Έχεις υγιή πνευμόνια; Δες πόση ώρα πρέπει να μπορείς να κρατάς την αναπνοή σου!
Share
Πόσος είναι ο ελάχιστος χρόνος που μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου και τι σημαίνει αυτό για την υγεία και τους πνεύμονές σου; Τι μας επηρεάζει και δεν μπορούμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ικανότητά μας αυτή;
Η λειτουργία των πνευμόνων είναι να προσλαμβάνει το οξυγόνο από το αίμα και να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν λοιπόν η χωρητικότητα των πνευμόνων μας είναι υγιής, νιώθουμε καλύτερα, ο οργανισμός μας λειτουργεί καλύτερα, έχουμε λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και αποδίδουμε καλύτερα στη σωματική άσκηση. Το πόση ώρα μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας είναι ενδεικτικό της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.
Πάρε καλύτερες αποφάσεις σε 2’ με μια απλή άσκηση αναπνοής
Πόση ώρα μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του ο μέσος άνθρωπος;
Αν αναρωτιέσαι πόση ώρα μπορεί να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του χωρίς να… σκάσει, τότε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ανήκει σε έναν Κροάτη, τον Budimir Šobat, και είναι 24 λεπτά και 37,36 δευτερόλεπτα! Φυσικά αυτό απέχει πολύ (πάρα πολύ μάλιστα) από τις ικανότητες του μέσου ανθρώπου, που η διάρκεια κρατήματος της αναπνοής του ποικίλει μεταξύ 30 και 90 δευτερολέπτων και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι:
- Η υγεία των πνευμόνων. Οι καπνιστές και όσοι πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού έχουν μειωμένη ικανότητα να κρατούν την αναπνοή τους.
- Φυσική κατάσταση. Όσο περισσότερο ασκείται κάποιος (ιδιαίτερα όταν κάνει τακτικά τρέξιμο ή κολύμβηση) τόσο πιο εύκολο του είναι να κρατά την αναπνοή του.
- Σωματική δομή. Οι πιο ψηλοί έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να κρατούν την αναπνοή τους από τους πιο κοντούς και οι πιο αδύνατοι από τους πιο παχιούς.
- Ηλικία. Μετά τα 35 ο όγκος των πνευμόνων και η πνευμονική λειτουργία αρχίζει σταδιακά να εξασθενεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νεότεροι μπορούν να κρατούν περισσότερη ώρα την αναπνοή τους από τους μεγαλύτερους.
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια του κρατήματος της αναπνοής μας
Όλοι μας μπορούμε να ενισχύσουμε τους πνεύμονές μας ώστε να κρατάμε περισσότερο χρόνο την ανάσα μας. Αυτό θα μας διευκολύνει και στην καθημερινότητά μας κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς στο περπάτημα, στη μεταφορά βάρους (όπως π.χ. οι σακούλες του σούπερ-μάρκετ), στο ανέβασμα σκάλας, στη γυμναστική. Mπορούμε να το επιτύχουμε με τους πιο κάτω τρόπους:
- Να δώσουμε έμφαση στην αερόβια άσκηση, που κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν πιο έντονα. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι: το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία κ.ά. Προσοχή όμως μην το παρακάνεις! Ο σωστός ρυθμός είναι αυτός που κουράζεσαι αλλά δεν σου κόβεται η ανάσα, μπορείς να μιλήσεις δηλαδή όχι όμως να τραγουδήσεις!
- Κάνε γιόγκα. Στη γιόγκα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναπνοή (πραναγιάμα) και έχει ειδικές ασκήσεις κράτημα της αναπνοής ανάμεσα στην εισπνοή και την εκπνοή. Είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος που αυξάνει την χωρητικότητα των πνευμόνων.
- Πάρε βαθιές κοιλιακές αναπνοές. Ακούμπησε τα χέρια σου απαλά στην κοιλιά σου. Εισέπνευσε βαθιά από τη μύτη μετρώντας αργά ως εκεί που μπορείς και νιώσε την κοιλιά σου να φουσκώνει. Εξέπνευσε μετρώντας αργά στον διπλάσιο χρόνο και νιώσε την να ξεφουσκώνει. Εάν δηλαδή μέτρησες ως το 4 κατά την εισπνοή, μέτρα ως το 8 κατά την εκπνοή. Κράτα τον αυχένα και τους ώμους χαλαρούς.
Προσοχή!
Πάντα να μιλάς με τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά εάν είσαι αρχάριος ή πάσχεις από κάποια πάθηση των πνευμόνων.
Βρες την αντοχή σου στο διοξείδιο του άνθρακα. Κάνε το τεστ αναπνοής