Νιώθεις θολούρα; 7 συμβουλές για να την ξεπεράσεις
Share
Νιώθεις το μυαλό σου υπερβολικά γεμάτο, είσαι αφηρημένη, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και οι σκέψεις σου είναι σκόρπιες και ασαφείς; Δες πώς μπορείς να ξεπεράσεις τη «θολούρα», να επικεντρωθείς στους στόχους σου και να βελτιώσεις την πνευματική σου διαύγεια.
Πιάνεις όλο και πιο συχνά τον εαυτό σου να είσαι αφηρημένη και χαμένη στις σκέψεις σου; Να ανοίγεις το ψυγείο χωρίς να μπορείς να θυμηθείς τι ήθελες να πάρεις ή να μην μπορείς να θυμηθείς τα ραντεβού σου χωρίς υπενθύμιση, ή να καθυστερείς να φέρεις σε πέρας στόχους που παλιότερα τους εκπλήρωνες στον μισό χρόνο; Νιώθεις ότι το μυαλό σου είναι γεμάτο και οι σκέψεις σου θολές, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, ψάχνεις να βρεις τις κατάλληλες λέξεις γιατί δεν σου έρχονται αβίαστα όπως παλιά, ενώ ούτε και η μνήμη σου είναι στα καλύτερά της… Όλα αυτά τα συμπτώματα τα περιγράφουμε με τη λέξη «θολούρα» γιατί αυτή ακριβώς είναι η αίσθηση.
Ποιες οι αιτίες που έχουμε θολούρα;
Αν και δεν πρόκειται για επιστημονικό όρο, αλλά για μια φράση που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη, η θολούρα είναι μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους σήμερα. Αιτίες; Το άγχος, ο άστατος ύπνος, η κακή διατροφή, μια ίωση ή άλλη ασθένεια, η ηλικία… Μερικές φορές εάν τα συμπτώματα επιμείνουν πολύ ή τα κρίνουμε ως ιδιαίτερα ανησυχητικά τότε το καλύτερο είναι να μιλήσουμε με το γιατρό μας προκειμένου να αξιολογήσει καλύτερα την κατάστασή μας.
Πώς μπορούμε να διώξουμε τη θολούρα από τις σκέψεις και το νου μας
Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να ανακουφιστούμε λίγο από τη θολούρα και να βελτιώσουμε την πνευματική μας διαύγεια.
Κάνε ένα διάλειμμα
Εάν έχεις να κάνεις πολλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και χωρίς διάλειμμα, δεν δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία που χρειάζεται να ξεκουραστεί ώστε να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εάν πρόσφατα πέρασες κάποια ίωση ή άλλη ασθένεια (π.χ. κορονοϊό) που ακόμα και αν ανάρρωσες, εντούτοις ο ιός σε έχει αφήσει εξαντλημένη.
Βάλε υπενθύμιση
Τι ωραία που θα ήταν να είχαμε τον προσωπικό μας βοηθό ή γραμματέα που να μας υπενθύμιζε όλα τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις μας! Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπενθύμιση στο κινητό μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να «αποσυμφορήσουμε» λίγο τις υπερβολικές σκέψεις στο νου μας. Αν ξεχάσουμε κάτι συνήθως γινόμαστε αρκετά επικριτικοί με τον εαυτό μας, νιώθουμε αποτυχημένοι και η αίσθηση της θολούρας επιτείνεται.
Πρόσεξε την διατροφή σου
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πίσω από το αίσθημα της θολούρας μπορεί να κρύβεται η φλεγμονή. Και γι’ αυτό συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα υγιή λιπαρά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας.
Να ασκείσαι συχνά, ακόμα καλύτερα καθημερινά
Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προκαλεί αλλαγές όπως αύξηση της φαιάς ουσίας και βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη. Χρειάζεσαι 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα δηλαδή περίπου 22 λεπτά άσκηση την ημέρα.
Μην αφήνεις το μυαλό σου να σκουριάσει
Φαντάσου τον εγκέφαλό σου όχι απλώς σαν ένα όργανο του σώματός σου αλλά σαν μυ, όσο περισσότερο τον χρησιμοποιείς τόσο πιο δυνατός γίνεται. Οι δραστηριότητες που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο είναι το διάβασμα βιβλίων και άρθρων, τα σταυρόλεξα, τα παζλ και οι γρίφοι, η εκμάθηση ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων, η επαφή με την τρέχουσα επικαιρότητα.
Φρόντισε τον ύπνο σου
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του οποίου ο εγκέφαλος ανασυντάσσεται, δηλαδή ανασύρει, ενοποιεί και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζουν και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, προκαλούν θολούρα, προβλήματα στη μνήμη και στην προσοχή, μας κάνουν πιο νωθρούς και τη σκέψη μας πιο αργή. Γι’ αυτό φρόντισε:
- Απομακρύνσου από όλων των ειδών τις οθόνες (κινητό, τάμπλετ, τηλεόραση) για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
- Να κοιμάσαι την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί.
- Να μην έχεις τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο.
- Κλείσε τα παντζούρια και δημιούργησε σκοτάδι στην κρεβατοκάμαρα.
Αναζήτησε τυχόν προβλήματα υγείας
Κάποιες φορές κάποιες χρόνιες καταστάσεις όπως π.χ. είναι η αναιμία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η εμμηνόπαυση, ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η άνοια κ.ά. μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα θολούρας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό εάν τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή δεν δείχνουν να βελτιώνονται να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση μας και να μας βοηθήσει.