την αίσθηση ευεξίας. Και δεν πρόκειται για κάτι… εξωτικό! Το έχουμε ακούσει πολλές φορές, κατά περιόδους «υποκύπτουμε» στη γοητεία του, δυστυχώς όμως γρήγορα επανερχόμαστε στις παλιές, κακές μας συνήθειες.

Καρκίνος, μια σύγχρονη μάστιγα

Δυστυχώς ο καρκίνος έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 1600 άτομα πεθαίνουν καθημερινά χτυπημένα από την ασθένεια. Βασισμένοι στα όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής για τις αιτίες εμφάνισής του, οι ειδικοί λένε ότι ευθύνονται η κακή διατροφή, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης. 

Είναι η άσκηση το Άγιο Δισκοπότηρο της καλής υγείας;

Όλες οι έρευνες και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία του καρκίνου καθώς και στην αποφυγή επανεμφάνισής του. Τόσο μεγάλη σημασία δίνεται μάλιστα στην αξία της γυμναστικής ώστε πριν μερικές εβδομάδες μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Kathryn Schmitz, Ph.D., καθηγήτρια δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Penn State College είπε ότι ως το 2029 ελπίζει να συμπεριλαμβάνεται η άσκηση στην συνταγογράφηση της θεραπείας του καρκίνου. Όπως μάλιστα δηλώνει η ίδια η Schmitz:

«Νέες οδηγίες από ειδικούς ογκολόγους συνιστούν συστηματική χρήση “συνταγογραφημένης γυμναστικής” από τους γιατρούς και τους γυμναστές για το σχεδιασμό προγραμμάτων ασκήσεων τα οποία θα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κάποιων τύπου καρκίνου και τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στις προτιμήσεις και στις ικανότητες των καρκινοπαθών». 

Τι συνιστά η έρευνα

Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική ομάδα λοιπόν θα πρέπει να γίνει ένας ειδικός σχεδιασμός της θεραπευτικής διαδικασίας ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα γυμναστική και άσκηση που θα έχουν σχεδιαστεί από κάποιον ειδικό γυμναστή. Μάλιστα το ίδιο το American College of Sports Medicine’s (ACSM) προωθεί ένα νέο πρόγραμμα το οποίο το ονομάζει «Κινούμαι μέσα από τον Καρκίνο» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι: «όλοι οι άνθρωποι που ζουν ή έχουν επιβιώσει από καρκίνο έχουν πληροφορηθεί, έχουν βοηθηθεί, έχουν κατατοπιστεί και έχουν αποδεχτεί τη σημασία της κατάλληλης γυμναστικής και προγράμματος αποκατάστασης σαν βασική τους θεραπεία». Η ίδια η ACSM υπογραμμίζει ότι οι νέες αυτές οδηγίες συμπεριλαμβάνουν:

  • «Όλους τους ενήλικες. Η άσκηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου και ιδιαίτερα μειώνει τον κίνδυνο για 7 συνηθισμένους τύπους καρκίνου: του παχέως εντέρου, του στήθους, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως, του οισοφάγου, του στομάχου και του ενδομητρίου.
  • »Όσους έχουν θεραπευτεί από καρκίνο. Η άσκηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά τους γιατί βελτιώνει σημαντικά τα προγνωστικά επιβίωσης ύστερα από διάγνωση για καρκίνο στο στήθος, στο παχέως έντερο και στον προστάτη.
  • »Η γυμναστική κατά τη διάρκεια και μετά από θεραπεία για καρκίνο βελτιώνει την αίσθηση κούρασης, άγχους, κατάθλιψης, φυσικών λειτουργιών, ποιότητας ζωής και δεν επιδεινώνει το λεμφοίδημα».

Πόση άσκηση χρειάζεται;

Μην φαντάζεσαι ότι μιλάμε για εξαντλητικά προγράμματα στο γυμναστήριο. Αντίθετα οι επιστήμονες προτείνουν 30 λεπτά αεροβικής δραστηριότητας (περπάτημα, κολύμπι, χορός κ.ά.) τρεις φορές την εβδομάδα και 20-30 λεπτά ασκήσεις αντιστάσεων (βάρη ελεύθερα ή με μηχανήματα, λάστιχα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, μονόζυγο κ.ά.) δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η παχυσαρκία ευθύνεται για το 40% των περιπτώσεων του καρκίνου της μήτρας, ενώ σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης ευθύνεται για 159.000 θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου κάθε χρόνο και για 88.000 θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *